Tysk oljeselskap vil bore sør for Lofoten

0
Skjermdump fra nettsidene til Wintershall Norge

Om to uker skal Miljødirektoratet avgjøre om et tysk oljeselskap skal få starte prøveboring etter olje ved Trænarevet sør for Lofoten. Nå varsler miljøbevegelsen ny oljekamp. Dette skriver NRK Nordland. Kanalen fortsetter:

Det tyske olje- og gasselskapet Wintershall DEA har søkt staten om å bore utenfor kysten av Nordland.

Den aktuelle lisensen ligger bare 83 kilomoter sør for Røst i Lofoten og 50 kilometer nord for Træna. Det ligger også i nærheten av de store kaldtvannskoralrevene og viktige gyteplasser for fisk.

– Nyheten om at man vil tildele leteområder svært opp til Nordland VI-området er alarmerende. Dette området defineres i sokkelkartet som Nordland VI, VII og Troms II, sier Odd Arne Sandberg, som leder Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Wintershall Norge AS har over 40 lisenser og er en av de største lisensinnehaverne i Norge. Kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershall sier boreperioden på feltet er planlagt i oktober, og vil ta om lag 30 dager.

Wintershall er et heleid datterselskap av industrigiganten BASF. Og hvem er blant de største eierne i BASF? Jo, Statens pensjonsfond utland, som har 2,71% av aksjene, noe som gjør Oljefondet til en av de absolutt største eierne. Andre store eiere er «de vanlige mistenkte», Vanguard og BlackRock.

Så Oljefondet kan ikke investere i å fornye infrastrukturen i Norge, men oljeboring ved Lofoten kan de drive med, via sine utenlandske investeringer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.