YouTube med massiv sensur

5

YouTube er verdens mest populære tjeneste for deling av videoer. Den er nest størst av alle på internett, og den brukes av 3,7 millioner nordmenn. Samtidig driver YouTube aktiv politisk sensur.

Det gjøres enten gjennom å slette kontoer eller videoer eller gjennom å frata produsentenes annonseinntekter. Nylig har selskapet gått ut med en enda skarpere sensurpolitikk. Den har møtt mye kritikk. 5. juni 2019 begrunner selskapet denne politikken her.

De begrunner sensuren med «harassment» – trakassering. Dette er jo en yndlingstema for det nyliberale «venstre» som stadig forlanger sensur mot sine motstandere, gjerne begrunnet med påstander om trakassering.

YouTube skriver at de i første kvartal 2019 har fjernet titusener av videoer og kontoer og hundrevis av millioner kommentarer, alt sammen ut fra påstått trakassering.

Når selskapet skal gi eksempler på hva de sletter nevner de standup komikk som er «på kanten» (edgy) og «a charged political rant». Wikipedia oversetter «rant» med diatribe, som defineres slik:

«en dialogiske form for argumentasjon over et viktig tema der gjerne flere sjangre blir brukt (f.eks. retoriske spørsmål, apstrofe, abrupte svar, paradokser og historiske eksempler) for å understreke argumentasjonen.»

YouTube vil altså ramme «ladd» politisk retorikk.Videre begrunnes sensuren med kamp mot «hatprat» og «supremacism».
I en annen artikkel på sin egen blogg skriver YouTube at de vil «Reducing borderline content and raising up authoritative voices». De gjør det lett for seg når de bruker «flat earth»-tilhengere som eksempel. I virkeligheten er dette en etikett som kan brukes mot alt som retter seg mot herskerklassen rådende fortellinger. Douma, MH17 og Skripal neste.

Selskapet vil også fremme «autoritative kilder», slik at «hvis en bruker ser på videoer som kommer i nærheten av å bryte med vår politikk, kan systemet vår sørge for at videoer fra autoritative kilder (som topp nyhetskanaler) kommer opp i «se neste»-panelet.»

Folk på det falske venstre har vært svært glade i å rope på sensur mot «hatprat» (ikke deres eget, naturligvis) og påstå at de representerer «utsatte grupper», så de har hatt en tendens til å applaudere internettsensur.

Men dette Big Brother-regimet vil spise dem i neste runde. Har de først akseptert at verdens største korporasjoner får drive vilkårlig sensur, er det for seint å rope på dommeren når denne sensuren i neste omgang rammer dem.

YouTube er eid av Google, som er en del av Alphabet-konsernet, og har helt fra starten vært tatt integrert med CIA og NSA. Selskapet har for eksempel samarbeidet med Pentagon for å perfeksjonere deres drapsdroner.

For politisk opposisjon og enhver som ønsker tilgang til kritiske kilder er det grunn til å merke seg sensuren fra YouTube. Snart vil det bli umulig å publisere systemkritiske videoer der. Derfor er det all grunn til å se seg om etter alternativer.

Les artikkel om sensuren i Off-Guardian:

Og hos Caitlin Johnstone.


Blant dem som støtter steigan.no er:

Denne saka viser igjen hvor viktig det er å bygge opp og utvikle en kritisk og uavhengig journalistikk. Bli med på dugnaden, klikk her!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Denne sensuren har vært varslet i mange år, og har nok hatt mer effekt på egensensuren enn i konkrete handlinger. Det er vel ingen seriøs YouTuber som ikke har back-up og back-up igjen. Annonsering virker dempende, så folk som James Corbett har aldri latt seg monetisere på den måten.

  Det er heller ikke slik at det er noe nytt. Bare at de har hatt et mer begrenset reportoar. Særlig har copyright-lovene fjernet mye viktig informasjon. Men det betyr ikke at ikke noen annen har lagt den ut på sin kanal - kanskje med spansk tittel , eller trøndersk - såkalt speiling.

  Mitt drømmescenario er at de registrere alt jeg skriver på nettet, og tiltaler meg for anti-semittisme! Jeg kommer ikke til å la Elden tale for meg.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Ja, det får man si var en skikkelig overraskelse. Det er jo ingen som har advart mot the totalitarian tip toe før. Vi får som fortjent, pjuskefiddingene.

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Et stort problem er at disse alternative tjenestene stort sett er basert enten i USA eller en av satelittstatene, og kan dermed presses av myndighetene/storkapitalen ved senere anledning, når de blir populære. Enten med bruk av lover og regelverk, som EU bruker for å kontrollere meningsytringer. Eller som Amazon gjør - de har kjøpt opp de fleste uavhengige nettbokhandlerne og dominerer dermed bokmarkedet fortsatt. Googles milliarder vil nok gjøre det samme på videofronten. Vi vil dermed formelt ikke bli sensurert av staten, bare ikke ha reelt alternative muligheter.

  Mange andre videotjenester er ofte ikke like lette å bruke som Youtube. Selv har jeg laget backup på en plattform som heter Dtube. Youtube gjør ofte videoene mine usynlige, men Dtube har også veldig mange ‘bugs’ og er svært lite brukervennlig.

 4. Jeg drømmer om en sjøl-eid videoplattform der man velge sine egne algoritmer til å sortere videoene.

  Om jeg ikke har misforstått/husker feil fra et gammelt intervju, så er Julian Assanges visjon for et friere internett mer intelligente søkemotorer som kan finne det du mener er relevant informasjon på tvers av nettsider. I dag finner Google/Bing/Yahoo/Duckduckgo det de bestemmer er relevant informasjon.

 5. Det er en merkelig verden og ende merkeligere at folk finner seg i det.

  Noe skjedde i 2003, da var halve Norge i gatene og demonstrerte mot Irak krigen og Bombevik.
  Etter 2003 så har knapt en nordmann brydd seg om kriger og ekstreme politiske globallist vedtak.

  Eliten har opprettet et organ som skal kontrollere og undertrykke folk samt passe på eliten så ingen avslører ekstreme kriminelle handlinger i de indre maktsirkler.
  Hver enste dag kommer eliten med nye lover og regler som skal kontrollere oss og dette organet deres som de kaller Politiet skal håndheve dem.
  Eliten selv tror at ingenting er kriminelt så lenge man klarer å holde det skjult for folket, det er å bli tatt som er kriminelt, nå som sensuren er langt verre enn i Orwell 1984 så er ikke det noe problem for dem lenger.

  Med EUs opplastingsfilter så er det ingenting som kommer på nett lenger som kan sette eliten i negativt søkelys.
  Bare prøv å søk eller post noe om Pizza gate eller pedo gate som Seth Ritch avslørte og som han gav videre til Assange.

  Google har slettet alle spor, du finner ingenting, finner du noe og prøver å poste det på sosiale medier blir du utestengt umiddelbart…

  Snart på tide å lage et nytt Internett for folket så får eliten bare ha den gamle dritten for seg selv.

  Ser mange går fra Youtube og over til Bit Chute etter å ha blitt sensurert om og om igjen for å snakke sant.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere