Nå kommer vindkraftskandalene for en dag!

0
Skjermdump fra TV"s reportasje.

Av Odd Handegård.

Jeg regner med at de fleste har fått med seg at TV2 24. november 2019 har skaffet verdifull informasjon, sammen med «Senter for undersøkende journalistikk», om hvordan vindkraftbransjen i Norge klarer å overføre milliarder som bransjen egentlig ikke har tjent, til et skatteparadis i det karibiske hav, via Irland.

Det er i utgangspunktet ufattelig at så mye penger kan flyttes ut av landet, men størrelsen på beløpene har delvis sammenheng med at vindkraftselskapene er fritatt for alle offentlige kraftavgifter !!), samtidig som de nesten ikke betaler eiendomsskatt til kommunene og heller ikke må finansiere de kablene som skal knytte turbinene til det norske nettet. I tillegg er finansieringen av investeringene og avskrivningsreglene så spesielle at de burde vært interessante både for norske kontrollmyndigheter og for flere økonomiske fakulteter. Jeg har skrevet om dette flere ganger tidligere.

TV2 bruker Tellenes vindkraftverk i Sokndal og Lund kommune i Rogaland som eksempel. Vindkraftselskapet Zephyr fikk konsesjon i 2014, bygde seinere anlegget og driver anlegget reint teknisk i dag. (Bak Zephyr står, merkelig nok, energiprodusentene Østfold Energi AS, Vardar AS og Glitre Energi AS). Men hvem eier aksjene og hvem får «fortjenesten» som Zephyr klarer å svindle fram? – Det vet ingen, det nærmeste TV2 har kommet er «hovedsakelig pensjonsfond og forsikringsselskaper». Vi har selvfølgelig navnet på et par tyske pensjonsfond og vi kjenner også til at Siv Jensens finansdepartement tidligere i år åpnet for at norske forsikringsselskaper i større grad skulle kunne investere i vindkraft.

Den teknikken som brukes, er ikke helt ukjent fra andre bransjer. Man sørger først for at aksjene skifter eiere så mange ganger at eierforholdene raskt blir helt uoversiktlige. Transaksjoner av penger, lån og renter mellom ulike avdelinger i selskapene gjør situasjonen ytterligere uoversiktlig, spesielt når selskapene er internasjonale. Det selskapet som i dag eier vindkraftanlegget på Tellenes, er irlandsk og heter «Tellenes Rewnewable Finance II Dac». Brønnøysundregistert har ingen informasjon om selskapet, og det viste seg at heller ikke TV2 fant særlig informasjon om selskapet da de tok turen til Irland (annet enn at Rogalandsbedriften heller ikke betalte skatt der). Ellers fikk de bare navnet på en rekke andre selskaper som var involvert i virksomheten – for å gjøre strukturen maksimalt komplisert.

Men hvem det er som konkret sitter igjen med milliardbeløpene fra «fortjenesten» i 2018 – da selskapet heller ikke hadde økonomi til å betale alminnelig selskapskatt i Norge, er et mysterium.

Norske skatteregler bak de økonomiske kjeltringene som eier Tellenes vindkraftverk (og som sikkert ikke har gjort noe «ulovlig»), er selvfølgelig (bevisst) ekstremt mangelfulle. Inntil reglene skjerpes av Stortinget, burde de nesten 20 vindkraftanleggene som nå er under bygging, stoppes. Aller helst burde Moxnes, Lysbakken, Gahr Støre og MDG bruke TV2s sensasjonelle informasjon til å få saken til behandling i Stortingets kontrollkomité.

Og i alle fall må saken kunne overbevise alle ordførere og kommunestyrer i landet om at vindkraftutbygging i Norge er svindel som det bør bli slutt på – umiddelbart.


TV2: Slik er Tellenes vindpark eid:

  • Tellenes vindpark AS er 100 prosent eid av selskapet Tellenes Renewable Finance II DAC (registrert i Irland).
  • Tellenes Renewable Finance II DAC er 100 prosent eid av Williamstown Renewable Finance II DAC (registrert i Irland). Dette selskapet eier også Guleslettene vindkraftverk i Bremanger og Flora kommuner via et irsk holdingselskap.
  • Williamstown Renewable Finance II DAC er 100 prosent eid av Global Renewable Power II (Europe) Investco, L.P (registrert på Caymanøyene).

Global Renewable Power II (Europe) Investco, L.P. er et av fem selskap som tilsammen utgjør fondsstrukturen i fornybarfondet Global Renewable Power II.

Totalt er tre av de fem selskapene i fondsstrukturen registrert på Caymanøyene. De to andre er registrert i henholdsvis Delaware, USA og i Storbritannia. Delaware er også kjent for gunstige skatteregler.

Den amerikanske kapitalforvalteren BlackRock Inc. forvalter fondet Global Renewable Power II, men har ikke selv eierandeler.

BlackRock opplyser at fondet har 67 institusjonelle investorer i USA, Europa og Asia, i hovedsak pensjonsfond og forsikringsselskaper.


Andre artikler om vindkraft på steigan.no, se her.

Andre artikler om BlackRock på steigan.no, se her.

Vi skrev 1. juli 2016:

BlackRock og Google kaprer norsk vindkraft – og norske subsidier

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.