Dagens Ukraina: Å lese Karl Marx er en forbrytelse

58
Av Per Lothar Lindtner

På nettstedet Vkontakte forteller Michail Kononovitsj, 1. sekretær i det kommunistiske ungdomsforbundet i Ukraina om Kiev-regimets brudd på ytringsfrihet og rettssikkerhet.

Galisia-retten i Lvov dømte nylig en 22 årig ung-kommunist til to og et halvt års fengsel. Hvorfor: De har på seiersdagen over fascismen 9. mai lagt blomster på sovjetiske soldat-graver og på gravene til Ukrainas forfattere fra 1800-tallet, de revolusjonære humanistene Taras Sjevtsjenko og Ivan Franko.

Den nasjonale poeten Taras Sjevtsjenko som det er en forbrytelse å hedre i dagens Ukraina

Det framgår tydelig av rettssak og dom. Det er straffeskjerpende at ungkommunisten også har skrevet «Lenin lever. Vi lever.» på Facebook.

Ifølge rettsapparatet er det identisk med  opprop til terror. To andre ungkommunister er involvert i rettssaken, en av dem er bare 15 år gammel. Og i følge påtalemyndigheter behandles han som voksen »terrorist«, for saken ble ført etter § 258 om terrorisme og § 436 om spredning av kommunistiske symbol.

Som det går fram av rettspapirene »truer ungkommunistiske terrorister Ukrainas suverenitet og territoriale integritet«. Med terror-metoder som blomster-nedleggelser 9. mai, Lenin-sitat på nett, oppbevaring av Komsomol-medlemsbøker og et Georg-kors, har »banden« vært på æres-høyden i Lviv og gravene til sovjet-soldater, som falt under 2. verdenskrig.

Ifølge dommen er det verst at »de har lest forbudt litteratur«, som Karl Marx` Kapitalen. Det går fram at »anfører for en terroristisk Komsomol-celle« var 15 år. Derfor var statsadvokat først innstilt på å bruke straffeloven for ungdom. Men folkene i Ukrainas sikkerhetstjenester har allerede meldt at han har fått ubetinget fengsel.

Se det for dere: En 15-åring i fengsel for å lese Marx, pynte graver til sovjet-soldater og legge ned blomster på gravene til to av Ukrainas mest kjente forfattere!!! Alle har de i varetekt ventet på rettens neste avgjørelse. .
»Tilståelser« er som i liknende saker resultat av psykisk og fysisk press i et rettssystem som er omgjort til redskap for et militært makapparat.

Statsadvokater og dommere lar seg overstyre av neonazi-sikkerhetstjenester som vil utrydde ytrings- og meningsfriheter for alle ønsker om å utvikle folkestyre i Ukraina.

I politiets hovedavdeling i Lviv leser vi domspremisser:

Medlemsbøker i Komsomol og UKP med navn på tiltalte,
– Kapitalen av Karl Marx,
– St Georgsbånd,
– 5 flagg,
– 4 sydvester,
– 19 T-skjorter,
– 7 caps og
– 5 CDer med kommunistiske symbol
– 8 blanketter for medlemskap i Komsomol og postkort med – kommunistiske symbol.

Retten dømte de unge på politisk og ideologisk grunnlag og eliminerte eiendom til et lovlig og aktivt kommunistisk parti og ungdomsforbund!

 

Fra februar 2014 har det vært over 100 overfall mot våre medlemmer og ledere. Det er brukt brutal vold.

Vadim Papura var en av de mange som ble drept i mordbrannen i Odessa for 3 år siden. Ingen er ennå straffet for den forbrytelsen.

Vadim Papura ble drept 2/5-2014 i Odessa sammen med 50 andre ukrainere. Vi minner om at den første mindreårige som ble drept i Odessa og første student som straffes for bruk av sovjetiske symbol var medlem av det kommunistiske ungdomsforbund.

Komsomols  hovedkontor i Kiev ble også stukket i brann og ranet. Over 90 % av våre regions,- fylkes-og by-organiasjoner er ødelagt over hele landet. Eiendom, bøker og utstyr er brent ned. Ikke i et eneste tilfelle er det tatt ut tiltale mot utøvere av drap, brutal vold, slag, forfølgelse og trusler mot medlemmene våre. Ingen forbrytere er stilt til ansvar for det de har gjort. Det viser klart at vi står overfor for statlig terror mot all politisk opposisjon i Ukraina. Men Ukraina må ikke tie! Vi sørger for det!« avslutter Kononovitsj.

 

Per Lothar Lindtner, 26/5-2017. Kilde: UZ, 17/5-2017.
Bilder/tekst: Knut Lindtner, først påublisert på Derimot.no

Les om Ukraina på steigan.no

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


58 KOMMENTARER

 1. Ja, da må vi kunne si at kriteriene er til stede for å kunne kalle det sittende, NATO-støtta, regimet i Ukraina for fascistisk, uten forbehold.

   • Dersom du har grunnlag for å påstå at guttene ikke har blitt arrestert eller dømt for sine politiske meninger, skal jeg ta selvkritikk. Dersom de faktisk har blitt det, mener jeg det er grunnlag for å opprettholde konklusjonen. Så langt jeg kan se, bestrider du ikke de grunnleggende fakta i det lengre innlegget ditt under. Tvert imot, du bekrefter at det å spre kommunistiske ideer er straffbart, noe som er et av de mest sentrale kjennetegnene på fascisme, så foreløpig ser jeg verken grunn til å bestride innlegget til Lindtner, eller justere konklusjonen angående hva dette forteller om regimets politiske karakter.

    • Så her vi å gjøre med et fascistisk regime som sier det er straffbart å spre nazistisk propaganda. Forbløffende.

     • Det er et regime hvor det er straffbart å kritisere en milits fra andre verdenskrig som samarbeida med nazistene og deltok aktivt i Holocaust. Det er et regime som selv aktivt hyller disse nazikollaboratørene med offisielle festdager og opptog. Det er et regime som fengsler mennesker som hedrer de som kjempet mot nazismen under andre verdenskrig.

    • Skal jeg tolke den første setningen dithen at det er min oppgave å bevise at guttene ikke ble arrestert for sine politiske meninger? Jeg håper jeg tar feil. Jeg mener jo ganske ydmykt at den må være forfatteren, Lindtner sin oppgaveå dokumentere at de faktisk BLE arrestert. Dette er en historie helt uten dokumentasjon, der et par av påstandene (om Shevshenko og Franko) er totalt surrealistiske..

     Jeg mener; om du hadde fått ei liste med udokumenterbare påstander, der et par av dem var «Jesus gikk på diesel» og «Kai Fjell er den høyeste nuten i Hinkeland», så ville du ikke tatt den lista serøst. Syns du det hadde vært DIN jobb å dokumentere at resten av punktene på lista var sanne, eller falske?

     • Det er rett at det er Lindtners oppgave å undersøke holdbarheten av det han skriver. Det er for mye å forvente av en menig leser å selv skulle undersøke kildegrunnlaget for enhver artikkel, også artikler som ikke virker usannsynlige eller urealistiske. Jeg har lagt til grunn at han har hatt holdbare kilder for det han skriver. Det du sannsynliggjør, er at deler av det Lindtner skriver om det som skjedde forut for arrestasjonen likevel ikke er del av grunnlaget for arrestasjonen. Men ut fra det vi vet om lovverket i det ukrainske regimet, framstår det som sannsynlig at guttene ble arrestert for sine politiske meninger, og ingenting av det du har skrevet bidrar til å redusere sannsynligheten for at dette har skjedd.

      Dersom du frambringer dokumentasjon på at selve historien om at gutter har blitt arrestert på grunnlag av kommunismeparagrafen i straffeloven er oppspinn, skal jeg som sagt ta selvkritikk. Dersom denne paragrafen er sovende, og ikke aktivt i bruk for å kvele politisk opposisjon, slik det framstår som dersom historien er sann, ville det endre det ved vurderinga av at dette må regnes som et fascistisk regime, uten forbehold. Men med et raskt nettsøk finner jeg mange kilder, blant andre velrenomerte Morning Star, som bekrefter historien, og ingen som søker å påstå som «Erland» at historien er russisk propagandaoppspinn. Så skal du fortsette å påstå det, må du ha et kildegrunnlag for å understøtte det.

  • Jeg tipper det er mindre enn 11 Putin-skeptikere som gidder i følge med på denne bloggen, og jeg er inntil videre en av dem. Men til slutt er det vel ingen. Se innlegget mitt under.

   • To jaffal. Som jeg har sagt utallige ganger her før: Jeg liker jevnt over ikke hverken politiske ledere eller store, hierarkiske strukturer. Putin er intet unntak. Han får dessverre altfor lett match i å fremstå som sindig og ansvarlig statsmann og leder når vestlige og visse midøsten- og arabiske halvøy-baserte ledere kjører et så rått løp i nesten fullt dagslys som de gjør for tiden. Det er bare for Putin å ljuge ørlite mindre enn dem, så er man fort helten her på bruket.

    Det slår meg oftere og oftere at det finnes noen veldig alvorlige forskjeller mellom min egen frihetsideologi og det jeg oppfatter som en dønn totalitær kjerne i de ideologiske retninger som dominerer her. Forskjeller som ikke betyr noe før vi evt. har blitt kvitt de forrige «overgriperne» og skal til å skru sammen noe nytt fra scratch (Vel, jeg vet jo at det aldri blir fra scratch, men du skjønner sikker hva jeg mener. Det ligger fremdeles en tidsregning «før/ etter revvolusjona» innebygget i visjonene). Men det går altså mye på et verdenssyn med fullstendig fravær av tillit til at mennesker kan takle særlig mye frihet, og at noen som «alene vite» derfor må forsette å gjete oss som sauer. Dette sies sjelden i klartekst av gamle kommunister, men jeg har så langt ikke sett noe som tyder på at denne instillingen er for nedadgående. Jeg tror ikke de engang tenker over at det er det det innebærer. Som selverklært misantrop er jeg selvfølgelig enig i mye av det med menneskets skrøpelighet, men, og kanskje nettopp derfor, jeg vil ha meg utrykkelig frabedt å bli regjert av folk med enda mindre tro på evnen til autonomi og takling av frihet enn jeg selv kan stable på beina. Så jeg er med her inntil forskjellene en velsignet vakker dag kommer til overflaten og aktualiserer seg selv. Blir det snev av totalitær kommunisme i horisonten er det bye-bye og vi ses fra en skyttergrav.

    • Er man misfornøyd med inngruppas avgjørelser innenfor et lommedemokrati, kan man sikkert lett komme til den konklusjon at man har å gjøre med totalitær kommunisme, selv om jeg mener lommedemokratiet er det motsatte av statssosialisme, som er totalitær.

     Hvor vanskelig det er for mennesker å innrømme feil fikk vi nok et eksempel på i går fra serien Coast Australia og Wreck Bay. Her ble fyret i sin tid plassert slik at det lokket skip inn mot de farligste skjærene, og langt flere skip led skibbrudd etter at fyret ble bygget enn før. Men da ingen ville innrømme feil og med dette status- og ansiktstap, gikk det 39 år og mange menneskeliv tapt, før man til slutt bestemte at marinen skulle bombe fyret, hvilket de gjorde med stor glede.

     De norske politikerne som beordret bombingen av Libya vil naturligvis heller aldri innrømme at de har gjort en kjempebrøler, og indirekte er skylt i tapet av mange menneskeliv, nå sist i Manchester. Mennesker med stort maktbehov har dessverre svært vanskelig for å innrømme feil. Vi kunne luket ut mange av disse med RID-modellen, fordi inngruppa vil avsløre dem, og ikke sende dem oppover i nettverket.

     Jeg har ingen illusjoner om at Putin støtter lommedemokratiet.

   • Selv vurderer jeg å konvertere til russisk-ortodoks kristendom, da jeg har fått de norske kjøpesenterkristne langt opp i halsen og vel så det. Kjenner meg på et vis mest hjemme i taigaen, hvor russisk-ortodoks kristendom ble utviklet. Elsker også tretåspetten, som er en nøkkelart i taigaen. Forleden dag nøt jeg selskapet til en tretåspett en morgentur her i Øverbymarka på Gjøvik. Dens lune, langsomme tromming på de tørre granleggene samsvarer med min egen indre rytme.

 2. Det er forferdelig det som foregår i Ukraina, fredelig ungdom blir fengslet mens de som hyller fascister får gå løs på landets egen befolkning. «Godt å vite» att våre politikere og NATO støtter Porky og kjeltringene hans. Det er forferdelige saker og ting som foregår nesten rundt hele kloden i dag, og for den som tror på Kristus er det ikke vanskelig å se att det var dette som ble profetert for to tusen år siden, det var dette som skjer i verden i dag de skrev om, den siste tid før hans komme. Men dette er nok dessverre bare begynnelsen på enden.

 3. Dette burde Thorbjørn Jagland ta tak i, han er jo ansvarlig for at europeiske land følger menneskerettighetene (han er Europarådets generalsekretær). Men det er mulig at han helt har gitt opp å forbedre Ukraina. Så lenge kriserammede Ukraina ikke får fart på reformarbeidet, vil landet fortsatt være i trøbbel, mener Thorbjørn Jagland i Europarådet.

  • HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAA ….. Jagland, faktisk!! Hell, yeah!

 4. Det er mildt sagt svært useriøst av Steigan å presentere innlegg som dette. Han påberoper seg å være etterettelig og en fighter mot fake news og propaganda. Men dette føyer seg bare inn i rekken av, unnskyld uttrykket, lavmål. Det er en ærlig sak at han ikke selv har førstehånds kjenskap til realitetene i Ukraina og derfor hyrer inn gjestebloggere. Forrige gang et innlegg av historiker Bjørn Nistad, som offentlig for et år siden eller så uttalte at han gjerne tok imot penger fra Russland hvis det skulle by seg (Nistad mistet som kjent stillingen som stipendiat ved UIO). Jeg har ikke sett at han har dementert dette.

  Og nå dette her. Nettstedet VKontakte er som alle vet Russlands svar på Facebook, og blir systematisk brukt i propagandaøyemed. Et av mange steder Russland massivt bruker i sin spredning av fake news.

  Enkelte tror åpenbart at det bare er vesten som sprer løgner. Logikken må være at ettersom vesten beviselig driver med det, må deres motstandere være «gode». Det er i beste fall ganske naivt. Det er sandkasse-nivå på dette. Synd, for Steigan skriver ellers mye bra.

  At gutten skulle bli arrestert for å hedre Tasas Shevshenko og Ivan Franko 9.mai i Lviv, blir det samme som om noen skulle bli arrestert for å hedre Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson på 17.mai i Norge. Monumenter av Shevshenko finnes i alle ukrainske byer, det finnes hundrevis av gater med hans navn, bare i Lviv er det to; Shevshenko-gata som går fra Horodok-gata mot nordvest, og Shevshenko-avenyen, en av paradegatene i sentrum. Taras Shevshenko var en av pionerene som kjempet for anerkjennelsen av ukrainsk språk og kultur i Tsar-Russland på 1800-tallet. For dette ble han forfulgt. Han fikk seg en liten tur til Sibir. Et lite wikipedia-søk, Per Lothar Lindtner (eller Steigan), hadde virkelig gjort seg.

