Bastilledagen

8
Skjermdump fra Søndagsrevyens sending 14. juli 2019.
George Chabert

Av George Chabert.

Dagsrevyen 14. juli unnlot NRK å nevne alt som var verdt å vite om den franske nasjonaldagen i Paris. Seere fikk se en mann, kledd som en tinnsoldat med gevær, slike som unge gutter samler på, sveve over Champs Élysées på en trykkoker-lignende gjenstand. Den franske presidenten var nybarbert, og Angela Merkel holdt seg i ro for en gangs skyld. Ingenting ble vist eller sagt om buing og plystring da Emmanuel Macron ble kjørt forbi. Mange skrek da «Hvor er han? Hvor er han?»

En gutt forsvant for tre uker siden, dyttet sammen med tretten andre i en elv av politiet. At 180 tilskuerne som ble fengslet, for sikkerhets skyld, og blant dem, tre av frontfigurene til de gule vestene – ble ikke nevnt med ett ord. Politiets sammenstøt med tilskuere, bruk av tåregass og søppelkassene som ble satt i brann fikk vi ikke vite noe om. Heller ikke om at alle som hadde gule klær ble stoppet av politiet og at gule ballonger ble punktert med kniv. Politiet tvang folk til å tømme plastflasker i frykt av å få dem i fjeset. «Jeg har aldri sett noe så ille en 14. juli, og jeg har vært lenge i det militære», sa en tilskuer.  Dagsrevyen viste seerne ingenting av dette. Derimot ble vi opplyst om at nasjonaldagen i Frankrike feires 14. juli til minne om stormingen av Bastillen, «et avgjørende øyeblikk i den franske revolusjonen.»

Stormen på Bastillen under den franske revolusjonen i 1789 gjennomført av datidens gule vester.

I 1789, som i dag, var folket lei av styresmaktene som skattla dem på alle mulige måter for å dekke underskuddet sitt. Den gang som i dag, ble folket som protesterte møtt med vold og gjort narr av. Den gang som i dag, utnyttet makthaverne alle privilegier. Og i 1880 tok de fra folket minnet av stormingen av Bastillen, og døpte den om til «nasjonaldag».

«Make our planet great again», erklærte Macron i 2017. Ett år senere ble Macron tildelt FNs utmerkelse «Champion of The Earth». Så snart det siste EU-valget var over, ble frihandelsavtalen med Sør-Amerika undertegnet. En «god avtale», sa jordens fremste miljøforkjemper. 99.000 tonn billig kjøtt produsert med bruk av ulovlig antibiotika og plantegifter som atrazin, skal importeres, samt 180.000 tonn ekstra med fjærkre. Dette er en gigantisk sosial plan som vil føre til enda flere forlatte gårder og ødelagte familier, slik Michel Houellebecq skrev i Serotonin.

Annenhver dag begår en bonde selvmord i Frankrike, men makthaverne mister ikke fatningen og holder stø kurs med tidens lykkelige globalisering. François de Rugy – ifølge Wikipedia er familiens adelskapstittel fra 1765 – er nummer to i den franske regjeringen og økologiminister. Han og kona, journalist i Gala, en fransk versjon av Se og Hør, liker å invitere kjendisene for å feste på skattebetalernes regning. Han har brukt statseide palasser til sosiale sammenkomster; det hjelper ham til å «holde kontakt med samfunnet», sier han. Vinen på bordet koster opptil 6000 kroner per flaske, og på menyen står digre hummere og kaviar, servert av kelnere med hvite hansker. Madame og Monsieur de Rugy kjøpte en gullbelagt hårføner fra Dyson til 4.796 kroner betalt av offentlige midler. Deres leilighet ble pusset opp for mange hundre tusen skattebetalerkroner. De disponerte to sjåfører, men ønsket en tredje for å kjøre konas barn til skolen. Republikken er raus overfor sine tjenere.

Dagens «gule vester» – de het «sanskulotter» i 1789 – kan glede seg til kommende økninger av bensin- og strømprisene, mindre pensjonsutbetalinger og atter to frihandelsavtaler, én med Canada, og en annen med Japan, Vietnam og Singapore. Er det så rart at de har vist en viss misnøye med sine ledere i snart førti uker? Det gjenstår å se om de vil til høsten leve opp til sine forfedres renommé. Søndagsrevyen kunne godt ha brukt litt av sitt utenriksmagasin til å fortelle oss om noe av dette.


