– De 25 rikeste dynastiene kontrollerer 1.400 milliarder dollar

0
Lave lønningen og fagforeningsknusing har bidratt til å gjøre Walton-familien til det rikeste dynastiet på Bloombergs liste. Illustrasjon: Shutterstock

Bloomberg har publisert sin årlige oversikt over rikdommen til de rikeste familiedynastiene i verden. Den rikeste av disse familiene, Walton-klanen, som eier Walmart, blir 4 millioner dollar rikere hver time skriver avisa.

Walmart er verdens størte supermarkedkjede og omsetter for 514 milliarder dollar fra 11.000 kjøpesentre. Etter dem på lista kommer familien Mars, multimilliardærer på sjokolade og søtsaker og familien Koch, oljemogulene. På fjerdeplass finner vi familien Saud, kongefamilien i Saudi-Arabia som er verdsatt til 100 milliarder dollar.

Så vanvittige som disse tallene er, så kan det reises spørsmål ved metoden som er brukt i undersøkelsen. Det er ingen lett oppgave å kartlegge dynastienes rikdommer, fordi de har vært i stand til å salte dem ned gjennom generasjoner slik at de skal være minst mulig tilgjengelige for skattemyndighetene.

MSN Money (Microsoft Network) opererer med ei liste som ser en god del annerledes ut. De verdsetter for eksempel familien Saud til 1.700 milliarder dollar, altså 17 ganger så mye som det Bloomberg gjør. Og på topp har de Rothschild-familien, som ikke en gang forekommer hos Bloomberg, og det med en sinssvak sum av 700 trillioner dollar!

The world’s richest families’ staggering wealth

Da skjønner man at dette ikke er eksakt vitenskap. Og det kommer ikke nødvendigvis av vrangvilje. Det er nemlig ekstremt vanskelig å spore formuer som er bygd opp gjennom generasjoner på denne måten og som er saltet ned etter alle kunstens regler. Det finnes heller ingen eksakt definisjon på hva det betyr å være et dynasti. Hvor stort er samholdet, når kan man si at dynastiet er splittet? I hvor stor grad opptrer de som en samlet kapital?

Derfor bør man ta slike oversikter mer som antydninger av de enorme rikdommene som er samlet hos de 0,00004 prosent av menneskeheten som kontrollerer det mest av kapitalen i verden. Og når enkeltfamilier kan kontrollere så mye av ressursene på planeten får man et bilde av hvor illusorisk det borgerlige demokratiet er.

The 0,00004% Community

De rikeste av de rike er i en klasse for seg

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.