Svindler skapte seg et navn og la grunnlag for sanksjoner mot Russland

13

Den britiske investoren Bill Browder ble mottatt som en helt av Den norske Helsingforskomité og Tankesmien Agenda tidligere i år. Nå har det tyske magasinet Der Spiegel plukket historiene hans fra hverandre og påvist at han er en svindler.

Bill Browder er milliardær og sjef for Hermitage Capital Management et investeringsfond som har baser i skatteparadiser som Guernsey og Cayman Islands.

Browder har drevet en personlig vendetta mot Russland og har lykkes med å få vedtatt sanksjoner mot Russland i Kongressen i USA gjennom den såkalte Magnitsky Act. Browder er sjøl dømt for skattesvindel i Russland. Han prøver nå å få EU til å vedta noe som likner Magnitsky Act.

Der Spiegel har gått gjennom saken i detalj og har funnet ut det er svært mange tvilsomme, usanne og konstruerte forhold i Magnitsky-affæren. Uærligheten begynner med at Browder hevdet at Magnitsky var hans advokat, mens han i realiteten var revisor som var leid inn for å beskytte Browder mot anklagene om skattesvindel. Epostene fra Magnitsky viser at han ikke handlet på eget initiativ, men på oppdrag fra Browder.

I en dom fra Royal Courts of Justice ble Browder allerede i 2014 kalt en «story-teller». Browder har hevdet at Magnitsky ble myrdet, men i den nedsatte kommisjonens rapport er det ingen slike konklusjoner.

Andrei Nekrasov og Piraya Film lagde en dokumentar om Magnitsky, «The Magnistky Act. Behind the Scenes», Browder er en av deltakerne i filmen. Filmen avkler Browder fullstendig og det skjedde tre år før Bidders artikkel i Der Spiegel.

Den planlagte premieren på Europaparlamentet i Brussel 27. april 2016 ble kansellert i siste øyeblikk på grunn av de juridiske truslene fra hovedpersonene i sentrum for etterforskningen. Noen dager senere annullerte ARTE (et fransk-tysk TV-nettverk som medfinansierte filmen) 3. mai-sendingen på kort varsel. Det juridiske og politiske presset på filmen og dets produsenter har fortsatt siden den gang. I september 2018 ble filmen tatt ned av Vimeo for påstått ærekrenkelse.

Bidders artikkel i Der Spiegel bekrefter imidlertid funnene i filmen.

Og våre hjemlige helter i mediene og i Den norske Helsingforskomité og Tankesmien Agenda står nokså ribbet tilbake.


NB: Artikkelen er endret fordi omtalen av Nekrasovs feilm var feil.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  Takk til der spiegel som tok seg av denne saken! Meget viktig. Men jeg er redd for at det er flere som slipper unna søkelyset med slike handlinger.

 2. Det skal ikke mye til for at pressen ukritisk blir med som “historiefortelleren”. En mer “selvmotsigende” CV og vandelsattest som Browder har blitt tildelt, skal man lete lenge etter. Fra søk finner vi dette (E24, Nettavisen. Finansavisen og DN): “Hedgefond-sjef og hvitvaskingsjeger, finansmann og menneskerettighetsaktivist, korrupsjonsjeger og finansmann” osv… For ordens skyld. Dokumentaren The Magnitzky Act av Nekrasov ble forsøkt stanset av Browder fordi den avslørte at han sjøl var “historieforetelleren” - og at mindre og mindre stemte med Browders narrativ.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Den ble laget på initativ fra Browder selv, men det skar seg etter hvert som filmfolka gravde i materalet.
  Det er også verdt å merke at Browder ikke er så engelsk som navnet gir inntrykk av. Bare at han har sitt andre statsborgerskap i USA, ikke Israel.

 4. Jeg har sett den. Og det ble vel en liten suprise å se at noen faktisk bedrev journalistikk, og ikke betalt propaganda :grin:

 5. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Flere av disse sakene, (Browder, Douma-jukset) er på nippet til å bli omtalt i vestlig MSM, om enn marginalt. Men selv hvis de blir omtalt, er det er for lite og for sent, skaden (eller nytten) er gjort.

  Ikke forvent at MSM vil strekke våpen, det er som å skvette vann på gåsa, problemene er strukturelle og vil fortsette så lenge dagens makt/eierforhold eksisterer. Det vil aldri komme seriøse selvransakninger eller kursendringer i redaksjonene.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Da må de uansett på rehab først.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Russiske oligarker trenger ikka å flykte til Israel, de blir invitert i kraft at sin maternale blodlinje. Selv de som heter Browder. Følg med litt. a Kjell!

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Greit å ha som back-up, dersom du skulle bli straffeforfulgt. Og russiske(ukrainske) jøder utgjør alt 15 porsent av befolkningen. Det er disse de har tenkt å annektere vestbredden for. I tillegg til de driver skremselskampanjer i Europa for å lokke til seg blonde jøder. De er like glad i den ariske rasen, som Tyskland var. De kalles jo også nazi, men med aske foran.

  Næringsvettet har aldri manglet. De er såpass grådige at de finner det fornuftig å forby å spise lemmer av levende dyr- om noen av oss goyim skulle finne på å gjøre det.
  Men de rike og mektige er også religiøse, bare at de holder seg til kabbalah. Alle som har ei rød snor rundt høyre håndledd bedriver den perverterte dyrkelsen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere