YouTube med massiv sensur

0

YouTube er verdens mest populære tjeneste for deling av videoer. Den er nest størst av alle på internett, og den brukes av 3,7 millioner nordmenn. Samtidig driver YouTube aktiv politisk sensur.

Det gjøres enten gjennom å slette kontoer eller videoer eller gjennom å frata produsentenes annonseinntekter. Nylig har selskapet gått ut med en enda skarpere sensurpolitikk. Den har møtt mye kritikk. 5. juni 2019 begrunner selskapet denne politikken her.

De begrunner sensuren med «harassment» – trakassering. Dette er jo en yndlingstema for det nyliberale «venstre» som stadig forlanger sensur mot sine motstandere, gjerne begrunnet med påstander om trakassering.

YouTube skriver at de i første kvartal 2019 har fjernet titusener av videoer og kontoer og hundrevis av millioner kommentarer, alt sammen ut fra påstått trakassering.

Når selskapet skal gi eksempler på hva de sletter nevner de standup komikk som er «på kanten» (edgy) og «a charged political rant». Wikipedia oversetter «rant» med diatribe, som defineres slik:

«en dialogiske form for argumentasjon over et viktig tema der gjerne flere sjangre blir brukt (f.eks. retoriske spørsmål, apstrofe, abrupte svar, paradokser og historiske eksempler) for å understreke argumentasjonen.»

YouTube vil altså ramme «ladd» politisk retorikk.Videre begrunnes sensuren med kamp mot «hatprat» og «supremacism».
I en annen artikkel på sin egen blogg skriver YouTube at de vil «Reducing borderline content and raising up authoritative voices». De gjør det lett for seg når de bruker «flat earth»-tilhengere som eksempel. I virkeligheten er dette en etikett som kan brukes mot alt som retter seg mot herskerklassen rådende fortellinger. Douma, MH17 og Skripal neste.

Selskapet vil også fremme «autoritative kilder», slik at «hvis en bruker ser på videoer som kommer i nærheten av å bryte med vår politikk, kan systemet vår sørge for at videoer fra autoritative kilder (som topp nyhetskanaler) kommer opp i «se neste»-panelet.»

Folk på det falske venstre har vært svært glade i å rope på sensur mot «hatprat» (ikke deres eget, naturligvis) og påstå at de representerer «utsatte grupper», så de har hatt en tendens til å applaudere internettsensur.

Men dette Big Brother-regimet vil spise dem i neste runde. Har de først akseptert at verdens største korporasjoner får drive vilkårlig sensur, er det for seint å rope på dommeren når denne sensuren i neste omgang rammer dem.

YouTube er eid av Google, som er en del av Alphabet-konsernet, og har helt fra starten vært tatt integrert med CIA og NSA. Selskapet har for eksempel samarbeidet med Pentagon for å perfeksjonere deres drapsdroner.

For politisk opposisjon og enhver som ønsker tilgang til kritiske kilder er det grunn til å merke seg sensuren fra YouTube. Snart vil det bli umulig å publisere systemkritiske videoer der. Derfor er det all grunn til å se seg om etter alternativer.

Les artikkel om sensuren i Off-Guardian:

Og hos Caitlin Johnstone.


Blant dem som støtter steigan.no er:

Denne saka viser igjen hvor viktig det er å bygge opp og utvikle en kritisk og uavhengig journalistikk. Bli med på dugnaden, klikk her!

Forrige artikkelDen tyske okkupasjonen av Frøya får fortsette
Neste artikkelVerden har øynene rettet mot Donald Trump og går glipp av hva som virkelig skjer i USAs utenrikspolitikk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).