Dagens Ukraina: Å lese Karl Marx er en forbrytelse

0

Av Knut Lindtner.

Det har nettopp vært valg i Ukraina uten at mediene har klart å formidle noe vesentlig om dagens statsdannelse. Landet presenteres for opinionen sminket som demokrati, men det i praksis er det motsatte.

Det kan derfor være på sin plass å minne om hvilken stat Ukraina faktisk er i dag. I sin tid var det den viktigste av Sovjetrepublikkene, med den høyeste levestandarden og de rikeste ressursene. Etter det USA-organiserte statskuppet i 2014 har landet gått gradvis i oppløsning og er nå desorganisert og et «kleptokrati», dvs. en stat hvor lederne med presidenten i spissen kjemper for å stjele mest mulig før alt faller fra hverandre.

En stor del av befolkningen er reist til utlandet for å finne seg et bedre liv, f.eks. til Russland i øst eller til Polen i vest.

Men USA trenger fortsatt landet til sin omringingspolitikk og trenger Ukraina oppmarsjområde overfor Russland. Landet styres i praksis fra USAs ambassade i Kiev og ingen kan velges til president uten USAs godkjennelse.

Innad i landet herjer nynazistiske grupper som egne frikorps, altså fristilt fra statens institusjoner. Det er vedtatt lover som er gjennomgripende udemokratiske, bl.a. at landet bare skal et offisielt språk, ukrainsk.

Andre udemokratiske lover finner en eksempel på i artikkelen Statsterror mot det leninistiske Komsomol i Ukraina. Selv om den er snart to år gammel sier den alt om karakteren til den ukrainske statsmakten i dag.

Norge støttet det ukrainske kleptokratiet med hundrevis av millioner kroner årlig, naturligivis etter «henstilling» fra vår sjef, USA. Og de dominerende mediene og mange norske politikere er mer opptatt av å karakterisere regjeringer og bevegelser som har stor oppslutning i sin egen befolkning som fascistiske enn å fordømme den virkelig fascistiske statsmakten i Europa, Ukraina. Når det gjelder Ukraina er det tausheten som rår.

Knut Lindtner

Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no.

Statsterror mot det leninistiske Komsomol i Ukraina

Les også: Five years since Euromaidan: perspectives for Ukraine in 2019

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.