Israel: Kurderne bør få sin egen stat

19

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa 10. august 2017 til en gruppe republikanske kongressmedlemmer at han er tilhenger av at det opprettes en kurdisk stat i deler av Irak. Dette skriver Jerusalem Post.

Netanyahu sa at han har en «positiv holdning» til at det opprettes en kurdisk stat i de kurdiske områdene av Irak, og tilføyde at kurderne er «tapre, pro-vestlige folk som deler våre verdier».

Uttalelsen falt neppe i god jord i USA der utenriksminister Rex Tillerson har bedt kurderne i Irak om å utsette den planlagte folkeavstemninga.

Det samme har Russland gjort.

Den russiske ambassadøren til Irak, Maksim Maksimov, ba i stedet den irakiske regjeringa og de irakiske kurderne om å gå i dialog for å finne et kompromiss som ikke truer den irakiske statens integritet.

Israels statsminister har også tidligere støttet opprettelsen av en egen kurdisk stat. På et møte i Israels Institute for National Security Studies i 2014 sa han:

“With respect to the Kurds, they are a warrior nation that is politically moderate, has proven they can be politically committed, and is worthy of statehood.”

Israel får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan, og den jødiske staten ønsker tydeligvis å spille det kurdiske kortet for å splitte sine to nabostater Irak og Syria.

Israel har lenge pleid hemmelige kontakter med den kurdiske regjeringa i Erbil i Irak og har brukt kurdiske agenter for å infiltrere Iran derfra.

Det skal også ha vært hemmelig møter i Tel Aviv mellom kurdiske ledere fra Syria og israelske tjenestemenn. Dette sier professor Ofra Bengio, som er leder for det kurdiske studieprogrammet ved Tel Aviv universitet. Dette synet utdyper hun i en artikkel i The American Interest: Israel and the Kurds: Love by Proxy.

Israel har lenge ønsket å splitte opp nabolandene for at Israel lettere skal kunne dominere regionen, og israelske ledere ser kurderne som ei brekkstang særlig mot Iran.

Spaltisten Rachel Avraham, som er forsker ved Center for Near East Policy Research, forklarer dette i Jerusalem Post.

Hun siterer den syrisk-kurdiske lederen Sherkoh Abbas og skriver at «veien til Iran går via Kurdistan, og den starter i Syria».

«an independent Kurdistan in Syria and Iraq would territorially break up the Shi’ite Crescent, thus making it more difficult for Iran to carry out its terrorist activities across the Middle East.»

Som kjent kaller Israel Irans støtte til Hezbollah for støtte til terrorister, men landets ledere sier ikke så mye om sin egen støtte til IS og al-Qaida.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. Ja , noen ‘bør få sin egen stat etter etniske linjer’ , noen ikke….
  Noen stater skal være multietniske , noen ikke….

  Ja , dette lappeteppe av et verdenskart forstår jeg mindre og mindre av.
  Er det noe muffens bak ?

  • Det som er ‘muffens’ bak dette er at vi her snakker om et område som tidligere var del av det Osmanske riket i MidtØsten. Inntil dette riket tapte 1. verdenskrig, bla. sammen med Tyskland, så eksisterte ikke Syria, Jordan, Iraq, etc. Dette er land som ble konstruert av Storbrittannia og Frankrike. (Churchill: «I made Jordan with the stroke of a pen».) I 600 år var det forskjellige klaner, nomader og et utall retninger innen islam som holdt på med det de alltid har vært best til, nemlig krige seg imellom. Ved dette ble områdene holdt i en viss balanse. Dette burde de ha fått lov å fortsette med uten innblanding fra utenforstående. Jeg tror trygt man kan si at når menneskeheten har klart å utrydde seg selv her på jorden, (som ikke behøver være så lenge til) først da vil problemene i MidtØsten være over.

 2. Det å prøve og opprette en stat på andre lands territorium (i dette tilfellet fire land: Tyrkia, Irak, Syria og Iran) er oppskrift på evig krig. Hvilket Israel er skoleeksempelet på, da Israel ble opprettet på palestinsk territorium i 1948. Og det har vært ufred der siden det skjedde.

  Dette vet naturligvis også Israels statsminister. Så når han sier dette er det fordi han ønsker å svekke disse landene for evt å utvide Israels territorium inn i Syria og Irak og evt Iran. Splitt og hersk.

  • Lars, blodig historietime om tilblivelsen av Staten Israel og tilliggende herligheter v/ professor Hilde Henriksen Waage i sjeldent inngående og lenkespekket artikkel fra Dagbladet Magasinet i 2009. Artikkelen er ikke offisielt tilgjengelig uten abonnement på Dagbladet Pluss. Men den er uoffisielt tilgjengelig fra mitt anⒶrkiv her:

   Jødisk terrorgruppe ville samarbeide med Hitler

  • Ikke på palestinsk territorium, på JORDANSK territotium, eller et lite historisk høneskritt tidligere på territoriet til det Ottomanske kalfatet. Det eksisterte ingen «palestinere» før 1948. Tvert imot, går vi tilbake til 1937 når området var et britisk protektorat etter sammenbruddet og oppløsningen av kalifatet etter WW1 (og etableringen av det moderne Tyrkia) så var benevnelsen palestinske landsbyer brukt på JØDISKE landsbyer og distrikter av britene.
   Sååååå i dette lappeteppet har altså «palestinere» vært jøder i nærmere 2000 år?

