Store protester mot militærkuppet i Bolivia – hæren dreper demonstranter

21
De militære og politiet dreper demonstranter i Bolivia. Skjermdump fra Twitter.

«Vi har informasjoner om at minst 17 mennesker er blitt drept i sammenheng med protestene i Bolivia,» sa FNs høykommisær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, i en uttalelse 16. november 2019. Uttalelsen kom etter at minst fem demonstranter ble drept under en stor demonstrasjon i Sacaba.

I tillegg er hundrevis av mennesker skadet og minst 600 arrestert under politiets og de militære styrkenes forsøk på å slå ned protestene mot militærkuppet.

Kuppmakerne har utstedt et dekret som fritar politiet og de militære fra ansvar hvis de dreper eller skader mennesker i denne prosessen.

Den avsatte presidenten, Evo Morales, skriver på Twitter at minst 24 mennesker er drept og 12 av dem i Sacaba.

Kupplederen en rik fascist med støtte i utlandet

Den sentrale lederen bak militærkuppet i Bolivia er en multimillionær med bakgrunn i den fascistiske bevegelsen i Santa Cruz. Luis Fernando Camacho stormet inn i presidentpalasset umiddelbart etter kupp med Bibelen i den ena handa og Bolivias nasjonalflagg i den andre. Camacho var praktisk talt ukjent i hjemlandet, og ville aldri ha vunnet et demokratisk valg. Den eneste han er kjent for i utalndet er at han ble nevnt i Panama Papers, som avslørte hvitvaskoing og korrupsjon.

Familien til Camacho tilhører eliten av rike folk i Bolivia som har tapt noe av sin rikdom på grunn av den sosialistiske politikken til Evo Morales. De hadde lenge profitert på landets olje- og gassreserver, og tapte en del av formuen sin da Morales nasjonaliserte disse ressursene for å bruke dem til kampen mot fattigdommen som reduserte fattigdommen i landet med 42 prosent og den ekstreme fattigdommen med 60 prosent.

To måneder før kuppet hadde Camacho møter med høyreekstreme ledere i andre latinamerikanske land. Han takket spesielt høyreekstreme i Colombia, Venezuela og Brasil for støtten derfra. Camacho er medlem av ei eksplisitt fascistisk gruppe som kaller seg Unión Juvenil Cruceñista. The Grayzone har redigert sammen noen klipp fra deres virksomhet:

De fattige protesterer mot kuppet

Sacaba er provinshovedstad i Chapare-provinsen. Den er den nest største byen i Cochabamba-departementet, og det var her de coca-dyrkende bøndene gikk til opprør i 2002 i en bevegelse som til slutt førte Evo Morales fram til å bli president i Bolivia. Coca-bladene har vært brukt tradisjonelt i Andes-regionen i hundrevis av år til ulike former for medisinsk behandling. Bruken av dem er i høy grad en del av urinnvånernes kultur, og coca-dyrkerne, cocaleros, er fattigbønder som har få andre ting å leve av.

Angrepene mot cocaleros var en del av USAs «war on drugs», og begrunnelsen var at cocabladene brukes i produksjonen av kokain.

Den lille, og ekstremt rike overklassen i Bolivia hater fattigbøndene og de hater urinnvånerne i landet, som utgjør flertallet. Så kuppet har både en karakter av overklassens klassekamp mot de fattige og deres rasistiske kamp mot urinnvånerne.

Dette kom svært klart fram i forbindelse med at den lite kjente høyreekstremisten Jeanine Añez Chavez utropte seg til midlertidig president i Bolivia etter kuppet. I 2013 skrev hun på Twitter at hun drømte om den dagen da Bolivia skulle bli frigjort fra «sataniske riter» og sa at «indianerne hører ikke hjemme i byen, de får dra seg til høysletta og til al chaco».

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Hva er forskjellen på en fascist og en Ny-liberalist? De er begge villige til å myrde for sin ideologi. De mottar begge økonomisk støtte fra eliten. Så lenge du er villig til å slå ihjel for å oppnå det du ønsker. Så er det ett fett for meg om du er rød eller blå når du gjør det.

 2. Avatar for INK INK says:

  Har ikke begge retninger også som (dårlig skjult) mål å ende opp med en eller annen variant av monopolkapitalisme og et korporasjonsstyrt samfunn?

 3. Og hvor er protestene i Norge? Ungdommene er mer opptatt av å demonstrere for Greta Thunberg og økokapitalisme. Generasjonen før min demonstrerte for Allende. Men kan samtidig ikke klandre folk på min alder (30-årene) og de yngre for mye, for media på Allendes tid var slik jeg forstår det mye mer objektive. Nå kan man egentlig bare anse media som propaganda. Folk gir egentlig faen i Bolivia, tror jeg, takket være individualismen. Hvorfor bry seg om noe som skjer på andre siden av jorden når man kan føle seg bra ved å kildesortere og ha regnbueflagg på FB-bildet sitt?

 4. Avatar for Alike Alike says:

  Godt poeng. Jeg har allerede sett dette fra venner som jeg oppfatter som lent mot venstresiden. Dette er et kjent problem at selv sosialister er splittet og ikke organisert til å forsvare seg selv. Vi er mer og mer opptatt av det kapitalen vil vi skal gjøre og mindre og mindre opptatte av våre felles interesser.

 5. Det hænger utvivlsomt sammen med at venstrefløjen ikke - ligesom højrefløjen - har en økonomisk basis.
  Som bekendt er det den kapitalistiske klasse/højrefløjen, der “ejer” produktionsmidlerne, hvilket indebærer, at også venstrefløjen og dens sympatisører, er tvunget til at sælge sig selv.
  På den måde kan venstrefløjens og fagbevægelsens historiske opportunisme, det vil sige dens modtagelighed for bestikkelse og forrædderi over den klasse, hvis objektive interesser de burde repræsentere, forklares.

 6. Avatar for Alike Alike says:

  Helt korrekt. Før vi tar fra de kapitalen og rikdommen vil de aldri la oss engang delta i avgjørelser, og da får heller ikke lov å påvirke massene med informasjon.

 7. Avatar for Dias Dias says:

  Ja vi har altså laget et politisk system (demokrati) som flertallet synes overgår absolutt alle andre styresett, som feks diktatur. Demokrati, som nå også har blitt synonymt med likhet, er ikke lenger i stand til å redde flertallet fra seg selv. Flertallets diktatur overgår de tradisjonelle diktaturenes mulighet til å frata flertallet råderett over egne liv. Flertallet lager lover som beskytter demokratiet. Samtidig som de er villige til å myrde ethvert menneske som bor i et tradisjonelt diktatur, som Libya. Samtidig som nordmenn gikk selvmedlidende i rose tog for å markere ofrene etter AAB sin terror. Så slaktet de samme menneskene via sitt “forsvar” Libyere for fote, hvis eneste synd var å leve i et tradisjonelt diktatur. Et diktatur hvor det meste ble styrt gjennom stamme råd, for å oppretholde freden.

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Har du lest Harald Ofstads " Vår forakt for svakhet"? Der finner du alt du trenger å vite om temaet- med såpass distanse at du kan lese uforstyrret, når du ikke må ta en tenkepause.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

13 flere kommentarer

Deltakere