Driver Mossad trening av SDF-ledere?

0
SDF-møte i Syria. Kilde: al-Khabour

Israels etterretningstjeneste Mossad trener sikkerhetspersonell fra den USA-støttede SDF-styrken i Nordøst-Syria. Dette hevder nyhetstjenesten al-Khabour. Ifølge kanalen er det 20 folk fra det kurdiske YPG som er i Israel på et treningsopplegg som drives av Mossad. al-Khabour hevder at gruppa kom til Israel via Arbil i Irak.

Israel ønsker å styrke sine forbindelser til de kurdiske styrkene og ønsker ifølge al-Khabour å bygge opp en vennligsinnet etterretningstjeneste i Nordøst-Syria. Nyhetskanalen identifiserte tre av SDF-folkene som Ali Mohamed Hassan, Riber Abdul Razzaq Ahmed and Berkhdan Aziz Murad, men dette er ikke bekreftet av andre kanaler, skriver Southfront.

Tidligere i 2019 har SDF latt israelske medier drive TV-reportasjer og sendinger fra det USA-okkuperte og SDF-administrerte området i Nordøst-Syria.

Også det iranske Fars News har brakt nyheten om at kurdiske militære er sendt til Israel for opplæring. Kilden er den samme. Mer betydningsfullt er det kanskje at denne nyheten er gjengitt i Jerusalem Post.

Det har lenge eksistert en begeistring for den kurdiske bevegelsen og for prosjektet Kurdistan i Israel. Det kommer sterkest til uttrykk i Haaretz, slik som i denne reportasjen. Men også Benjamin Netanyahu har vært og er en sterk tilhenger av kurdisk uavhengighet, så det er ikke usannsynlig at Mossad trener sikkerhetsfolk fra YPG/SDF.

I 2018 var det en debatt i den israelske nasjonalforsamlinga Knesset som handlet om å utvikle israelsk støtte for en uavhengig kurdisk stat. Yoav Kish (Likud) var en av initiativtakerne til møtet og sa at siden det er en kurdisk minoritet i Syria, Tyrkia, Irak og Iran, alle sammen stater som er negative til Israel «er det i Israels interesse å styrke kurderne og føre an i en prosess som fører til opprettelsen av en uavhengig kurdisk stat som støtter Israel».

Les også:

Tidligere militærsjef i Israel: – Opprettelse av et stort Kurdistan vil være bra.

Israel: Kurderne bør få sin egen stat

– Israel er interessert i at SDF beholder makta i Nordøst-Syria

Forrige artikkelEnda en våpenlobbyist skal lede Pentagon
Neste artikkelHverken idiot eller homofob