Enda en våpenlobbyist skal lede Pentagon

0
Etter at Boeing hadde den forrige forsvarsministeren i USA er det nå Raytheons tur. Offisielt foto av Mark Esper.

Svingdørspolitikken mellom våpenindustrien og Pentagon fortsetter. Fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan, som kom fra våpenprodusenten Boeing, uten et militært rulleblad er blitt erstattet med Mark Esper, som har lang militær erfaring, men som samtidig er våpenprodusenten Raytheons mann. Esper har faktisk hatt jobben med å sørge for Raytheons forbindelser med regjeringa. «Jeg er ikke henrykt over at den nye fungerende forsvarsministeren er en tidligere Raytheon-sjef,» sier Mandy Smithberger, som er direktør for Center for Defense Information at the Project On Government Oversight.

Raytheon er USAs tredje største våpenprodusent, og verdens største produsent av missiler. Esper er en entusiastisk tilhenger av at USA må satse mer på missiler og på militær opptrapping mot Kina. Raytheon fusjonerte nylig med United Technologies.

Det sammenslåtte selskapet vil få navnet Raytheon Technologies Corporation. De tre største eierne i begge selskaper er de «vanlige mistenkte», BlackRock, State Street og Vanguard.

Disse tre selskapet er også de største eierne i USAs medieindustri, finansvesen, våpenindustri og i IT-industrien. For dem betyr bare fusjonen at de konsoliderer grepet.

Det norske oljefondet har porteføljer på i underkant av 1% i begge selskaper, noe som plasserer «oss» blant de 30 største eierne. Norge er storprofitør på død, i tilfelle noen skulle ha trodd noe annet.

En krigsgigant er skapt – og Norge er med

Avsettelsen av Patrick Shanahan kan også leses i en annen kontekst. Han la tidlig i mai 2019 fram en plan for opptrapping mot Iran som omfatter en utplasserting av 120.000 USA-soldater til Midtøsten «i tilfelle Iran skulle angripe USAs styrker». Dette skrev New York Times. Det gikk ikke lang tid før Donald Trump kalte dette for «fake news». Sannheten er at det pågår og har pågått en tautrekking mellom ham og krigshaukene med John Bolton i spissen.

Tydeligvis er generalene i Pentagon ikke særlig overbevist om strategien til Shanahan og Bolton. Det vil si: fra et militært standpunkt kan den knapt kalles strategi i det hele tatt.

Tropper til Iran – berget som fødte ei mus

Shanahan blir beskrevet som en svak leder som ga folk som John Bolton og Mike Pompeo fritt spillerom overfor Pentagon. Betyr avsettelsen av Shanahan at krigshaukene har fått seg et skudd for baugen? Eller er det bare enda en som skal sørge for at skattemilliardene sluses over i våpenindustrien?

Forrige artikkelIran skjøt ned spiondrone, sier USA har «krysset den røde linja»
Neste artikkelDriver Mossad trening av SDF-ledere?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).