The 0,00004% Community

30

Verdens 85 rikeste mennesker og deres familier rår i dag over like store verdier som den fattigste halvdelen av verdens befolkning til sammen, det vil si over 3,5 milliarder mennesker. Disse 85 personene ville fått god plass i en leddbuss. La oss se enda mer på de ekstreme forskjellene mellom rik og fattig.

Det var Oxfam som slapp denne meldinga midt under World Economic Forum i Davos 20. januar 2014. 1000 milliarder pund er det snakk om. Det ødela litt av partystemninga i den fasjonable alpelandsbyen.

Rapporten fra Credit Suisse

En annen rapport, utarbeidet av finansbanken Credit Suisse, bekrefter dette bildet. De rike blir rikere på menneskehetens bekostning. Og de ultrarike er så rike at det er vanskelig å forestille seg.

Slik ser Credit Suisse formuespyramiden i verden:

gwp

0,7 % av menneskeheten eier altså 41% av all verdens formue. Disse rikingene utgjør totalt 32 millioner mennesker.

Men det er mer å si om dette

Credit Suisse har analysert denne gruppa mer detaljert, og det gir noen ekstra dimensjoner til det hele.

Menneskeheten  7 100 000 000
1 til 50 mill $  31 400 000
50 til 100 mill $  64 800
100 til 500 mill $  30 800
Over 500 mill $  3 100

De 32 millionene rike kalles high net worth individuals (HNWI), og det er personer som har over en million dollar i investerbar formue, altså utenom hus, landsteder og liknende.

de rike

De ultrarike

Men blant dem finnes det ei gruppe av ultrarike, som kalles ultra high net worth individuals (UHNWI). Det er folk med minst 50 millioner dollar i investerbar formue. I følge Credit Suisse utgjør de 98.700 personer i hele verden.Mens de rike utgjør 0,45% av menneskeheten, utgjør de ultrarike 0,31% av de rike:

De ultrarike er 0,31% av de rike.
De ultrarike er 0,31% av de rike.

Vi er nå nede på ei gruppe som utgjør 0,14% av menneskeheten, og som hver seg har minst 50 millioner dollar i investerbar formue.

Men selv de ultrarike deler seg i ulike grupper. Slett ikke alle har like mye formue og makt.

fordeling av ultrarike

Hva skal man kalle den rikeste gruppa, de med investerbare formuer på over 500 millioner dollar (3,2 milliarder kroner)? Superultrarike?

De utgjør i alle fall 3100 individer eller 0,00004% av menneskeheten.

Jeg mener å se tendenser til at det er i ferd med å danne seg en overnasjonal klasse av ultrakapitalister. De er ikke lenger bundet av nasjonale begrensinger. Planeten er deres lekegrind, og de henter ut sin profitt hvor de måtte ønske og plasserer den (eller gjemmer den) der de måtte ønske.

Og blant dem finnes det ei gruppe på 3100 mennesker som er rike som troll og som utplyndrer alt og alle. Innenfor den gruppa igjen finnes det noen få hundre individer som er Masters of the Univers, og som dikterer reglene for spillet og bryter de samme reglene når det passer dem.

Til slutt en oppsummering av formuesfordelinga i verden. Den ser sånn ut:

fordeling av verdens rikdommer

Hvis du lurer på hvem de rikeste rikingene er, så har Forbes som alltid ei komplett liste.

 

KampanjeStøtt oss
DEL
Forrige artikkelVåteste januar på 250 år
Neste artikkelNaturen trumfer alt!
Pål Steigan
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.

30 KOMMENTARER

 1. Disse 85 mennesker som bruker all sin tid på å bli enda rikere, er årsak til at millioner av mennesker sulter og dør av sult. De forårsaker også kriminalitet som oppstår der det er fattigdom.
  Derfor er disse menneskene skyldige i alvorlige forbrytelser som fortjener straff. Som straff kunne de jo ha blitt fratatt 99% av sin rikdom….

 2. […] Slike folk er enten late eller dumme. Dette handler om monopolkapitalens organisering som klasse. Folk som priser timene sine i hundretusendollarklassen drar ikke på et sånt møte for å få gratis sjampanje og kanapeer. De er der fordi det lønner seg for dem, fordi det øker deres makt og fordi det gir dem masse kontakter og informasjon som de trenger for å bli enda rikere. Ved å studere World Economic Forum og de politiske føringene som blir lagt der får vi et unikt innblikk i den globaliserte kapitalens politiske og økonomiske linjer, og i hvem de er disse 0,00004%erne. […]

 3. Demokratiet: I det gamle Athen var 10 % frie menn og 90 % slaver.
  Demokratiet: I Norge 1814 var ca 4-6 % som hadde stemmerett. Hva resten hadde er ikke godt å si, men de rømte landet i mengder og for fote. For 200 år siden manglet Norge hele 40 -60 prosent hva de hadde oppnådd i Hellas for 2300 år siden. Demokratiet: Norge 1905 var det ca 11- 13,5 % som hadde stemmerett. Frem mot krigen dyrket staten depresjonen med pari fastkurs pengerente, skatt og avgifts galskap, dermed forsterket staten det hele den gang som nå. Med budsjett dritet sitt, solgte staten maten ut av munnen til sitt eget folk og kjøpte gull til blodpris. For andre lands valuta fortollet staten egne råvarer ut av landet og importerte ferdige varer inn 1000 ganger kostnad + toll. Et Budsjett kan enkelt beskrives med at staten tar 10 kroner ut av baklommen og gir deg 10 øre tilbake, de resterende kr. 9,90 medgår til å finansiere kongedømme, folkestyre og demokratistaten som på denne måten skaper arbeidstakere som visstnok blir skattytere.
  Den norske form for stat er ikke demokrati, men mer hva de står i grunnloven § 1 første linje, der det står «innskrenket» i grunnlovens første linje og paragraf.

 4. Den spekulative finanskapitalen har fått utbre seg som brunsnegler under alle samfunnsinstitusjoner og skjøre demokratiske grunnmurer. Finanskapitalen produserer en annen slags klasebomber og miner, og penger lukter som kjent ikke. Norges andel i slike «produkter» er tilsynelatende etisk forsvarlig fordi pengene vi investerer i dem er ment «å arbeide» for å sikre vår fremtidige velferd. Og mens en selvsagt fordømmer at arbeidere plaffes ned, lever vi tilsynelatende godt med å være medeiere i finansinstitusjoner hvis gjøren og laden kronisk undergraver og ødelegger grunnleggende livsvilkår for hundretalls millioner av mennesker verden over, dag ut og dag inn. Goldman Sachs hadde økt sitt engasjement overfor Norge gjennom hele Paulsons tid i sjefsstolen fra 1999. Oljefondets kjøp av aksjer i banken bidro sitt til at Goldman Sachs-aksjer tredoblet sin verdi frem til 2006. De var rådgivere for de største næringslivshendelsene i norsk historie, del privatiseringen og børsnoteringen av Telenor og Statoil. http://blogg.bt.no/preik/2012/09/03/finanskapitalens-brunsnegler/
  http://blogg.bt.no/preik/2012/08/09/la-bankaksjonaerene-baere-tapene/
  http://blogg.bt.no/preik/2012/10/13/statskuppet/
  https://www.derimot.no/oyvind-andresen-et-barn-som-dor-av-sult-er-myrdet-finansinstitusjoner-er-drapsmaskiner/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.