– Israel er interessert i at SDF beholder makta i Nordøst-Syria

0
Israel og SDF - illustrasjon fra Jerusalem Institute og Strategic Studies.

Vi har hatt en viss diskusjon her på steigan.no om hvilken rolle det kurdiskdominerte SDF spiller under USAs okkupasjon av Nordøst-Syria. Dette temaet er også drøftet i en artikkel i den israelske avisa Haaretz av Jonathan Spyer. Han er forsker ved Jerusalem Institute for Strategic Studies, og artikkelen ble først publisert på deres nettsider, så den er tydeligvis et uttrykk for en framherskende strategisk tenkning i Israel.

Spyer, som har reist i store deler av Syria, også under krigen, har besøkt den såkalte «Føderasjonen Nordøst-Syria» og siterer flere kurdiske ledere som gir uttrykk for at de ønsker at USA skal bli stående med sine styrker i regionen, samtidig som de ikke våger å være sikre på det. Spyer mener imidlertid at det er klart hva Israel burde mene:

«Israels interesser er klare. Å bevare denne enklaven i Øst-Syria og en base ved al-Tanf betyr å holde en vesentlig fysisk hindring for Irans håp om en «korridor». Det vil også hindre en fullstendig iransk triumf i krigen og gi Vesten en plass ved bordet når det skal forhandles om Syrias framtid.

Israel burde derfor heve sin røst i de tilgjengelige kanalene i Washington, både blant lovgiverne og i administrasjonen, til støtte for å opprettholde SDF-enklaven i det østlige Syria.

Spesielt bør det legges innsats i å sikre en formell erklæring fra USA om opprettelse av en flyforbudssone øst for Eufrat. Et slikt trekk, som kan sammenliknes med flyforbudssonen over det irakiske Kurdistan etter Gulfkrigen i 1991, ville med ett slag sikre at det SDF-kontrollerte området kan overleve. Den SDF-kontrollerte sonen, eller «Den demokratiske føderasjonen Nordøst-Syria» bør anerkjennes formelt. Denne enheten søker ikke uavhengighet fra Damaskus, så Vestens bekymring om en formell oppsplitting av Syria vil ikke bli påvirket av et slikt trekk.»

Slik tenkes det altså ved Jerusalems institutt for strategiske studier, og det er overveldende sannsynlig at dette er en tenkning som har forankring i den israelsk ledelsen. Vi har også pekt på at Saudi-Arabia har pumpet inn 100 millioner dollar i Nordøst-Syria, så den «demokratiske, feministiske føderasjonen» har åpenbart flere mektige allierte.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.