Staten selger seg ned i Entra – gavepakke til Wall Street

0
Foto fra nettsidene til Entra.

Torbjørn Røe Isaksen har nå solgt 11 prosent av statens eierandel i Entra og redusert statens portefølje fra 33,4 prosent til 22,4. Staten oppgir altså sitt «negative flertall» og det skjer med en rabatt på drøye 4 prosent. Det er en gavepakke til kjøperne, som nok vil bli de vanlige mistenkte på Wall Street.

Entra er et av Norges største eiendomsselskaper og eier eiendommer til en verdi av 46,4 milliarder. Entra ble skilt ut fra Statsbygg under regjeringa Bondevik i 2000. Under Erna Solberg ble selskapet børsnotert og statens andel solgt ned til 49,7 prosent. Staten solgte seg ytterligere ned i 2016. Fri Fagbevegelse skriver:

Regjeringserklæringa fastslår at regjeringa vil «gjennomføre en gradvis reduksjon i statlige eierandeler i bedrifter med forretningsmessig avkastning som hovedmål».
Disse selskapene er Entra, Mesta, Flytoget, Veterinærmedisinsk Oppdragssenter, Ambita og Baneservice. I slutten av juni i fjor solgte staten seg ut av SAS, et selskap staten har hatt eigarskap i sidan 1946.

Største utenlandske eier i Entra før nedsalget var State Street, et av de tre selskapene som eier det meste på Wall Street. Andre utenlandske eiere er Bnp Paribas, The Bank of New York Mellon og Citibank. Disse bankene har State Street, BlackRock og Vanguard som viktigste eiere.

Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Røe Isaksen, en av de mange i Erna Solbergs regjering, inkludert statsministeren sjøl, som aldri har hatt et ærlig arbeid bortsett fra noen vikariater her og der, fortsetter nå å selge ut arvesølvet, slik Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik har gjort før ham. Det var under Stoltenbergs «rødgrønne» regjering i 2011 at Stortinget ga regjeringa fullmakt til å redusere statens eierandel til 33,4 prosent.

Som vi har påpekt før: privatiseringa i Norge har vært en lagtempo der Arbeiderpertiet og Høyre har vekslet om å ha ledertrøya, men kursen har alltid vært den samme.

Privatisering – lagtempo i flere etapper

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.