  Ivan Franko, en intellekuell, forfatter og ukrainsk idealist, har universitetet og en tilhørende park i Lviv oppkalt etter seg. Et besøk i det lille Franko- museet øverst i Ivan Franko-gata kan anbefales på det varmeste. Man får en guidet omvisning på en times tid for tjue kroner. Da får man også vite en del om Ukrainas og Lvivs historie.

  Ivan Franko er kanskje for de spesielt interesserte, men Shevshenko burde alle som påberoper seg kunnskap om Ukraina kjenne til, det burde være et minstekrav!

  Så kan man lure på om denne historien om gutten som ble arrestert 9.mai i Lviv er 100% fake, eller bare 50. Ble han anholdt for ligge ned blomster ved det store Sovjet-monumenter ved «Æres-høyden»? Æres-høyden er forresten et Sovjet-begrep som ikke lenger brukes, men høyden ligger der, og det storslåtte monumenter ligger der, på toppen av Stryskij-parken. Det rare er at da jeg var der 14. mai lå det faktisk et par blomsterkvaster ved føttene til en av de 3 meter høye stolte stein-soldatene. Kanskje ikke politiet tok seg bryet med å fjerne dem? Jeg kan tilføye at det er en diskusjon om dette monumentet i Lviv; noen vil selvfølgelig fjerne det, mens andre protesterer; selv om de er ukrainere og ukrainske patrioter mener de like fullt at det er et flott monument (kan diskuteres!) og en del av den kollektive historien som ikke skal glemmes. På et hjørne var et par mindre steiner i sokkelen knust og det var en liten tagg, en sak som sikkert hadde blitt slått opp i lokalavisa om det hadde skjedd i Førde.

  Han ble kanskje anholdt for å være i besittelse av kommunistiske symboler, samt flagg og t-skjorter osv? Det er fullt mulig. Det er som kjent forbudt, akkurat som nazistiske symboler og rekvisitter er forbudt. Man kan mene mye om dette forbudet. Men Ukraina er midt oppe i en langvarig militær konflikt med Russland, og frontene er skarpe. Ukraina kjemper for sin identitet og er i tillegg full av indre motsetninger og et oligarki som stadig blomstrer. Personlig mener jeg det er uklokt å forby kommunistiske symboler og kommunistpartiet. Men fra der til å si at Ukraina styrer mot nazisme, eller mer eller mindre allerede er nazistisk, ja det er absurd.

  Så dette var lavmål Lindtner, og til Steigan; bedre lykke neste gang.

  • «… Bjørn Nistad, som offentlig for et år siden eller så uttalte at han gjerne tok imot penger fra Russland hvis det skulle by seg (Nistad mistet som kjent stillingen som stipendiat ved UIO).»

   Fick han verkligen sparken som stipendiat på grund av detta? Och var det i så fall ett riktigt förfarande?

   Det är mycket riktigt stark åsiktskontroll vid västeuropeiska universitet, men så långt som att sparka någon tror jag inte man går ännu, åtminstone inte om man inte har svepskäl. Nistad fick efter vad jag förstår inte sin tidsbegränsade anställning förlängd, troligtvis på grund av sina åsikter.

   http://www.dagbladet.no/nyheter/jeg-synes-putin-er-en-fin-fyr/61159134

   Eftersom Nistad har yrkesförbud i Skandinavien på grund av sina åsikter är det väl helt legitimt om han vill arbeta för den ryska regeringen, som han sympatiserar med.

   • Nei han fikk vel sparken etter en faglig kontrovers med UIO, tror jeg. Det var åtminstone ETTER dette han sa han gjerne tok imot pengene fra Russland. Kanskje var han blakk ( formildende omstendighet?)

  • Takk, Erland. Som alltid leser jeg dine kommentarer vedr. Ukraina med stor interesse. De gir meg (tror jeg, da jeg velger å stole på dine beste intensjoner og ærlighet) alltid et mer nyansert og forhåpentligvis mer rettferdig bilde av situasjonen som helhet.

   La meg få komme med en aldri så liten teori om det som kan synes som en avgrunn mellom din og Tordensteigans Soldaters versjon av Ukraina:

   Du forholder deg i stor grad til en ukrainsk opinion og den genuine og ganske nyanserte folkelige stemningen i landet, og baserer deg på personlige besøk og personlige kontakters input. Dette gir utvilsomt et uvurderlig fortrinn i en del sammenhenger, og vil aldri kunne matches fullt ut av annen- og tredjehånds informasjon og politisk spekulasjon ved skrivebordet hjemme i Norge eller i Italia. Og selvfølgelig er ikke ukrainere flest f.eks. nazister, det tror jeg knapt noen befolkning noe sted er, men det har vel tross alt ingen her så langt påstått heller.

