Staten selger seg ned i Entra – gavepakke til Wall Street

0
Foto fra nettsidene til Entra.

Torbjørn Røe Isaksen har nå solgt 11 prosent av statens eierandel i Entra og redusert statens portefølje fra 33,4 prosent til 22,4. Staten oppgir altså sitt «negative flertall» og det skjer med en rabatt på drøye 4 prosent. Det er en gavepakke til kjøperne, som nok vil bli de vanlige mistenkte på Wall Street.

Entra er et av Norges største eiendomsselskaper og eier eiendommer til en verdi av 46,4 milliarder. Entra ble skilt ut fra Statsbygg under regjeringa Bondevik i 2000. Under Erna Solberg ble selskapet børsnotert og statens andel solgt ned til 49,7 prosent. Staten solgte seg ytterligere ned i 2016. Fri Fagbevegelse skriver:

Regjeringserklæringa fastslår at regjeringa vil «gjennomføre en gradvis reduksjon i statlige eierandeler i bedrifter med forretningsmessig avkastning som hovedmål».
Disse selskapene er Entra, Mesta, Flytoget, Veterinærmedisinsk Oppdragssenter, Ambita og Baneservice. I slutten av juni i fjor solgte staten seg ut av SAS, et selskap staten har hatt eigarskap i sidan 1946.

Største utenlandske eier i Entra før nedsalget var State Street, et av de tre selskapene som eier det meste på Wall Street. Andre utenlandske eiere er Bnp Paribas, The Bank of New York Mellon og Citibank. Disse bankene har State Street, BlackRock og Vanguard som viktigste eiere.

Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Røe Isaksen, en av de mange i Erna Solbergs regjering, inkludert statsministeren sjøl, som aldri har hatt et ærlig arbeid bortsett fra noen vikariater her og der, fortsetter nå å selge ut arvesølvet, slik Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik har gjort før ham. Det var under Stoltenbergs «rødgrønne» regjering i 2011 at Stortinget ga regjeringa fullmakt til å redusere statens eierandel til 33,4 prosent.

Som vi har påpekt før: privatiseringa i Norge har vært en lagtempo der Arbeiderpertiet og Høyre har vekslet om å ha ledertrøya, men kursen har alltid vært den samme.

Privatisering – lagtempo i flere etapper

Forrige artikkelStorbritannia feiret D-dagen med – Tyskland
Neste artikkelNy Facebook-leder i Ukraina kommer fra det fascistiske partiet Svoboda
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).