Øvde på å atombombe Norge

0
Skjermdump fra NRK

Av Terje Alnes.

Norske jagerfly øvde på å slippe atombomber over norske mål på 1950-tallet. «Vi så på det som en spennende, artig øvelse», sier tidligere jagerflypilot.

NRK sender nå en fire episoders dokumentar om Norge under den kalde krigen – «slik den aldri har blitt fortalt før». I første episode fremkommer det sjokkerende opplysninger om at norske myndigheter var klare til å atombombe sitt eget land i tilfelle en sovjetisk invasjon.

På 1950-tallet betalte USA for en kraftig opprustning av norske forsvarsanlegg. Men i tillegg til å finansiere militære installasjoner og utstyr sto USA også for opplæring av norske styrker. Særlig i det norske flyvåpenet ble båndene til USA veldig tette. Fly og alt nødvendig materiell ble gitt til Norge av amerikanerne. Alle norske jagerflypiloter fikk opplæring i USA, noe de fremdeles gjør.

NATOs øverste leder, general Eisenhower, kom personlig til Sola lufthavn i 1951 for å overlevere amerikanske Thunderjet-jagerfly til det norske luftvåpenet. Oppbyggingen av det norske flyvåpenet gikk svært hurtig, og mange norske piloter styrtet i døden i årene som kom. Bare på 1950-tallet omkom et hundretalls norske flygere! Norge fikk rett og slett altfor mange fly og uerfarne piloter på kort tid. De høye dødstallene fortsatte utover på 1960-tallet.

Trente på å atombombe

Til tross for tette bånd til USA og rikelig finansiering prøvde Norge å hevde en viss selvstendighet innenfor NATO på 1950-tallet. Vi reserverte oss mot utplassering av atomvåpen på norsk jord i fredstid.

Men norske politikere snakket minst mulig om at Norge likevel stilte seg bak NATOs atomvåpenstrategi. For befolkningen var det helt ukjent at det norske forsvarets piloter systematisk trente på å slippe atombomber på norsk jord.

«I norsk forsvarsplanlegging var bruk av atomvåpen noe man skulle gjøre. NATO hadde krav om at medlemslandene skulle kunne droppe atomvåpen. En av de norske skvadronene skulle være strike. Det eneste norske myndigheter skulle gjøre var å si: «OK, gjør det, da. Vi så på det som en spennende, artig øvelse.»
– Olav Aamoth, jagerflypilot

I første episode får vi også se at myndighetene forsøkte å forberede befolkningen på en tredje verdenskrig, der bruk av atomvåpen var en selvfølge. Men ingen grunn til panikk. Det viser seg at myndighetene hadde produsert en egen, praktisk og god norsk folkegassmaske!

folkegassmaske
skjermdump fra NRK TV

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelNå kommer vindkraftskandalene for en dag!
Neste artikkelRen distriktspolitikk, hvor liv og helse er underordnet