   Steigan, Lindtner m.fl. ser mer på situasjonen med geopolitiske briller, og forsøker å forstå og påpeke hvilke ytre og indre krefter som er i spill i Ukraina. Og kanskje kan det virke som om nyansene forsvinner litt mht. ukrainsk folkemening i det bildet, da fokuset som alltid fra denne kanten ligger på det som kan anvendes som kritikk og argumentativ brekkstang mot vestlig imperialisme – den evige hovedfienden. Jeg tror faktisk ikke det er meningen å diskreditere alle ukrainere eller ukrainsk kultur og historie i denne sammenheng, det er myntet på en viss elite. Og for dem som uansett ikke selv har noe nært forhold til landet, kan det dessverre fort bli slik at man i sin iver etter å sette halen på eselet ender opp med et helhetsbilde der «Ukraina» blir et generaliserende og unyansert begrep, og ukrainere som folk settes i et unødvendig dårlig lys.

   Du på din side er kanskje allikevel ørlite overfølsom for all kritikk av begivenhetenes gang i Ukraina, og tar mye av det som her sies om hva som skjer i landet som direkte fornærmelser mot folket, noe jeg altså ikke tror det egentlig er ment som. At det tross alt kan være noen opplagte forskjeller i grunnsyn på hva Ukraina var, er og skal være, er nok så, men det kan virke som om dere snakker litt forbi hverandre også.

  • Erland mener tydeligvis at det er nok å si «russisk propaganda» og så er opplyst. I Norge lever vi med Erlands propaganda-kilder daglig. Steigans blogg gir en liten mulighet til motmeldinger. Bjørn Nistad med lokalkjennskap til Ukraina meldte om voldelige nynazisters overgrep mot taxisjåfør i forrige uke, angivelig fordi han snakket russisk. 2. mai-massakren i Odessa er gjort om til en ikke-nyhet eller «russisk propaganda».

   Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv, skrev den norske dikteren Arnulf Øverland i det kjente norske diktet «Du må ikke sove». Det var et fortvilet forsøk på å vekke norsk opinion mot fascismen på 1930-tallet. De som ga fredsprisen til Ossietsky, pasifisten som satt i KZ, ble beskyldt for det samme fra det offisielle Tyskland da.

   Mange fryktet at borgerkrigen i Spania og undertrykkelsen av anti-fascistene i Tyskland og Italia kunne utløse en verdenskonflikt som også Norge ville bli rammet av. Det skjedde og alle som hadde støttet fredsprisen til Ossietsky, opplevde at Tysklands fredsløfter var propaganda og førte til storkrig, som også rammet Ukraina .

   Du sier jeg bruker propaganda, som Tyskland sa om Ossietsky-supporterne på 30-tallet. Mener du at vi ikke har lov til å oversette en fortvilet henvendelse fra ukrainske ungkommunister for at norske lesere skal bli kjent med hvordan ukrainske motstandere dagens regime i Ukraina? Jeg kan ikke russisk og har oversatt dette fra et tysk nettsted. Men navnet på den som har skrevet det du reagerer på foreligger jo. Du bør da kunne ta en ærlig debatt med ham. Hvor-vidt dette er et «russisk» nettsted, vet jeg ikke, men det er da fortsatt mange i Ukraina som bruker russisk. Ta en debatt med Mikhail Kononovitsj i det ukrainske kommunistiske ungdomsforbundet, Erland og oppgi ditt fulle navn. Da gir du et ærlig bidrag til en nødvendig dialog for å hindre at krigens mørke krefter, kanskje som fascisme i ny form, ikke igjen fører oss alle ut i en verdenskatastrofe.

   Dialog for fred, Erland

   Per Lothar.

   • Takk for det, Per Lothar. Dialog for fred, det er jeg med på. Vi skal ikke slå hverandre ihjel, men gjerne diskutere så busta fyker, som det vel heter. Opplyse hverandre, korrigere hverandre, helst med dokumentasjon, så langt det er mulig. Jeg beklager hvis jeg har virket litt spiss, kanskje spydig, når det gjelder akkurat denne saken. Men den har opprørt meg.

    Mitt fulle navn er Erland Eide. Googler du meg vil du ikke finne rare greiene. En vanlig postansatt som tilfeldigvis er noe mer enn middels samfunnsengasjert, som tilfeldigvis har en viss tilknytning til Ukraina, men som ellers ikke gjør så mye av seg.

    Du åpner friskt med uttrykket «Erlands propaganda-kilder». Jeg kan bare si at også jeg er kritisk til MSM. Jeg har alltid vært veldig kritisk til USAs rolle som verdenspoliti. Det står fast. Steigans blogg har ellers virket opplysende på meg, særlig det han skriver om Syria-konflikten syns jeg er veldig bra.

    Men jeg mener at i den forvirrende og farlige verdenssituasjonen vi befinner oss i, kommer propagandaen fra begge sider, for ikke å si alle kanter. Det er ingen kamp om sannheten, det er heller en kamp om å servere de beste løgnene. Når det gjelder Ukraina-spørsmålet syns jeg Steigan ikke er kritisk nok.

