Steve Bannon: Å drepe Huawei er viktigere enn handelsavtale med Kina

4
Steve Bannon har erklært krig mot Huawei og Kina. En gammel kineser snakket om dem som "løftet en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter". Det spørs om ikke dette er et slikt tilfelle. Illustrasjon: Shutterstock.

Å drive Huawei ut av USA og Europa er 10 ganger viktigere enn en handelsavatale med Kina sier den tidligere sjefsstrategen til Det hvite hus, Steve Bannon til South China Morning Post.

I intervjuet sier han også at han vil vie all sin tid på å drive kinesiske selskaper ut av kapitalmarkedet i USA. Avisa omtaler Bannon som en talsmann for en «altomfattende krig mot Kina» og skriver at Bannon ikke bare applauderer Donald Trumps presidentordre som i praksis forbyr Huawei på markedet i USA, men at han vil gå enda lenger.

Dette er et massivt nasjonalt sikkerhetsspørsmål. … Presidentordren er 10 ganger viktigere enn det at vi gikk vekk fra handelsavtalen. Det (Huawei) representerer en stor nasjonal sikkerhetstrussel, ikke bare for USA, men for hele verden. Vi skal stenge dem.

På samme grunnlag vil Bannon ha et forbud mot det kinesiske selskapet ZTE, og han mener at Trump viste svakhet da han ga unntak for dem. Og han roste seg sjøl for å være langt mer ekstrem enn Trump når det gjelder Kina:

Jeg er mye lengre til høyre enn president Trump når det gjelder dette [Kina]. Og jeg er stolt over det. Jeg er en superhauk.

Bannon vil også blokkere kinesiske selskaper fra Wall Street. Og han lover å «vie sitt liv» til kampen mot Kina.

Bannon har sikkert rett i at han er superhauk, men det må jo være litt patetisk å vie sitt liv til en kamp man er nødt til å tape. Bannon vil nekte Huawei adgang til markedet i USA og Europa. Javel, det kan kanskje lykkes, i hvert fall for USAs del. Men de store markedene for smarttelefoner og annen teknologi der Huawei er verdensledende er Asia, Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika. Huawei regner med å selge over 250 millioner smarttelefoner i verden som helhet i 2019. Det er like mye som hele markedet for smarttelefoner i USA. Det er tre ganger så mange smarttelefoner i Kina som i USA, og dette markedet vil fortsatt kunne vokse med 400 millioner. Forbudspolitikken til Trump og Bannon vil effektivt utelukke amerikanske produsenter som Apple fra dette gigantmarkedet. Snakk om å skyte seg sjøl i føttene.

USAs eksport av smarttelefoner falt med 15 prosent i første kvartal i 2019, og Apple falt med 30 prosent i samme periode og opplevde at deres andel av verdensmarkedet falt fra 18 prosent til 12 prosent mens Huaweis andel vokste fra 16 prosent til 19 prosent.

Som en følge at Trumps presidentordre har Google bestemt seg for å kutte ut Huaweis adgang til deres operativsystem Android innen tre måneder. Men det vil bare føre til at Huaweis eget operativsystem vil erstatte Android også på andre plattformer enn Huaweis egen. Verdenslederen innen smarttelefoner er Samsung. De bruker Android. Men skal de selge på det store kinesiske markedet i framtida vil de bli nødt til å gå over til det operativsystemet som Huawei utvikler. Huawei tenker også å droppe Microsoft Windows og erstatte det med sitt eget operativsystem for PCer.

I tillegg til dette er det mange flere som forsker på compuere og computervitenskap i Kina enn i USA, og man er blindet av sine egne illusjoner dersom man ikke skjønner at disse forkerne vil frambringe enda flere gjennombrudd i årene som kommer. Her er et lite eksempel på antall vitenskapelige fagfellevurderte dokumenter i Kina og USA i 2017 fra Scimago Journal & Country Rank.

Steve Bannons korstog mot Kina er dømt til å mislykkes i stor stil. En ting er å lykkes i en valgkamp for Donald Trump når motstanderen er Hillary Clinton. Noe helt annet er å skulle lykkes i en krig for et skrantende USA når motstanderen er 1,4 milliarder kinesere som er innstilt på at landet deres skal lykkes på alle fronter.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. …men det må jo være litt patetisk å vie sitt liv til en kamp man er nødt til å tape.

    Her må jeg si meg uenig! Selv har jeg viet mitt liv til kampen for engene, Mjøslandets høylys, selv om de er tapt og fortapt for all framtid. Er jeg da en patetisk person? Selv mener jeg ikke det, da jeg tror at selv tapte kamper er verdt å kjempe. Dette dreier seg ikke kun om å vinne, men er et verdispørsmål. Allerede har jeg eksponert flere hundre, hvis ikke tusen fotografier, i min kamp for engene, samt videreeksponert et titalls grendepoetiske stykker. Selv om kampen er tapt, og jeg har tapt hele min identitet, livsgjerning og livsmening, tror jeg disse fragmentene allikevel kan bli verdifulle for ettertiden, om hva her var, og hva som har gått fortapt.

  2. USA har alltid snakket høyt om frihandel og konkurranse. Men det er tydelig at det gjelder bare hvis det er til fordel for dem selv. USA forlanger tilgang til alle markeder, men ikke alle får tilgang til USAs og markeder hvor USA er representert hvis deres produkter utkonkurrerer USA egne produkter. Da skal de straffes med sanksjoner og utestengning.
    USA sier som Onkel Skrue: - Ditt er mitt og mitt er mitt.

  3. USAs profittbaserte utdanningssystem gjør at mange fra arbeiderklassen og selv fra middelklassen som er teoretisk anlagte til å klare utdanningsløp til høyere teknisk utdanning må oppgi det, fordi utdanningen blir for dyr. Det er noe galt når selv en middelklasse husholdning med to inntekter må velge mellom å betale helseforsikring og college for barna.

    Denne kortsiktige profittbaserte utdanningspolitikken gjør at USA mister mye potensiale på lengre sikt som blir vanskelig å ta igjen. USA kan ikke være teknologiledende (de er allerede passert av Kina) og ledende på innovasjon med en slik politikk. Da må de altså gå til krig mot land som passerer dem økonomisk og teknologisk. Det er der USA befinner seg nå. I sannhet et imperium som faller.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere