Internasjonalt bandittvesen

0
Skjermdump fra cideo som skal vise USA-styrker på vei mot oljekildene i Syria.

USAs manøver for å sikre seg kontroll over Syrias olje er ingenting annet enn «internasjonalt bandittvesen» sier den russiske generalen Igor Konashenkov på vegne av Russlands forsvarsdepartement.

«Det Washington nå gjør, når de erobrer og beholder kontrollen over oljefeltene i det østlige Syria ved hjelp av væpnede styrker, er for å si det enkelt, ikke noe annet enn internasjonalt statlig bandittvesen.»

Konashenkov sa også at «verken internasjonal lov eller USAs egen lovgivning kan rettferdiggjøre målet til USAs tropper om å hindre Syria og dets folk adgang til sine egne oljeressurser.»

Det var president Donald Trump som beordret denne operasjonen. På en pressekonferanse 23. oktober 2019 sa han:

«Vi har sikret olja, og derfor vil vi holde tilbake et lite antall amerikanske soldater i det området der de har olje. Og vi kommer til å beskytte den. Og vi vil avgjøre hva vi skal gjøre med den i framtida.»

Donald Trump: – Vi vil beholde Syrias olje

På grunnlag av sakens fakta og USAs egne erklæringer er det ikke vanskelig å være enig med general Konashenkov. USA har ingen rett etter noen internasjonale lover eller avtaler til å stjele en annen FN-stats naturressurser. Og USA forsøker ikke en gang å gi det noen annen begrunnelse enn at de vil ha disse oljefeltene. Det er intenasjonalt bandittvesen, og ikke noe annet.

Den russiske mediekanalen RT har publisert en video som skal vise amerikanske styrker på vei fra Irak mot oljekildene i Syria:

En talsmann for Pentagon har sagt til Newsweek at USA vil plassere en halv panserbrigade med så mange som 30 Abrams tanks ved strategiske oljefelter i det nordlige Syria.

Russland utenriksminister Sergeij Lavrov har ringt til sin kollega i USA Mike Pompeo og understreket at USA ikke må foreta seg noe som undergraver Syrias suverenitet og territoriale integritet, og har vel da levert månedens understatement.

En representant for Pentagon har svart på en mail fra Middle East Eye og sagt at:

«USA er bestemt på å forsterke våre posisjoner i Nordøst-Syria i samarbeid med våre partnere i SDF og ytterligere militære styrker.»

Hvis talsmannen snakker sant betyr det i så fall at SDF fortsetter å spille begge sider av bordet, noe som er ytterst farlig for dem sjøl og i dette tilfellet i så fall deltakelse i internasjonalt bandittvesen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSyrias hær tar raskt over nøkkelposisjoner i nordøst
Neste artikkelUSAs «moderate opprørere» slakter kurdere i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).