    Til saken:

    Jeg registrerer at du tar for gitt at det du hentet fra Vkontakte er fakta. Du skriver at du har oversatt dette fra et tysk nettsted, uten at du sier hvilket. Greit nok – men bare kanskje. I den grad det er mulig å finne dokumentasjon på at denne historien virkelig har funnet sted, vil jeg si at «referanser» som dette uansett er noe svakt. Du nevner en viss Mikhael Kononovitcj i det ukrainske kommunistiske ungdomsforbundet. Dette er mannen som la ut denne historien på Vkontakte, historien som har et par pikante og smått surrealistiske påstander som at det er forbudt å hylle Taras Shevshenko og å lese Marx. Jeg vet ikke om du har tatt deg bryet med å undersøke hvem Taras Shevshenko er, Per Lothar, og hvilken stilling han har i Ukraina. Du vil fort skjønne at påstander som dette er «over the top», faktisk så far out som det kan bli. Det er ikke bare en løgn, det er en svært dårlig løgn. Som jeg sa tidligere; det blir som å påstå at det er kriminelt i Norge å hedre Wergeland. Det er ingen overdrivelse, heller en ganske presis sammenligning. Derfor; din kilde Kononovitsj kan ikke tas serøst.

    Så er spørmålet selvfølgelig om NOE i denne historien kan stemme. Jeg har gjort noen undersøkelser. Først søkte jeg på nettet for å finne om det er noen andre nettsteder som har skrevet om dette. Jeg fant MorningStar ( som også Torgeir S Holgersen referer til i en kommentar lengre oppe), kommunistavisa i Storbritania. De omtaler «saken» ganske kort 20 mai. Men jeg tror de må ha sakset det fra nettstedet Fact.international. De har en lang artikkel 17. mai. Dette må være kilden. Så hva er Fact.international? Ikke lett å vite. De skriver ingenting om seg selv. «About us»? Nada. Et domenesøk gir meg noen opplysninger: domenet er registrert på en viss Nadar Ezzat. Organisasjon: Micro Sovle. Adresse: 2b Soliman El-Tamawy, Sheraton Heliopolis, Egypt. Altså et Sheraton-hotell i bydelen Heliopolis i Kairo, Egypt. Micro Solve er et firma som tilbyr IT-hjelp.

    Fact.international er svært russisk-vennlig ( uten at det i seg selv MÅ være suspekt naturligvis), og har drøssevis av artikler om «nazismen i Ukraina» og andre relaterte saker. Den eldste artikkelen er fra 19. juli 2014.

    Artikkelen har headingen; «Lviv student was sentenced to 2.5 years for quotes from Lenin on Facebook», og til tross for at den er ganske lang og detaljert, er den anonym. Jeg søkte imidlertid opp et par av «journalistene» for dette nettstedet og fant ikke noe særlig. Facebook- og twitter – det vanlige.

    Du vil kanskje ikke tro det, Per Lothar, men jeg er av natur ganske godtroende. Så jeg tenkte at det allikevel kan ha vært en kjerne av sannhet i denne historien – bare at det har balet på seg med overdrivelser og usannsynligheter etter hvert, og til slutt endte opp med «Det er forbudt å hedre Taras Shevshenko». Nå har det seg slik at Lviv (Lvov) tilfeldigvis er «min» ukrainske by. Det jeg nå skal fortelle deg vet jeg kan høres ut som noe jeg finner opp i farten, for det er nesten for godt til å være sant. Men jeg kjenner en eldre herre der nede, en pensjort kriminaletterforsker og dommer, intet mindre, som på sine pensjonistdager ikke gjør stort annet enn å følge med på det som skjer. Han leser flere aviser daglig, ser på nyhetskanalene på TV, både ukrainske og russiske. Han sluker ikke alt rått. Som nesten alle ukrainere er han også kritisk til deler av det som skjer i eget land. Jeg spør om han kjenner til denne historien, og det gjør han ikke. Kategorisk nei. Lover og regler, jus, krimalsaker er naturligvis hans område. Det er HELT usannsynlig at han kan ha oversett en sak som dette, som altså skjedde for mindre enn to uker siden. Kan det være slik at avisene der nede ikke har skrevet om det? Spør jeg. Svaret er nei, igjen helt kategorisk.

    Det er mange ting i denne historien som virker helt spinnvilt. Forbudt å lese Marx? Hoderystende latter. Å bli dømt for å ha sitert Lenin på Facebook? Surrealistisk er bare fornavnet.

    Vel – dere får tro hva dere vil. Nå har jeg forbrent en del kalorier på å finne ut av dette. Jeg har gjort det jeg kan for å komme til bunns. Nå er avsparket deres, Per Lothar og Pål Steigan. Mener dere fremdeles at denne historia er sann, så må dere komme med bedre dokumentasjon enn det dere har gjort til nå.

    Med fredelig hilsen
    Erland

    • Følger denne tråden med argusøyne – den er i nettstedets korte historie en enestående lakmustest på viljen til genuin sannhetssøken over ideologisk kamp og gjensidig svartmaling der sannheten ofte må vike eller tilpasses formålet.

