Bastilledagen

0
Skjermdump fra Søndagsrevyens sending 14. juli 2019.

Av George Chabert.

Dagsrevyen 14. juli unnlot NRK å nevne alt som var verdt å vite om den franske nasjonaldagen i Paris. Seere fikk se en mann, kledd som en tinnsoldat med gevær, slike som unge gutter samler på, sveve over Champs Élysées på en trykkoker-lignende gjenstand. Den franske presidenten var nybarbert, og Angela Merkel holdt seg i ro for en gangs skyld. Ingenting ble vist eller sagt om buing og plystring da Emmanuel Macron ble kjørt forbi. Mange skrek da «Hvor er han? Hvor er han?»

En gutt forsvant for tre uker siden, dyttet sammen med tretten andre i en elv av politiet. At 180 tilskuerne som ble fengslet, for sikkerhets skyld, og blant dem, tre av frontfigurene til de gule vestene – ble ikke nevnt med ett ord. Politiets sammenstøt med tilskuere, bruk av tåregass og søppelkassene som ble satt i brann fikk vi ikke vite noe om. Heller ikke om at alle som hadde gule klær ble stoppet av politiet og at gule ballonger ble punktert med kniv. Politiet tvang folk til å tømme plastflasker i frykt av å få dem i fjeset. «Jeg har aldri sett noe så ille en 14. juli, og jeg har vært lenge i det militære», sa en tilskuer.  Dagsrevyen viste seerne ingenting av dette. Derimot ble vi opplyst om at nasjonaldagen i Frankrike feires 14. juli til minne om stormingen av Bastillen, «et avgjørende øyeblikk i den franske revolusjonen.»

Stormen på Bastillen under den franske revolusjonen i 1789 gjennomført av datidens gule vester.

I 1789, som i dag, var folket lei av styresmaktene som skattla dem på alle mulige måter for å dekke underskuddet sitt. Den gang som i dag, ble folket som protesterte møtt med vold og gjort narr av. Den gang som i dag, utnyttet makthaverne alle privilegier. Og i 1880 tok de fra folket minnet av stormingen av Bastillen, og døpte den om til «nasjonaldag».

«Make our planet great again», erklærte Macron i 2017. Ett år senere ble Macron tildelt FNs utmerkelse «Champion of The Earth». Så snart det siste EU-valget var over, ble frihandelsavtalen med Sør-Amerika undertegnet. En «god avtale», sa jordens fremste miljøforkjemper. 99.000 tonn billig kjøtt produsert med bruk av ulovlig antibiotika og plantegifter som atrazin, skal importeres, samt 180.000 tonn ekstra med fjærkre. Dette er en gigantisk sosial plan som vil føre til enda flere forlatte gårder og ødelagte familier, slik Michel Houellebecq skrev i Serotonin.

Annenhver dag begår en bonde selvmord i Frankrike, men makthaverne mister ikke fatningen og holder stø kurs med tidens lykkelige globalisering. François de Rugy – ifølge Wikipedia er familiens adelskapstittel fra 1765 – er nummer to i den franske regjeringen og økologiminister. Han og kona, journalist i Gala, en fransk versjon av Se og Hør, liker å invitere kjendisene for å feste på skattebetalernes regning. Han har brukt statseide palasser til sosiale sammenkomster; det hjelper ham til å «holde kontakt med samfunnet», sier han. Vinen på bordet koster opptil 6000 kroner per flaske, og på menyen står digre hummere og kaviar, servert av kelnere med hvite hansker. Madame og Monsieur de Rugy kjøpte en gullbelagt hårføner fra Dyson til 4.796 kroner betalt av offentlige midler. Deres leilighet ble pusset opp for mange hundre tusen skattebetalerkroner. De disponerte to sjåfører, men ønsket en tredje for å kjøre konas barn til skolen. Republikken er raus overfor sine tjenere.

Dagens «gule vester» – de het «sanskulotter» i 1789 – kan glede seg til kommende økninger av bensin- og strømprisene, mindre pensjonsutbetalinger og atter to frihandelsavtaler, én med Canada, og en annen med Japan, Vietnam og Singapore. Er det så rart at de har vist en viss misnøye med sine ledere i snart førti uker? Det gjenstår å se om de vil til høsten leve opp til sine forfedres renommé. Søndagsrevyen kunne godt ha brukt litt av sitt utenriksmagasin til å fortelle oss om noe av dette.


Denne artikkelen av George Chabert ble først sendt til NRK Yring, men de ga ham følgende svar:

Hei George,

Takk for at du sendte kronikken til oss. Vi har stor pågang for tiden og må dessverre prioritere andre tekster.

Ønsker deg en fin torsdag!

Vennlig hilsen,

Line Fausko

NRK Ytring


Men heldigvis har ikke hovedstrømsmediene lenger full kontroll over meningsytring og debatt. steigan.no gjør gjerne den jobben NRK skulle ha gjort.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.