SDF: – Vi vurderer partnerskap med Bashar al-Assad

0
Soldat fra SDF i Baghouz i Nordøst-Syria i mars 2019. Shutterstock.

Kommandanten for de kurdiskdominerte SDF-styrkene i Syria, Mazlum Abdi, sier i en uttalelse at «Vi vurderer partnerskap med Syrias president Bashar al-Assad med sikte på å bekjempe de tyrkiske styrkene.» Dette går fram av en Twitter-melding fra Rojava Network 8. oktober 2019.

I et intervju med NBC sier Abdi at han er «skuffet over» at USA ikke vil intervenere i tilfelle av en tyrkisk invasjon i Syria. Han mener at dette «skader syreres tillt til USA og USAs troverdighet».

Kurderlederen Badran Jia Kurd sier til Reuters at SDF føler seg dolket i ryggen av USA og at SDF nå vil bli nødt til å diskutere med Syrias regjering og Russland.

Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad sier til avisa al-Watan at SDF må «vende tilbake til fedrelandet», fordi Syria ønsker å løse alle syriske problemer på en positiv måte og ønske velkommen enhver som vil være med på å frigjøre hver tomme syrisk jord. Mens «de som ikke er lojale mot fedrelandet og har solgt landet sitt billig, vil bli kastet ut av historien». Dette oppfattes av den kurdiske kanalen Rudaw som en invitt til SDF om samarbeid.

Nå har vel ikke syrere flest noen særlig tillit til USA etter åtte år med brutal stedfortrederkrig der USA og deres allierte har gjort sitt ytterste for å ødelegge det syriske samfunnet, så Abdi må snakke om sin egen og SDFs tillit til USA. Og for en del militære ledere i USA har denne tilliten vært gjensidig.

Pensjonert general Joseph Votel, som var sjef for USAs kommando i Midtøsten, USCENTCOM, sa på et møte arrangert av Atlantic Council 8. oktober 2019 at han også var skuffet og at han mente at USA svikter sine partnere. Han sa at partnerskapet med SDF hadde vært basert fullstendig på gjensidig tillit. Han sa at USA hadde stolt på det kurdiskledede SDF som hovedstyrken for å bekjempe IS.

«Etter min beskjedne mening er de en dyktig og pålitelig partner og de gjorde alt vi ba dem om å gjøre, selv når det var noe de ikke nødvendigvis selv ønsket. Dessuten beskyttet de oss hver dag. Deres vilje til å slåss og deres hengivenhet for vårt partnerskap var alltid opplagt for meg.»

SDF framstilles gjerne av sine tilhengere som et sosialistisk forbilde, men det er litt uklart hva som er sosialistisk i å skape et hengivent partnerskap med USAs militære styrker.

Votel sa også:

«Jeg har lenge ment at det partnerskapet vi har utviklet med SDF er en modell for hvordan vi skal beskytte våre interesser i disse svært komplekse områdene.»

Stort klarere går det ikke an å si at USAs militære ledere har sett på SDF som et ideelt redskap for USAs interesser.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMediekritikk: Dominert virkelighet
Neste artikkelVil den nasjonale rammeplanen for vindkraft bli droppet?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).