Svindler skapte seg et navn og la grunnlag for sanksjoner mot Russland

0

Den britiske investoren Bill Browder ble mottatt som en helt av Den norske Helsingforskomité og Tankesmien Agenda tidligere i år. Nå har det tyske magasinet Der Spiegel plukket historiene hans fra hverandre og påvist at han er en svindler.

Bill Browder er milliardær og sjef for Hermitage Capital Management et investeringsfond som har baser i skatteparadiser som Guernsey og Cayman Islands.

Browder har drevet en personlig vendetta mot Russland og har lykkes med å få vedtatt sanksjoner mot Russland i Kongressen i USA gjennom den såkalte Magnitsky Act. Browder er sjøl dømt for skattesvindel i Russland. Han prøver nå å få EU til å vedta noe som likner Magnitsky Act.

Der Spiegel har gått gjennom saken i detalj og har funnet ut det er svært mange tvilsomme, usanne og konstruerte forhold i Magnitsky-affæren. Uærligheten begynner med at Browder hevdet at Magnitsky var hans advokat, mens han i realiteten var revisor som var leid inn for å beskytte Browder mot anklagene om skattesvindel. Epostene fra Magnitsky viser at han ikke handlet på eget initiativ, men på oppdrag fra Browder.

I en dom fra Royal Courts of Justice ble Browder allerede i 2014 kalt en «story-teller». Browder har hevdet at Magnitsky ble myrdet, men i den nedsatte kommisjonens rapport er det ingen slike konklusjoner.

Andrei Nekrasov og Piraya Film lagde en dokumentar om Magnitsky, «The Magnistky Act. Behind the Scenes», Browder er en av deltakerne i filmen. Filmen avkler Browder fullstendig og det skjedde tre år før Bidders artikkel i Der Spiegel.

Den planlagte premieren på Europaparlamentet i Brussel 27. april 2016 ble kansellert i siste øyeblikk på grunn av de juridiske truslene fra hovedpersonene i sentrum for etterforskningen. Noen dager senere annullerte ARTE (et fransk-tysk TV-nettverk som medfinansierte filmen) 3. mai-sendingen på kort varsel. Det juridiske og politiske presset på filmen og dets produsenter har fortsatt siden den gang. I september 2018 ble filmen tatt ned av Vimeo for påstått ærekrenkelse.

Bidders artikkel i Der Spiegel bekrefter imidlertid funnene i filmen.

Og våre hjemlige helter i mediene og i Den norske Helsingforskomité og Tankesmien Agenda står nokså ribbet tilbake.


NB: Artikkelen er endret fordi omtalen av Nekrasovs feilm var feil.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.