Ny Facebook-leder i Ukraina kommer fra det fascistiske partiet Svoboda

0

Facebooks nye leder for «public policy management» i Ukraina, Kateryna Kruk, kommer fra det nazistiske partiet Svoboda. Hun var en aktiv deltaker i det USA-styrte kuppet i Ukraina i 2014. Kruk deltok på Maidan-plassen som aktivist for Svoboda og har hele tida forsvart det fascistiske partiet mot kritikk. Hun er en anti-russisk hardliner som sammenlikner Russlands president Vladimir Putin med Adolf Hitler. Hun jublet da Tyrkia skjøt ned et russisk militærfly over Syria og hun har vært en aktiv tilhenger av unntakstilstand i Ukraina.

Hun hyllet de nazistene som drepte 50 mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa 2. mai 2014. På Twitter skrev hun:

“Odessa cleaned itself from terrorists, proud for city fighting for its identity. Glory to fallen heroes,”

Atlantic Council har gitt henne en Freedom Award for hennes virksomhet på Twitter.

The Grayzone har gjort undersøkelser som viser at Kruk takket og velsignet de unge mennene som sluttet seg til den ny-nazistiske Azov-bataljonen. Hun har frydet seg over fascistisk vold mot kommunistiske politikere i Ukraina og gjentatte ganger har hun tatt til orde for at kommunistpartiet må forbys.

Før hun gikk til Facebook var Kruk propagandamedarbeider for Ukrainas regjering med ansvar for sosiale medier. Hun har skrevet at Ukraina er «Ground Zero» i «informasjonskrigen» mot Russland. Kruk har oppfordret NATO og EU til å spille en mer aktiv rolle i sensuren på sosiale medier.

Forrige artikkelStaten selger seg ned i Entra – gavepakke til Wall Street
Neste artikkelNår mediene kaster burkaen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).