Da Fanden ville at intet skulle skje…

4
Arbeiderpartiet klarte å hindre Fellesforbundet i å si nei til EØS. Dermed vil ødeleggelsen av det regulerte arbeidslivet fortsette. Shutterstock

…nedsatte han en komité. Og det var det som skjedde på landsmøtet i Fellesforbundet.

Det er grundig dokumentert at EØS ødelegger norsk arbeidsliv og raserer fagbevegelsen. Dette har også medlemmer av Arbeiderpartiet slått fast. Men forbundet forkastet forslaget om å gå inn for utmelding av EØS. Med 300 mot 218 stemmer valgte landsmøtet å ikke ta stilling til et ja eller nei til EØS, men å kreve en utredning av avtalen.

Fri Fagbevegelse skriver:

Det ble vedtatt at forbundet vil ha mer kunnskap om:
• handlingsrommet i EØS, altså mulighetene til å påvirke EU-regler og hvordan de innføres i Norge
• makten i overvåkingsorganet Esa og Efta-domstolens virkemåte og om det fungerer hensiktsmessig på arbeidslivsområdet
• hvordan det organiserte arbeidslivet, tariffavtalenes betydning og tiltak mot sosial dumping og useriøsitet i Norge kan utvikles og styrkes med dagens EØS-avtale

Forut for avstemninga hadde frustrerte Ap-medlemmer nærmest stått i kø for å fordømme partileder Jonas Gahr Støres holdning til EØS.

– Du ber om våre stemmer, men da må du være vår stemme, sa Terje Lund fra Sauda. Dette skriver Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

Ap må opp på barrikadene
– Er vi som er mot EØS ytre venstre? Er vi ekstremister? Vel, da må vel du være høyreekstremist. Du kommer hit til landsmøtet med hersketeknikker og pisk for å få oss inn i rekkene. Men vi arbeidsfolk er skapt for å stå skulder ved skulder på barrikadene. Når skal Arbeiderpartiet komme opp på barrikadene med oss, spurte Terje Lund – selverklært stolt Ap-medlem fra Sauda.

Terje Lund var ikke alene om å komme med kritikk. Hans lokallagkamerat i Ap, Steffen Høiland, fortalte landsmøtet hvordan han nå nærmest frykta å bli kasta ut når han dro på verftet i Sauda og ba folk stemme Ap.
– Til tider er det Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som framstår som arbeidsfolks fremste talsmann. Det burde vært deg, Jonas. Men Ap framstår mer som et støtte-parti for Solberg-regjeringen, sa Høiland.

Ikke er Ap på barrikadene, og altså nå heller ikke Fellesforbundet. Støre hadde nok foretrukket et klart ja til EØS, men for ham holder det at det ble vedtatt enda en runde med utredninger, for da skjer det ingenting fra fagbevegelsens side. Han fikk det til og med slik han ville med at det ikke var «alternativer til EØS» som skulle utredes, men «handlingsrommet».

For Støre og Ap-ledelsen som for Erna Solberg og regjeringa er EØS-avtalen hellig, fordi det er det nærmeste vi kan komme til medlemskap uten formelt å være medlem. Dermed er det det ikke-valgte byråkratiet i Brussel som er lovgivere i Norge og som kan styre det regulerte arbeidslivet og fagbevegeslen videre mot avgrunnen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Erland Erland says:

  Forstår frustrasjonen. Hele det såkalte demokratiet er kanskje bare tull, kanskje vi trenger en revvolusjon. Jeg vil lansere ide her og nå.

  Når ikke engang de største partiene er på folkets side er noe spinnhakka galt. Jeg tror kanskje at kun partiene under sperregrensa burde vært lov. Partiene over 4% stinker verre enn gamle kinobilletører, det er iallefall min mening. Vi ville da fått en oppblomstring av partier som talte alles sak. Småpartiene burde gis støtte proporsjonalt med viljen til videre oppsplitting.

 2. Det er taktikaren Støre som har meistra dette.

 3. Avatar for Erland Erland says:

  Det hadde nok hjulpet. Det har vært et tema i «alle» år, og vi fikk en avskalling av AP på begynnelsen av 60-tallet, med Finn Gustavsen og SF. Nok en avskalling da folk fra SFU fikk nok, og AKP-ml ble til. Men av en eller annen suspekt grunn er det fremdeles AP og Høyre som folk tyr til i 2019. Derfor mitt litt uhøytidelige forslag; en omvendt sperregrense, der alle partier over 4% bør forbys. I hvertfall hvis alternativet er en elitistisk revolusjon der noen tar makta fordi de vet så mye bedre enn de 99% andre. Historien har vist oss at dette fort skjer når folk i brødkø blir desperate. At det er et uhøytidelig forslag betyr ikke at det ikke har substansiell filosofisk dybde. De gamle grekerne var jo inne på tanken om at folk som skulle bestemme burde velges ved loddtrekning, så her er jeg ikke den første til å tenke alternativt.

  Så er det jo selvfølgelig umulig. Mai Gåd. :wink:

 4. Avatar for Erland Erland says:

  Vi har vel de opposisjonspartiene vi fortjener, da? Du sier du har stemt SP, og jeg forstår det godt, for de har hatt en tydelig stemme mot sentralisering. Særlig når jeg vet at du er en markspist finnmarking! I min opprinnelige hjemkommune i Hedmark gjorde SP et brakvalg, mye på grunn av den generelle SP-bølgen, men også fordi de lokale var flinke. Og det er jo også lett å være flink i en klasse med idioter, for å sette det litt på spissen.

  Når virkeligheten nå engang er slik den er, med en lovfestet rett for alle ubemidlede kinobilletører og markspiste finnmarkinger og andre tvilsomme eksistenser til å starte nye partier, og det ikke nytter overhode, ser jeg ingen annen utvei enn å forlange at alle partier over sperregrensen burde forbys.

  Hilsen Erland. Den opplyste.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere