– Zuckerbergs artikkel viser at Facebook bør splittes opp

0
Illustrasjon: Shutterstock

Mark Zuckerberg skjønner ikke hva privatliv er, så man kan ikke stole på at han kan definere det for alle oss andre, skriver MIT Technology Review.

Tidsskriftet viser til Zuckerbergs essay som ble publisert på Facebooks egen nettside i mars 2019. Vi blir oppfordret til å lese Zuckerbergs artikkel grundig fordi den er «en maktovertakelse kamuflert som anger». Når man har lest den, mener MIT-tidsskriftet er det umulig å komme til noen annen konklusjon enn at Facebook bør deles opp i flere selskaper. Selskapet er blitt så svært at det er vanskelig å plassere det i noen som helst bås. Det er en avis, et postkontor, en telefonsentral, et forum for politisk debatt, en sportskanal, en fødselsdagstjeneste, et kollektiv fotoalbum. Det er alt dette og mye til – og samtidig ingen av delene.

Facebook tjener 55 milliarder dollar på annonser og har en profittmargin på 45 prosent. Og selskapet er blitt så søkkrikt, ikke ved å respektere folks privatliv, som Zuckerberg skriver, men ved å selge folks privatliv.

I det siste er søkelyset blitt rettet mot den makta teknologigigantene har skaffet seg, og parolen er blitt reist om å splitte opp ikke bare Facebook, men også Amazon og Google.

Deres monopolposisjon er uten sidestykke. Nesten halvparten av all e-handel går via Amazon. Mer enn 70 prosent av all internettrafikk går gjennom nettsider som er eid av Facebook eller Google.

Anti-trust lovene

Det er et historisk sus over kravet om å splitte opp disse monopolene. Det bringer tilbake den prosessen som i 1911 førte fram til at USAs høyesterett slo fast at det Rockefeller-eide Standard Oil var å regne som et ulovlig monopol og at selskapet dermed ble dømt til å bli splittet opp i 34 selskaper.

Den loven som ble brukt for å splitte Standard Oil kalles Sherman Antitrust Act, og den ville kunne bli brukt mot teknologigigantene også.

Nå reduserte riktignok ikke oppsplittinga på noen måte Rockefellers rikdom. Hans inntekter fra de mindre selskapene var samlet sett større enn dem han hadde fra Standard Oil, og det gjorde ham til verdens rikeste mann.

Derfor bør man ikke ha verdens største forhåpninger til hvor mye en oppsplitting av Facebook, Google og Amazon vil bety overfor kapitalinteressene bak. Men det vil i det minste svekke det nærmest perverse monopolet de har i dag.

Ingen despot i verdenshistorien har hatt så stor kontroll over mediene som det disse selskapene har, og ikke noe diktatur har hatt så detaljerte kunnskaper om sine undersåtters tanker og følelser som nettopp disse gigantene.

Facebook trapper opp sensuren

Hun skrev Patriot Act, nå skal hun lede Facebook

Ny Facebook-leder i Ukraina kommer fra det fascistiske partiet Svoboda

Forrige artikkelTysk oljeselskap vil bore sør for Lofoten
Neste artikkelHva forteller resultatet av EU-valget?