 3. Man må jo spørre hvorfor det er så ‘cool’ å støtte en etnisk kurdisk stat , men bannlyst å støtte en etnisk norsk stat.
  Det normale må vel være at du støtter ditt eget folks kamp for en etnisk stat !
  Det skurrer jo helt når folk flyr verden rundt og støtter , men svikter sitt eget folk !
  Igjen , man må spørre , hva ligger bak for dette er vel ikke normalt ?

  • Godt resonnement. Det de forteller oss henger ofte ikke på greip. Jeg zappet innom valgkampen i to minutter. Der stod skapisen og krangla med en brydd Siw Jenssen. Han sa at halvparten av flytningene som kom var kristne. Hvilke kristne land er det da slik krig at så menge må flykter fra? Vi vet at kurderne også slakter ned kristne i de områdene nord i Syria der franskmennene, som lukker øynene for dette, hadde avtale med dem om at de kunne etablere et kurdistan.

   • I de arabiske stater utryddet man først jødene, les tilgjengelig statistikk!
    Nå står turen for de kristne som ennå lever.

    Tidligere skjedde det samme i Tyrkia. I det ottomanske kalifatet ble mindretallet så skånselløst utryddet i løpet av 8 – 900 år, at det knapt finnes spor av de opprinnelige beboerne nå. Sjekk selv, hvem var det grkerne sloss med ved Termopyleene, og hvor er de nå?

    Det skal ikke mye fantasi til å skjønne at samme skjebne venter deler av Europa.

  • Godt spørsmål! Den norske politiske «vesnstresida» har sviktet sitt eget folk i iveren over å være politisk korrekte internasjonalister.
   Det er ikke mulig å være en rettferdig internasjonalist, om man ikke først og samtidig er en god nasjonalist.

   • Det er religion, og den ignorans som religionens folk støtter seg på, som ligger bak all jævelskapen i det som en gang var det Osmanske riket. Man kan lure på om Homo Sapiens faktisk vil utrydde seg sev før det oppdager hvilken illusjon og selvbedrag som har fulgt det, i alle fall de siste 5400 år.

    • Jeg vet begge svarene på det spørsmålet, men hvilket som er riktig kommer nok an på hva du legger i subjektet «Homo sapiens» her. Ikke alle Homo sapiens er like treige eller kjappe i huet. Mener du før førstemann oppdager det, eller før alle, dvs. sistemann, oppdager det? 😉

 4. I Nord-Syria tok kurdarar eit viktig steg i den kurdiske kampen, for nokre få år sidan, ved å lage si eiga grunnov og erklære nord- Syria som eit sjølvstyre-område som gav like demokratiske rettar og lovfesta like rettar og pllikter til å representere for kvinner og menn. Dette gjeld også borgarar frå andre etniske minoritetar i området. Eg forstod det slik at Assad-regjeringa gjekk med på dette då. Men så blanda mange seg inn, særleg Tyrkia, og det vart valdelege sammenstøyt. Men prinspielt kunne vel dette vere steget å ta framover, også i dei andre tre landa med kurdiske minoritetar.
  Eit stort Kursdistan i eitt jafs, ser eg ikkje for meg. Det må også finnast økonomisk basis for nye statar.
  Kanskje har Nord-Irak økonomisk basis god nok med oljen der?(Dei har vel alt no eit visst sjølvstyre ?) Eg stiller spørmålet, ulvar på venstresida, der eg sjølv høyrer heime, hiv seg vel no over meg, og hengjer meg ut som Benjamin Netanjahu-tilhengar . Men eg er krigsmotstandar og motstandar av alle Israel sine imperialistiske krigar.
  Å kjøpe olje i ordna forhold, treng ikkje vere imperialisme.
  Kari Fjørtoft

 5. Er også krigsmotstander og mot alle imperialistiske kriger.
  Hva er «ordna» forhold?
  Olje er den største årsaken til moderne imperialisme og det finnes ikke oljehandel i ordna forhold.
  Bla. fordi oljeavtalene som inngås for tiden er regelrett ran av folkets ressurser. Ca.10% til landet/folket, resten til selskapene. Trenger ikke gå lenger enn til Irland, tror dem fikk tilnærmet 0 (null)%
  ALLE konflikter i midt-østen dreier seg hovedsakelig om oljetilgang, selv om dem blander inn menneskerettigheter for å rettferdig disse krigene.
  Man kan ikke trekke opp grensene for en ny stat med utgangspunkt i hvor mye oljeressurser landet trenger. Det må jo være en oppskrift på nye konflikter.. eller en ny uendelig konflikt a la Israel/Palestina.
  Men kanskje det er ønskelig av noen det også?

 6. «Israel har lenge ønsket å splitte opp nabolandene for at Israel lettere skal kunne dominere regionen…»
  – Bare tull, Israel ønske fred mer enn alt og har ingen ønske om å splitte eller dominere regionen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.