Kraftig motstand mot vindkraft i Tyskland

2
Vindturbinene ødelegger kulturlandskap og nærmiljø i Tyskland. Også der øker motstanden. Foto: Shutterstock

Tysklands og Angelas Merkels store prestisjeprosjekt har vært Die Energiewende, den gigantiske omlegginga av Tysklands energisystem. Vi har tidlgere vist et dette prosjektet er i alvorlig trøbbel. Ett av satsingsområdene har vært såkalt fornybar energi i form av solceller og vindindustri.

Tysklands energimiks varsler trøbbel

Man skal ikke ha reist mye i Tyskland før man har sett sporene av dette. Matproduksjon er erstattet av rapsåkre til oljedyrking og solcelleåkre. Og ikke minst er det skoger av vindyribiner over alt. Nå har det tyske folket fått nok. Motstanden mot vindindustrien vokser nå i det ene forbundslandet etter det andre og er i ferd med å bli en politisk kraft å regne med.

I Mecklenburg-Vorpommernhar det reist seg en storm mot vindturbinene, skriver br.de. Dette har ført til opprettelsen av partiet «Freier Horizont», som stiller til lokalvalgene nå.

Handelsblatt skriver at problemet med vindkrafta er – innbyggerne. Det vil si: innbyggerne vil ikke ha det. De reiser motstand, og anleggene trekkes også for retten. Avisa legger fram statistikk som viser at det nå er nesten full stopp i utbygginga av vindkraft i Tyskland.

Det er nå over 1000 borgerinitiativer mot vindindustrien i Tyskland skriver avisa. Også Süddeutsche Zeitung peker på at vindkraftutbygginga i Tyskland har stoppet nesten helt opp, ikke minst på grunn av motstand fra folket. I forbundslandene Bayern, Hessen, Sachsen, Baden-Württemberg, Thüringen og Saarland er det ikke bygd en eneste vindturbin i 2019. Også Freie Presse skriver at motstanden mot vindkrafta øker.

Tyskland har satset ekstremt på vindkraft. Vindindustrien har forandret hele det tyske kulturlandskapet. Men: – Vindkraftboomen er over, konkluderer Der Spiegel. Bakgrunnsbilde: Shutterstock

Vindindustrien har vært risikofri for investorene. De har fått svære offentlige subsider. Men mange av de lukrative ordningene forsvinner i 2021. Samtidig begynner en del av anleggene å bli gamle og modne for utskiftig (så mye for fornybarheten). Eierne teller derfor på knappene om de skal nyinvestere eller la være. Dette skriver Deutschlandfunk, som også bekrefter at motstanden mot disse anleggene vokser i alle deler av landet. Det fremmes nå også lovforslag i Tyskland som i praksis vil gjøre videre utbygging av vindindustrien umulig.

Den tyske vindkraftboomen er over

Den politiske motstanden mot vindkraftanleggene i Tyskland er en del av bakgrunnen for at tysk kapital nå vil rasere norsk natur i stedet. Det er for eksempel det tyskkontrollerte selskapet Midgard Vind (eies av Stadtwerke München (70%) og Trønderenergi (30%)) som gjennomfører gigantprosjektet på Frøya. Men også i Tyskland blir det lagt merke til at heller ikke nordmenn er begeistret for det vindbaronene gjør med vår natur:

Stadtwerke bauen Windräder in Norwegen – doch dort regt sich Widerstand

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Vi må få reversert dette her og gjøre Frøya til nasjonaløya vår, på samme vis som vi har en nasjonalfugl, nasjonalstein, nasjonalblomst etc., trenger vi også ei nasjonaløy, og dette må bli Frøya!

  2. Må nyansere litt når det snakkes om en “skog av vindturbiner over alt”. Det er en klar splitt mellom nord og sør. Kjører man bil i delstatene Hessen, Bayern, Baden-Württtemberg f.eks er det ikke mange møller å se i det store og det hele, men desto flere solpaneler på bygninger. Dette er nok mest betinget av at vindforholdene er langt bedre i nord, og motsatt solforholdene i sør. Men det kan også være andre bakenforliggende årsaker som f.eks i Bayern hvor innbyggerne er kjent for å være veldig konservative med mange vakre byer og landskaper. Det skal nok mer til for å få en godkjennelse der enn de fleste steder i nord.

    Men uansett, begynner tyskerne å fjerne endel av vindturbinene sine vil man i de aller fleste tilfeller ikke se spor av dem, i motsetning til i Norge. Riktignok vil fundamentet bli liggende i de fleste tilfeller, det vil være svært ressurskrevende å grave opp en betongklump på flere hundre tonn per mølle som ligger et par meter nedi bakken eller så, men se den vil man ikke. Det kan også brukes om igjen om man velger å skifte ut den gamle vindturbinen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere