Teknologikrigen

0
Illustrasjon: Shutterstock

USAs handelskrig mot Kina er nå blitt en teknologikrig. Donald Trump har erklært unntakstilstand. Erklæringen kom i form av denne presidentordren. Dette er en utrykkelig ordre om å føre krig mot utenlandske konkurrenter på det teknologiske området. Ingen land eller selskaper er nevnt, men dette handler først og fremst om Kina og ikke minst om teknologigiganten Huawei. Trump gir amerikanske selskaper ordre om ikke å inngå avtaler, ikke levere tjenester og ikke samarbeide med konurrenter som truer USAs interesser. USA satte også Huawei på svarteliste i et forsøk på å hindre selskapet i å bli verdensleder innen telekomteknologi.

USAs teknologiselskaper følger ordren

Resultatet lot ikke vente på seg. De ledende produsentene av datakomponenter som Intel, Qualcomm, Xilinx og Broadcom har gitt beskjed om at de ikke lenger vil levere disse til Huawei. Alphabet Inc, som eier Google har gitt beskjed om at selskapet ikke vil levere maskinvare eller programvare til det kinesiske selskapet. Dette betyr også at operativsystemet Android, som brukes i mobiltelefonene til Huawei ikke lenger vil bli levert. I USA blir Trump beslutning kalt «det kjernefysiske trekket» for å stoppe Kinas vekst.

«Game of Thrones»

Dette handler ikke lenger om handel eller eksport- og importkvoter. Det dreier seg om kampen mellom USA og Kina om hvem av dem som skal bli den dominerende supermakta i resten av dette århundret. Donald trump håper at ved å rette et knusende slag mot Kinas teknologigiganter skal han kunne lamme Kinas vekst og kamp om tronen.

NRKs kommentator Ståle Grut mener at dette kan bety at Huawei kan ha fått nådestøtet. Og han siterer en amerikansk kommentator:

«Huawei lå an til å bli verdens største mobilprodusent. Nå vil de slite med å selge telefoner i det hele tatt» skriver Vlad Savov i The Verge om nattens hendelse.

Og la det ikke være tvil om dette: Det teknologiske angrepet på Huawei og Kina er et voldsomt angrep som begge parter vil få merke, og Huaweis kunder vil heller ikke være uberørt.

Samtidig er dette litt som å pantsette huset og sette alt på rødt. Hvis det ikke skulle ha vært klart for Huawei og Kina tidligere (noe det har vært) så er det nå ikke lenger noen tvil: Kina er nødt til å utvikle alle disse teknologiene sjøl. De kan ikke nøye seg med å kjøpe datakomponenter og programvare fra selskaper i USA. De må lage alternativer til alt sammen.

Huawei har allerede jobbet med å utvikle et alternativ til Android. Det kalles foreløpig «HongMeng OS». På samme måte vil Kina bli nødt til å utvikle de insustriene som trengs i denne verdikjeden sjøl. Det kan ta litt tid, men det vil utvilsomt skje. Kina har økonomiske ressurser og vilje til å støtte industriens overgang til nye løsninger. Og når det er gjort vil USA stå overfor en mye sterkere konkurrent.

– USA trenger Huawei

Donald Trumps «kjernefysiske alternativ» opererer som om verden var delt i to, me teknologisk er ikke bare Kina avhengig av USA, USA er også avhengig av Kina. Svært mange amerikanske selskaper produserer komponentene sine i Kina. Og som Catherine Chen fra Huawei skriver i New York Times: «America Needs Huawei.»

Slik illustrerer Huawei sin kommentar til Trumps straffetiltak på sin Twitterkonto.

Huawei kjøper varer og tjenester i USA for 11 milliarder dollar i året. Dette markedet kan gå tapt og dermed vil tusenvis av jobber i USA gå fløyten. Det vil også ramme små og mellomstore selskaper i USA som i dag bruker Huawei-produkter.

Og man trenger ikke å representere Huawei for å slå fast at selskapets mobiltelefoner på flere områder har passert en tidligere markedsleder som Apple og at Huawei kanskje ligger to år foran sine amerikanske konkurrenter når det gjelder 5G-teknologi. I de kretsene som jobber med strategiske utredninger i USA innser man at de ikke vil klare å blokkere Huawei i det lange løp.

Det handler om «Made in China 2025»

President Xi Jinping har formulert Kinas strategi for å ta spanget opp i den globale verdikjeden til å bli et land som sjøl utvikler verdensledende høyteknologi. Denne planen er kalt «Made in China 2025».

Council on Foreign Relations, elitens fremste tenketank i USA, kaller Made in China 2025 for en «eksistensiell trussel mot USAs teknologiske lederskap».

«Kinas intensjon med Made in China 2025 er ikke så mye å slutte seg til rekkene av høy-teknologiske økonomier som Tyskland, USA, Sør-Korea og Japan – men å erstatte dem fullstendig.»

CFR mener at et Kina som vil være 70% sjølforsynt med høyteknologi vil utgjøre en stor trussel mot land som Tyskland og Sør-Korea. Det kan være noe i det. Alternativet er at Tyskland og Sør-Korea velger å bli med på det kinesiske toget, slik de er invitert til.

Eric Schmidt, sjefen for Googles moderselskap Alphabet, advarer om at Kina  vil passere USA når det gjelder kunstig intelligens (AI) i 2025, og de vil «dominere industrien» i 2030 – dersom amerikanerne ikke tar seg sammen.

«Stol på meg. Disse kinesiske folkene er gode», sa han. «Det er helt enkelt. I 2020 vil de ha tatt oss igjen. I 2025 vil de være bedre enn oss, og i 2030 vil de dominere hele industrien med AI».

Donald Trumps krigserklæring mot Huawei og andre kinesiske teknologiselskaper har knapt noe sidestykke i moderne tid. Den vil få dramatiske virkninger og vil antakelig kunne påføre både telekomgiganten og Kina noen problemer på kort sikt. Men størsmålet er om ikke den på lang sikt vil framskynde USAs nederlag i forsøket på å beholde sitt hegemoni.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Bli med på dugnaden for å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken. Bli støttespiller i dag. Klikk her!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNATOs selvmordspakt
Neste artikkelSaudi-Arabia innkaller til arabisk toppmøte om «krisa i regionen»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).