Øvde på å atombombe Norge

3
Skjermdump fra NRK
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Norske jagerfly øvde på å slippe atombomber over norske mål på 1950-tallet. «Vi så på det som en spennende, artig øvelse», sier tidligere jagerflypilot.

NRK sender nå en fire episoders dokumentar om Norge under den kalde krigen – «slik den aldri har blitt fortalt før». I første episode fremkommer det sjokkerende opplysninger om at norske myndigheter var klare til å atombombe sitt eget land i tilfelle en sovjetisk invasjon.

På 1950-tallet betalte USA for en kraftig opprustning av norske forsvarsanlegg. Men i tillegg til å finansiere militære installasjoner og utstyr sto USA også for opplæring av norske styrker. Særlig i det norske flyvåpenet ble båndene til USA veldig tette. Fly og alt nødvendig materiell ble gitt til Norge av amerikanerne. Alle norske jagerflypiloter fikk opplæring i USA, noe de fremdeles gjør.

NATOs øverste leder, general Eisenhower, kom personlig til Sola lufthavn i 1951 for å overlevere amerikanske Thunderjet-jagerfly til det norske luftvåpenet. Oppbyggingen av det norske flyvåpenet gikk svært hurtig, og mange norske piloter styrtet i døden i årene som kom. Bare på 1950-tallet omkom et hundretalls norske flygere! Norge fikk rett og slett altfor mange fly og uerfarne piloter på kort tid. De høye dødstallene fortsatte utover på 1960-tallet.

Trente på å atombombe

Til tross for tette bånd til USA og rikelig finansiering prøvde Norge å hevde en viss selvstendighet innenfor NATO på 1950-tallet. Vi reserverte oss mot utplassering av atomvåpen på norsk jord i fredstid.

Men norske politikere snakket minst mulig om at Norge likevel stilte seg bak NATOs atomvåpenstrategi. For befolkningen var det helt ukjent at det norske forsvarets piloter systematisk trente på å slippe atombomber på norsk jord.

«I norsk forsvarsplanlegging var bruk av atomvåpen noe man skulle gjøre. NATO hadde krav om at medlemslandene skulle kunne droppe atomvåpen. En av de norske skvadronene skulle være strike. Det eneste norske myndigheter skulle gjøre var å si: «OK, gjør det, da. Vi så på det som en spennende, artig øvelse.»
– Olav Aamoth, jagerflypilot

I første episode får vi også se at myndighetene forsøkte å forberede befolkningen på en tredje verdenskrig, der bruk av atomvåpen var en selvfølge. Men ingen grunn til panikk. Det viser seg at myndighetene hadde produsert en egen, praktisk og god norsk folkegassmaske!

folkegassmaske
skjermdump fra NRK TV

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  Er ikke det hårreisende så veit jeg ikke ha som er. Norske myndigheter og deres lakeier av media fremstiller Iran som slemme ulver over atomprogrammet deres. Selv om de helt klart tar avstand fra å bruke dette som masseødeleggelsesvåpen. Mens selv kan de holde på med alt mulig, fra å gi Israelerne alle råvarer de trenger for å bygge disse. Til å trene på å bombe selv sine egne med slike våpen. Men jo, det er Iran som er slemme her.

 2. Ignoransen og arrogansen, fortielsene og løgnene er til å spy av - få det ut til folket!
  Black Friday passer godt i en av USA`s medlemsstater.

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Einar Edvardsen var fra Straumsnes i Rombaken og ble etterhvert major i forsvaret. Han er kjent som “fredsmajoren” etter at han forlot forsvaret i protest mot Norges atomvåpenstrategi. I en tale på Mo i 1984 røpet han at han hadde deltatt i en NATO-øvelse der det ble øvet på bruk av atomvåpen. Talen førte til at han ble frosset ut av hele det militære maktapparatet, blant annet av daværende forsvarsminister, som antydet at Edvardsen løy. I følge Edvardsen ble det øvd på bruk av atomvåpen mot Tromsø, med 70.000 sivile drepte som resultat, som angivelig var nødvendig for å stoppe fienden fra å komme i land.

  Før han døde i 1996, fikk han anerkjennelse fra ulike miljøer for sitt arbeid mot atomvåpen. Blant annet fikk han en fredspris på 50.000 kroner fra en dansk organisasjon. I et intervju i lokalavisen Fremover i 2001 tok hans datter Nina Lundi et oppgjør med behandlingen av hennes far. – Jeg er stolt av pappa, men bitter på hans vegne, sa hun.

  Se Avisartikkel

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere