I dagens debattklima legges det mer vekt på den enkeltes mat- og reisevaner enn på de store og avgjørende sakene. Det er så mye lettere å drive moralisme enn å ta fatt i systemproblemer. Og så passer det de mektige så godt at de slipper unna søkelys på det de driver med.
En sektor som til nå har sluppet lett er det militærindustrielle komplekset, krigene og krigsindustrien. Det til tross for at vi har står overfor en av de virkelige verstingene.
En undersøkelse fra Brown University viser imidlertid at Pentagon er verdens største forbruker av olje og at deres CO2-utslipp overgår de fleste land i verden. Undersøkelsen er blant annet omtalt av Grist.org.
Professor Neta C. Crawford sier at Pentagon ikke oppgir til Kongressen i USA hvor mye de virkelig bruker, så hun har vært nødt til å beregne det på grunnlag av informasjoner fra Department of Energy.
Riktignok har Pentagon redusert sitt energibruk og sine utslipp noe de senere årene. Men de kommer ikke unna av at de fortsatt er gigantiske. Demokratenes Elizabeth Warren vil ha en ambisiøs plan for nullutslipp innen 2030. Men hun reiser ikke det mest opplagte kravet, nemlig reduksjon av militærutgiftene, nedleggelse av basene, stopp i krigene. Det gjør derimot Crawford, som mener at denne typen reduksjon av det militære forbruket både vil bety reell utslippsreduksjon og dessuten redusere faren for krig i verden.
Krigens fotavtrykk
Irakkrigen har hatt uhyggelige kostnader, og de fortsetter å løpe. Verst er naturligvis de enorme menneskelige kostandene med hundretusener av liv tapt og ytterligere millioner av menneskers framtidsmuligheter ødelagt. De økonomiske kostnadene både for Irak og USA er gigantiske, og de miljømessige konsekvensene i Irak katastrofale. Og i tillegg har Irakkrigen hatt et økologisk fotavtrykk som det snakkes lite om.
Ifølge Steve Kretzmann, som er direktør for Oil Change International, førte Irakkrigen fra 2003 til 2007 til et utslipp på minst 141 millioner metriske tonn CO2. Det er mer enn utslippene fra 60 prosent av alle land i verden. Krigen ble nedskalert i desember 2011, men USA har bitt seg fast der og gjort forberedelser til nye kriger. Kretzmann mener å kunne påvise at femten års krig og okkupasjon har generert utslipp i størrelsesorden 400 millioner metriske tonn. Dette skriver Common Dreams.
Stilt overfor det militærindustrielle kompleksets og krigenes økologiske fotavtrykk blir den enkeltes forbruk for bagateller å regne. Men nettopp de kreftene som står bak krigene og krigsindustrien er flinke til å styre debatten i moralistisk retning i stedet for å rette søkelyset mot dette.