– Israel er interessert i at SDF beholder makta i Nordøst-Syria

0
Israel og SDF - illustrasjon fra Jerusalem Institute og Strategic Studies.

Vi har hatt en viss diskusjon her på steigan.no om hvilken rolle det kurdiskdominerte SDF spiller under USAs okkupasjon av Nordøst-Syria. Dette temaet er også drøftet i en artikkel i den israelske avisa Haaretz av Jonathan Spyer. Han er forsker ved Jerusalem Institute for Strategic Studies, og artikkelen ble først publisert på deres nettsider, så den er tydeligvis et uttrykk for en framherskende strategisk tenkning i Israel.

Spyer, som har reist i store deler av Syria, også under krigen, har besøkt den såkalte «Føderasjonen Nordøst-Syria» og siterer flere kurdiske ledere som gir uttrykk for at de ønsker at USA skal bli stående med sine styrker i regionen, samtidig som de ikke våger å være sikre på det. Spyer mener imidlertid at det er klart hva Israel burde mene:

«Israels interesser er klare. Å bevare denne enklaven i Øst-Syria og en base ved al-Tanf betyr å holde en vesentlig fysisk hindring for Irans håp om en «korridor». Det vil også hindre en fullstendig iransk triumf i krigen og gi Vesten en plass ved bordet når det skal forhandles om Syrias framtid.

Israel burde derfor heve sin røst i de tilgjengelige kanalene i Washington, både blant lovgiverne og i administrasjonen, til støtte for å opprettholde SDF-enklaven i det østlige Syria.

Spesielt bør det legges innsats i å sikre en formell erklæring fra USA om opprettelse av en flyforbudssone øst for Eufrat. Et slikt trekk, som kan sammenliknes med flyforbudssonen over det irakiske Kurdistan etter Gulfkrigen i 1991, ville med ett slag sikre at det SDF-kontrollerte området kan overleve. Den SDF-kontrollerte sonen, eller «Den demokratiske føderasjonen Nordøst-Syria» bør anerkjennes formelt. Denne enheten søker ikke uavhengighet fra Damaskus, så Vestens bekymring om en formell oppsplitting av Syria vil ikke bli påvirket av et slikt trekk.»

Slik tenkes det altså ved Jerusalems institutt for strategiske studier, og det er overveldende sannsynlig at dette er en tenkning som har forankring i den israelsk ledelsen. Vi har også pekt på at Saudi-Arabia har pumpet inn 100 millioner dollar i Nordøst-Syria, så den «demokratiske, feministiske føderasjonen» har åpenbart flere mektige allierte.

Forrige artikkelFørst tar de Facebook-kontoen din, så stopper de bankkontoen.
Neste artikkelDen norske regjeringen uten moral: Vil feire frigjøringen av Finnmark uten deltagelse fra de som frigjorde landsdelen.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).