Da Fanden ville at intet skulle skje…

0
Arbeiderpartiet klarte å hindre Fellesforbundet i å si nei til EØS. Dermed vil ødeleggelsen av det regulerte arbeidslivet fortsette. Shutterstock

…nedsatte han en komité. Og det var det som skjedde på landsmøtet i Fellesforbundet.

Det er grundig dokumentert at EØS ødelegger norsk arbeidsliv og raserer fagbevegelsen. Dette har også medlemmer av Arbeiderpartiet slått fast. Men forbundet forkastet forslaget om å gå inn for utmelding av EØS. Med 300 mot 218 stemmer valgte landsmøtet å ikke ta stilling til et ja eller nei til EØS, men å kreve en utredning av avtalen.

Fri Fagbevegelse skriver:

Det ble vedtatt at forbundet vil ha mer kunnskap om:
• handlingsrommet i EØS, altså mulighetene til å påvirke EU-regler og hvordan de innføres i Norge
• makten i overvåkingsorganet Esa og Efta-domstolens virkemåte og om det fungerer hensiktsmessig på arbeidslivsområdet
• hvordan det organiserte arbeidslivet, tariffavtalenes betydning og tiltak mot sosial dumping og useriøsitet i Norge kan utvikles og styrkes med dagens EØS-avtale

Forut for avstemninga hadde frustrerte Ap-medlemmer nærmest stått i kø for å fordømme partileder Jonas Gahr Støres holdning til EØS.

– Du ber om våre stemmer, men da må du være vår stemme, sa Terje Lund fra Sauda. Dette skriver Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

Ap må opp på barrikadene
– Er vi som er mot EØS ytre venstre? Er vi ekstremister? Vel, da må vel du være høyreekstremist. Du kommer hit til landsmøtet med hersketeknikker og pisk for å få oss inn i rekkene. Men vi arbeidsfolk er skapt for å stå skulder ved skulder på barrikadene. Når skal Arbeiderpartiet komme opp på barrikadene med oss, spurte Terje Lund – selverklært stolt Ap-medlem fra Sauda.

Terje Lund var ikke alene om å komme med kritikk. Hans lokallagkamerat i Ap, Steffen Høiland, fortalte landsmøtet hvordan han nå nærmest frykta å bli kasta ut når han dro på verftet i Sauda og ba folk stemme Ap.
– Til tider er det Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som framstår som arbeidsfolks fremste talsmann. Det burde vært deg, Jonas. Men Ap framstår mer som et støtte-parti for Solberg-regjeringen, sa Høiland.

Ikke er Ap på barrikadene, og altså nå heller ikke Fellesforbundet. Støre hadde nok foretrukket et klart ja til EØS, men for ham holder det at det ble vedtatt enda en runde med utredninger, for da skjer det ingenting fra fagbevegelsens side. Han fikk det til og med slik han ville med at det ikke var «alternativer til EØS» som skulle utredes, men «handlingsrommet».

For Støre og Ap-ledelsen som for Erna Solberg og regjeringa er EØS-avtalen hellig, fordi det er det nærmeste vi kan komme til medlemskap uten formelt å være medlem. Dermed er det det ikke-valgte byråkratiet i Brussel som er lovgivere i Norge og som kan styre det regulerte arbeidslivet og fagbevegeslen videre mot avgrunnen.

Forrige artikkelDommene mot katalanske politikere – kan Spania overleve?
Neste artikkelMektig bondeprotest i Nederland