     Jeg er selv helt parkert ifht. å ha noen fakta å bidra med, men en tanke som dessverre melder seg som en blanding av resonnement og magefølelse, er tanken på det man kaller demonisering av fienden. Da kan et land bli til en klump med demagogisk leire man kan gi den form man vil, og vi er tilbake på det nivået der vekting og sjekking av ulik informasjon bærer preg av at alt som bekrefter det man allerede tror får en urimelig forrang og større vekt enn det som peker i en annen retning.
     Og Erland, du må jo innrømme at det hadde vært litt av en lissepasning til våre brave skribenter dersom det var sant at det er blitt forbudt å hylle Shevshenko. De ville nok gjerne brukt det for alt det var verdt … 😉

     For min del synes jeg det ser ut som om narrativet ikke trenger hjelp av slike skrøner, dersom det er det det er. Vestmaktenes engasjement i prosessene i Ukraina, pluss fremvekst og nærvær av utilslørt nazistiske grupperinger som har fått usedvanlig god plass i offentligheten de siste årene virker å være godt dokumentert og egnet til å vekke mer enn forargelse uansett.

     Jeg tror Ukraina er det det alltid har vært; en diamant av sort matjord, en inneklemt juvél med et navn som bekrefter dette, og som polariserer alt lys som sendes mot den, uansett fra hvilken vinkel.

     • Her jeg sitter i gyngestolen en fin-fin søndag formiddag, med en velduftende sigar i askebegret jeg lagde på sløyden i 1969, og med gråspurven kvitrende lystig utenfor, må jeg bare si at du er befriende poetisk, men også reflektert, AF.

      Det er helt klart at vestmaktene har hatt et ord med i spillet i Ukraina, akkurat som Russland. Jeg tar det for gitt. Ukraina har i flere år vært ei smørje av ei suppe, der interesser fra begge kanter mer eller mindre kamuflert har prøvd å få det til å vippe «sin vei». Så jeg er klar over det geopolitiske spillet, som forresten foregår i alle kroker og skrukker, for ikke å si på helt åpent lende, alle steder, på vår vakre og ugjestmilde klode.

      Når det gjelder «fremveksten av utilslørt nazistiske grupperinger som har fått usedvanlig god plass i offentligheten de siste årene» som du sier, mener jeg det er overdrevet og i stor grad kan forklares med russisk propaganda. Selvfølgelig finnes det. Men det blir blåst opp til det ugjenkjennelige. Her har russlands fake-news-masineri lykkes godt. For dette er noe gode kommunister liker å høre. Men det er litt rart at de samme kommunistene, og andre, samtidig er helt stumme når det gjelder russlands egne problemer i samme kategori.

      Russland kallte det som skjedde er fascistisk kupp, støttet av vesten. Pål Steigan henger seg på. Fascistisk eller neonazistisk er nå én ting. Ordet KUPP er i denne forbindelse i beste fall et ord som trenger å nyanseres. Nyanseres sa du!!?Kupp er vel kupp!? Poenget mitt er at dette «kuppet» hadde en genuin og bred folkelig støtte. Det var en bevegelse, en kraft som hadde eksistert i mange mange år. Hvorfor ikke si at det var en revolusjon? En revolusjon defineres som et «kupp» med bred folkelig støtte, bred men ikke nødvendigvis total. Et kupp defineres som en maktovertagelse uten bred folkelig støtte. Grensene kan være flytende, utydelige, det er riktig nok. Ordet «kupp» passer naturligvis i Russland narrativ. I følge Putin hadde ikke maktovertagelsen noen legitimitet overhodet. Ikke bare at det var konstitusjonsstridig (noe det opplagt var, og i så henseende kan det være riktig å si at det var et «kupp» det som skjedde denne dagen), nei han gikk lenger enn det; det hadde overhodet ingen støtte i befolkningen, og i tiden etter kom Putin med mange oppsiktsvekkende uttalelser, slik som at det ukrainske språket bare er en russisk dialekt, og at den spesielle dialektvarianten de har i Lviv egentlig er «polsk». Maidan-aktivistene var selvfølgelig kjøpt og betalt av vesten. Osv.

      Det er ingen påstand, men et faktum, at selv om vestmaktene dro i noen tråder, er det opplagt at det som skjedde hadde bred folkelig støtte av millioner av ukrainere. Dette er det vanskelig å se hvis man kun hører på russlands versjon. Selvfølgelig er Ukraina et delt land. Omtrent halvparten er russiskspråklige (offisielt mindre), Et mindretall av disse igjen har i alle år forholdt seg til russiske medier. De ser bare russisk TV. Jeg har alltid ment, og mener fremdeles, at landet burde deles.

