Ønsker Sveriges utenriksminister (S) militærkuppet i Bolivia velkommen?

0
Utenriksminister Ann Linde (S). Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Sveriges utenriksminister Ann Linde fra Socialdemokraterna er blitt intervjuet av TT om militærkuppet i Bolivia. Hennes uttalelser går svært langt i retning av ikke bare å godta det som har skjedd, men å omtale det positivt:

«– Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt.»
TT: Hur ser du på militärens agerande i det som hände i går?
Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val, svarar Ann Linde.

Tradisjonelt har sosialdemokrater i Norden vært positive til venstrebevegelser i Latin-Amerika og for det meste tatt avstand fra militærkupp i verdensdelen. Sosialdemokrater som Jeremy Corbyn og Bernie Sanders har tatt kraftig avstand fra militærkuppet. Men Sveriges utenriksminister, som forvalter en «feministisk utenrikspolitikk», slik sosserna sjøl sier, velger altså motsatt posisjon. Hun presterer å gi inntrykk av et valg med fascistiske morderbander i gatene og den avsatte presidenten på flukt, vil kunne være et demokratisk valg.

I Sverige oppfattes Lindes uttalelser som at hun støtter kuppet. Aktuelt FOKUS skriver:

«Ann Linde stöttar statskuppen i Bolivia

Sveriges utrikesministerr Ann Linde välkomnar statskuppen i Bolivia. I en intervju med TT säger Ann Linde att hon ser positivt på det som har hänt. Samtidigt har vänsterpolitiker och aktivister från ursprungsbefolkningen börjat utsättas för kidnappningar och mord.«

Det tok forøvrig svært lang tid før Vänsterpartiet markerte seg mot kuppet, og da kom det i form av en tweet fra partileder Jonas Sjöstedt:

«Mycket oroande utveckling i Bolivia när MAS parlamentariker inte släpps in i parlamentet, vänsterfolk misshandlas på gatorna och högern utser sig själv till regering. Nu krävs ett nytt demokratisk val.»

Som fordømmelse betraktet må man si at dette er meget svakt, og Sjöstedt snakker også om et demokratisk valg, samtidig som, slik han sjøl helt riktig sier at parlamentarikerne fra partiet til Evo Morales ikke slipper inn i parlamentet og venstrefolk blir mishandlet på gatene. Sjöstedt må være sterk i troen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelTusener av campesinos og arbeidere demonstrerer for Evo Morales i Bolivia
Neste artikkel– DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsbetalinger