Israel: Kurderne bør få sin egen stat

0

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa 10. august 2017 til en gruppe republikanske kongressmedlemmer at han er tilhenger av at det opprettes en kurdisk stat i deler av Irak. Dette skriver Jerusalem Post.

Netanyahu sa at han har en «positiv holdning» til at det opprettes en kurdisk stat i de kurdiske områdene av Irak, og tilføyde at kurderne er «tapre, pro-vestlige folk som deler våre verdier».

Uttalelsen falt neppe i god jord i USA der utenriksminister Rex Tillerson har bedt kurderne i Irak om å utsette den planlagte folkeavstemninga.

Det samme har Russland gjort.

Den russiske ambassadøren til Irak, Maksim Maksimov, ba i stedet den irakiske regjeringa og de irakiske kurderne om å gå i dialog for å finne et kompromiss som ikke truer den irakiske statens integritet.

Israels statsminister har også tidligere støttet opprettelsen av en egen kurdisk stat. På et møte i Israels Institute for National Security Studies i 2014 sa han:

“With respect to the Kurds, they are a warrior nation that is politically moderate, has proven they can be politically committed, and is worthy of statehood.”

Israel får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan, og den jødiske staten ønsker tydeligvis å spille det kurdiske kortet for å splitte sine to nabostater Irak og Syria.

Israel har lenge pleid hemmelige kontakter med den kurdiske regjeringa i Erbil i Irak og har brukt kurdiske agenter for å infiltrere Iran derfra.

Det skal også ha vært hemmelig møter i Tel Aviv mellom kurdiske ledere fra Syria og israelske tjenestemenn. Dette sier professor Ofra Bengio, som er leder for det kurdiske studieprogrammet ved Tel Aviv universitet. Dette synet utdyper hun i en artikkel i The American Interest: Israel and the Kurds: Love by Proxy.

Israel har lenge ønsket å splitte opp nabolandene for at Israel lettere skal kunne dominere regionen, og israelske ledere ser kurderne som ei brekkstang særlig mot Iran.

Spaltisten Rachel Avraham, som er forsker ved Center for Near East Policy Research, forklarer dette i Jerusalem Post.

Hun siterer den syrisk-kurdiske lederen Sherkoh Abbas og skriver at «veien til Iran går via Kurdistan, og den starter i Syria».

«an independent Kurdistan in Syria and Iraq would territorially break up the Shi’ite Crescent, thus making it more difficult for Iran to carry out its terrorist activities across the Middle East.»

Som kjent kaller Israel Irans støtte til Hezbollah for støtte til terrorister, men landets ledere sier ikke så mye om sin egen støtte til IS og al-Qaida.

Forrige artikkelNår heises sjørøverflagget i Oslo havn?
Neste artikkelNorsk partidebatt: Påfugldans eller ballbinge?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).