Denne artikkelen av George Chabert ble først sendt til NRK Yring, men de ga ham følgende svar:

Hei George,

Takk for at du sendte kronikken til oss. Vi har stor pågang for tiden og må dessverre prioritere andre tekster.

Ønsker deg en fin torsdag!

Vennlig hilsen,

Line Fausko

NRK Ytring


Men heldigvis har ikke hovedstrømsmediene lenger full kontroll over meningsytring og debatt. steigan.no gjør gjerne den jobben NRK skulle ha gjort.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Dårlig nytt fra Frankrike: Parlamentet har avvist Senatets vedtak om at Notre Dame skal restaureres slik kirken var før brannen. Macrons drøm om et «nyskapende» spir til minne om ham selv kan dermed bli realisert. Kulturministeren sier: The "aim is to give Notre-Dame a restoration appropriate for the place it has in the hearts of the French people and in the entire world». Meningsmålinger viser at flertallet ønsker en autentisk restaurering. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at regjeringen i kjent autoritær stil vil delegere til den modernistiske kultureliten å definere folkets «egentlige» ønsker og behov. De Gule Vestene og andre opprørere bør engasjere seg og skremme makteliten fra et katastrofalt kulturminneovergrep. SITAT: «His political opponents, however, favored an exact replica and as a result, the opposition-controlled Senate, the parliament’s upper house, rejected the law.
  The National Assembly, the country’s lower house, controlled by En Marche, overruled the Senate to ultimately pass the bill. But the final text did not directly address the architectural form of the reconstruction and left the spire design undetermined.
  The “aim is to give Notre-Dame a restoration appropriate for the place it has in the hearts of the French people and in the entire world,” Culture Minister Franck Riester said.
  In an opinion poll published in April, most respondents said they wanted the cathedral rebuilt as it was before the fire.» - Audun Engh

 2. Dette er menings-sortering av NRK. De plukker ut stoff som de er innenfor det smale spekteret av meninger de kan tolerere. Hva i all verden kan vi gjøre for å komme igjennom til dem? Det er som å prate til en gigantisk murvegg.

 3. Tempoet og måten Macron grep sjansen til å bruke Notre Dame til å “samle folket”, gir noen ganske skremmende assosiasjoner til f.eks Hitlers stunt med Riksdagsbygningen. Jeg tror faktisk Macron og folkene hans er syk nokl i hodet til å brenne ned kirka bare for å få en samlende sak.

 4. Hvis det er som jeg tror, at det er krefter som vil ødelegge den vestlige kristne kulturarven som står bak ødeleggelsen av Notre Dame, for Notre Dame er en kristen kirke, vil de kreve at Notre Dame bygges opp igjen ikke som en kristen kirke som den var, men som bygg som skal være for alle religioner.

  Det skal bli en moske, en synagoge, og en kirke, og " reflektere at Europa er nå multikulturell, og dermed må Notre Dame være et bygg for alle religioner". eller noe slikt, og dermed har Europa mistet det mest storslagne kristne byggverk, akkurat som NWO vil.

  For kristne kirkebygg blir ødelagt og vandalisert over hele Europa, Notre Dame var den siste som ble ødelagt, hvis de ikke har klart å ødelegge flere siden Notre Dame. Bare siste år ble tusen kirkebygg i Vest-Europa ødelagt.

 5. Jeg tror nok heller at Macron ønsker kirken velkommen tilbake som velkommen tilbake som klasse-sementerende instituasjon. Dette var jo grunnen til at den nye eliten valgte å beholde kirken helt tilbake til kjølvannet av den franske revolusjonen. Kirken ble sett som den mest kostnadseffektive løsningen for å få fattigfolk til å respektere de rikes eiendommer. Det er den samme eliten som styrer fortsatt vet du, og i dag er de bekymret for at fattigfolket skal reise seg igjen med de gule vestene.

 6. Avatar for Mari Mari says:

  Helt enig med begge observasjonene

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Sant nok. Eneste sted flere kirker har blitt ødelagt er i Israel. Sionistene var så snille de tilmed etterlot klare og tydelige bevis på hvem som sto back. Selv om, det må sies, at de hevder de ikke aner hvem som står bak.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere