Tidligere militærsjef i Israel: – Opprettelse av et stort Kurdistan vil være bra.

12

Den tidligere visesjefen for den israelske generalstaben, generalmajor Yair Golan, sa på et møte i Washington Institute for Near East Policy at han ser på en eventuell opprettelse av et Stor-Kurdistan på syrisk, tyrkisk, irakisk og iransk territorium som en grunnleggende god idé, og at det ville bidra til stabiliteten i regionen.

Rahid Rashimi fre Kurdistan TV stilte følgende spørsmål og fikk følgende svar:

As you know, the Kurdistan Region of Iraq has decided to go to a referendum for independence. In your opinion, General, Kurdistan independence—how important is it for the stability of the region?

GOLAN: Well, you know, I —if you don’t mind, I’ll try to juggle with, you know, different issues. I very much like the idea of an independent Kurdistan. Well, basically, I like the Kurdish people. And you know we’ve had good cooperation with the Kurdish people since the early 1960s. And looking at the Middle East today, I would say that the only positive development concerning the destiny of the Middle East is the emergence of some sort of Kurdish entity—independent entity. That’s the way I look at that. It’s a very personal approach. I don’t reflect here any formal position of Israel. I think the Kurds are, by nature, a moderate element with a positive influence on the surrounding people. And from my personal perspective, the [Turkey-based] Kurdistan Workers Party (PKK) is not a terrorist organization.

Washington Institute for Near East Policy omtales i USA som “AIPACs tenketank”. John Mearsheimer og Stephen Walt skriver dette instituttet er en del av kjernen i den pro-israelske lobbyen i USA. 

Instituttet teller blant sine rådgivere Henry Kissinger (presentasjon unødvendig), Richard Perle (også kalt The Prince of Darkness) og Condoleezza Rice, bare for å nevne noen.

Generalmajor Golan, som er kjent for å være en svært frittalende sionist, tiltrådte Washington Institute i august 2017 som «visiting military fellow» der han skal bidra med å utvikle instituttets politikk på Israels sikkerhetsinteresser. Hans oppfatning om at Israel vil være tjent med et Stor-Kurdistan gjenspeiler sannsynligvis det man mener i ledende kretser i Tel Aviv.

Golan ble også spurt om hvordan han vurderer Iran, og han svarte:

…we cannot fight Iran alone. So alright, they could affect us, we could affect them. But it’s all about attrition. All about. If you want to gain something which is deeper, we cannot do it alone. And this is a fact of life. It’s better to admit that. We need to know our limitations.

Han sa at han hadde tatt opp dette med Sir Adrian Bradshaw, DSACEUR [Deputy Supreme Allied Commander Europe].  Og Bradshaw hadde svart:

Iran is not the problem, it’s the solution. We want stability in the region, so Iran is the solution.

Dette var tydeligvis meget frusterernde for generalmajor Golan. Men derimot har hans syn fått massiv støtte fra den aldri sviktende Israel-støttespiller Bernard-Henri Lévy.

I en artikkel i Foreign Policy 6. september 2017 refser han USA for å være motstander av folkeavstemning om uavhengighet i irakisk Kurdistan.

BHL sier i klartekst at USA svikter kurderne og kaller det en ny form for kolonialisme. Og det er jo han ekspert på, siden han etter eget utsagn var den som overtalte president Nicolas Sarkozy til å gå til krig mot Libya i 2011.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Ja , jeg har lurt på hvorfor partiet ‘De Kristne’ går inn for en kurdisk stat. Der kom svaret….

  Jeg tror at israel går inn for dette bare for å gjøre hakkemat av hele regionen !!
  Ja , jeg synes det er helt forkastelig at ikke folk tenker på hva som er bra for Norge !!
  Vi vil ikke bli dradd inn i flere kriger nå !!

  • «Jeg tror at israel går inn for dette bare for å gjøre hakkemat av hele regionen !!» Dette forklarer også lagt på vei USAs unødvendige og voldsomme store ødeleggelser av infrastruktur i krigene de fører i Midt-østen. Det finnes ikke noe miljø aspekt i det. Rart at raddisene ikke ser dette? Kloden er jo ikke uutømmelig på ressurser.

 2. Kurderne er nå splittet mellom Tyrkia, Syria, Irak og Iran, etter en bevisst deling av dette folkeslaget etter 1. verdenskrig (av Stor-Britannia og Frankrike), for at det nettopp skulle skape uro og destabilitet i regionen, så et samlet Kurdistan støtter jeg. Spørsmålet er om myndighetene i Tyrkia, Syria, Irak og Iran vil godta det, noe jeg tviler på.

  • Akkurat , ja . Kurderne ble splittet etter 1.verdenskrig for å destabelisere i regionen…..
   Merkelig krig som hadde som oppdrag å destabelisere i regionen .
   Som regel så kriger man jo for å stabelisere en konflikt !!

   Ikke rart at ‘konspirasjonen’ florerer….

 3. Uten stormaktenes støtte vil ikke noe slikt være mulig. IS klarte å opprette sin egen stat bare fordi de hadde støtte av stormaktene (bortsett fra Russland). Opprettelsen av et Kurdistan vil trolig kreve endring av alle grenser i Midt-Østen (feks at Tyrkia overtar deler av Syria, og at Iran overtar deler av Iran etc). Det høres ut som et gedigent blodbad.

  Men i disse urolige tider ser det ut som at flere stater risikerer å gå i oppløsning (også USA?)

 4. Jeg har lenge vært tilhenger av å samle de kurdiske områdene i en kurdiske stat – Kurdistan. Dette skulle ha blitt gjort i 1919. Dette er rimelig ut fra at de er et eget folk som har blitt grovt undertrykt i alle landene de siste 100 år. At det akkurat nå passer Israel er bra for dem for det gir muligheten for å få amerikansk støtte. Jeg mener at det ikke endrer rimeligheten av at kurderne får egen stat. At kurderne ser ut til å være generelt venstrevridde, sekulære og religiøst tolerante, og empatiske overfor minoriteter, gjør ikke saken verre i mine øyne.

 5. Den største israelske avisen, Haaretz, skrev om ISIS allerede i 2002:

  http://www.haaretz.com/print-edition/features/the-cult-of-isis-1.41131

  Jeg siterer artikkelen:

  «The nephew is Efraim Halevy, the head of the Mossad, Israel’s espionage agency, or as he is usually introduced in English, the chief of the ISIS (Israel secret intelligence service).»

  Enda et sitat:

  «Halevy was not among the KNIGHTS OF THE ORDER OF OSLO, but when he was given Brussels by Yitzhak Rabin, as a token of appreciation for his state service, he enjoyed the heightened involvement of the European Union in the Middle East.»

  (Min uthevning.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.