SDF: – Vi vurderer partnerskap med Bashar al-Assad

0
Soldat fra SDF i Baghouz i Nordøst-Syria i mars 2019. Shutterstock.

Kommandanten for de kurdiskdominerte SDF-styrkene i Syria, Mazlum Abdi, sier i en uttalelse at «Vi vurderer partnerskap med Syrias president Bashar al-Assad med sikte på å bekjempe de tyrkiske styrkene.» Dette går fram av en Twitter-melding fra Rojava Network 8. oktober 2019.

I et intervju med NBC sier Abdi at han er «skuffet over» at USA ikke vil intervenere i tilfelle av en tyrkisk invasjon i Syria. Han mener at dette «skader syreres tillt til USA og USAs troverdighet».

Kurderlederen Badran Jia Kurd sier til Reuters at SDF føler seg dolket i ryggen av USA og at SDF nå vil bli nødt til å diskutere med Syrias regjering og Russland.

Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad sier til avisa al-Watan at SDF må «vende tilbake til fedrelandet», fordi Syria ønsker å løse alle syriske problemer på en positiv måte og ønske velkommen enhver som vil være med på å frigjøre hver tomme syrisk jord. Mens «de som ikke er lojale mot fedrelandet og har solgt landet sitt billig, vil bli kastet ut av historien». Dette oppfattes av den kurdiske kanalen Rudaw som en invitt til SDF om samarbeid.

Nå har vel ikke syrere flest noen særlig tillit til USA etter åtte år med brutal stedfortrederkrig der USA og deres allierte har gjort sitt ytterste for å ødelegge det syriske samfunnet, så Abdi må snakke om sin egen og SDFs tillit til USA. Og for en del militære ledere i USA har denne tilliten vært gjensidig.

Pensjonert general Joseph Votel, som var sjef for USAs kommando i Midtøsten, USCENTCOM, sa på et møte arrangert av Atlantic Council 8. oktober 2019 at han også var skuffet og at han mente at USA svikter sine partnere. Han sa at partnerskapet med SDF hadde vært basert fullstendig på gjensidig tillit. Han sa at USA hadde stolt på det kurdiskledede SDF som hovedstyrken for å bekjempe IS.

«Etter min beskjedne mening er de en dyktig og pålitelig partner og de gjorde alt vi ba dem om å gjøre, selv når det var noe de ikke nødvendigvis selv ønsket. Dessuten beskyttet de oss hver dag. Deres vilje til å slåss og deres hengivenhet for vårt partnerskap var alltid opplagt for meg.»

SDF framstilles gjerne av sine tilhengere som et sosialistisk forbilde, men det er litt uklart hva som er sosialistisk i å skape et hengivent partnerskap med USAs militære styrker.

Votel sa også:

«Jeg har lenge ment at det partnerskapet vi har utviklet med SDF er en modell for hvordan vi skal beskytte våre interesser i disse svært komplekse områdene.»

Stort klarere går det ikke an å si at USAs militære ledere har sett på SDF som et ideelt redskap for USAs interesser.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.