     • AF; du skriver; » For min del synes jeg det ser ut som om narrativet ikke trenger hjelp av slike skrøner, dersom det er det det er». «Dersom det er det det er». Altså detaljen om at det er blitt forbudt å hylle Taras Shevshenko. Kjære AF, min venn! Du lar det stå igjen en liten tvil her. Men akkurat denne detaljen hersker det ingen tvil om. Du kan godt tvile på meg, jeg tar det ikke personlig i og for seg. Det er mulig jeg misforstår deg litt. Det er uansett lett å sjekke fakta om Shevshenko og Franko. Det er INGEN tvil. Hvis noen kan komme med «motbevis» her, som holder vann, ja da skal jeg begynne å bygge likkista mi med lim og tannpirkere, i morgen den dag 😉

      Men bildet av Shevshenko, med billedteksten «den nasjonale poeten Taras Shevshenko som det er en forbrytelse å hedre i dagens Ukraina» står, både her på Steigan.no og på derimot.no og sannsynligvis flere steder, på mange språk.

      Det denne smørja først og fremst illustrerer er hvor lett det er å spre fake news. Og – inntil videre – også hvor vanskelig det er å faktisk komme med beklagelser eller i det minste dementi. Man står jo i krigen, har derfor bestemt seg. Det serveres ei historie med tvilsomme referanser, som inneholder helt åpenbare løgner, og der resten også etter det jeg fatte er rent oppspinn.

     • Erland, bra innlegg i tråden. Jeg er litt på hæla med tid her og nå, men kan kjapt bekrefte at du har rett ang. min formulering ang. forbudet mot hyllest av Shevshenko, den var valgt for å gi rom for tvil. Ikke fordi jeg sitter og tviler særlig mye mindre på deg enn på debattens primære motpart(er), heller snarere tvert imot i dette tilfellet. Men iom. at jeg bare forholder meg til andres argumenter og informasjon syntes jeg det var mest ryddig å understreke hvor lite fakta jeg faktisk er sikker på å ha, og at jeg derfor må ta forbehold. Men jeg tror på deg, jeg. Stoler på er noe litt annet, for det går helt og holdent på intensjoner uavhengig av hvem som måtte evt. ta feil ang. sin oppfatning av fakta når alt er sagt og gjort. Så siden jeg overhodet ikke kjenner deg personlig, og du dessuten er både blid og positiv og skriver godt og har litt sans for mine ytringer… stoler jeg faktisk veldig på deg! 🙂

 5. ….vi bør i denne sammenhengen ikke glemme at Gerhardsenregimet også forbød ganske mange bøker etter at det ble innsatt – å forby politiske motstanderes skrifter under straffeansvar for å besitte eller lese dem er like lite nytt som det er sensasjonelt….

 6. Jeg er vel aller mest overfølsom når det gjelder spredning av falske historier om Ukraina på en blogg som så til de grader påberoper seg å være seriøs og etterettelig. Her serveres en historie om en fyr som blir anholdt blant annet for å ha lagt blomster på monumentene av Shevshenko og Franko. Jeg mener; blir du servert ei bløtkake pyntet med krem, rå løk og stangselleri bør bjellene ringe. Man lurer liksom på hva som er lenger nede i kaka. Men for en alien som ikke vet at dette, er det fullt spiselig, ihvertfall om man er sulten nok. Jeg håper bare at innlegget mitt var litt forklarende. Poenget mitt var altså å si at man bør bære kritisk til historier fra BEGGE sider. Det syns jeg ikke Steigan er her på bloggen. Han lenker for eksempel stadig til RT og andre media, helt ukritisk virker det som. Men når mar har inntatt et så klart standpunkt i det geopiliske spillet mellom Russland og vesten er alt lov? Man har tatt stilling, man «er i krigen». Men dette virker for noen av oss fordummende AF.Ikke sant?

  • Re: Fordummende

   Jeg kan ikke si annet enn at jeg har lært og lærer mye av Steigan, både pensum og mer utilsiktet lærdom, som f.eks. at «man» nok er litt mer «i krigen» på akkurat den måten enn jeg fikk inntrykk av da jeg begynte å henge her for et par-tre år siden. Så personlig har det ikke vært fordummende. Og generelt er det nok slik at man alltid bør bruke sitt eget hode til mer enn hattestativ, ellers blir alt fordummende. Men ja.

   Shit, jeg merker det sitter langt inne å legge noe trøkk bak noen prinsippiell kritikk, for jeg har så fordømt stor respekt og sans for Steigans personlige innsats også. Ha meg unnskyldt. Men du har rett, det er viktig med nyanser, ellers kan det bli fordummende. Og for meg er det også viktig å forsøke å holde den irriterende anti-autoritære fanen høyt over alskens bandekriger om en makt jeg ikke anerkjenner legitimiteten til, annet enn som ren overmakt.

 7. Det dukker opp de mest fantasifulle løgner om vårt Ukraina – med stadig økende volum, og deter ikke vanskelig å forstå formålet med all denn «fake-informasjon». Formuleringene er også av en slik art at det krever ressurser for å stemple dem som løgner. Men når Taras Shevchenkos litteratur eller person som forbudti Ukraina, sp slår det alle rekorder hva gjelder manglende kunnskaper om situasjonen i vårt land. I «min» by hylles denne historiske forfatteren (som også
  har tilknytning til Poltava), og i Kyiv bærer det mest innflytelsesrike universitet hans navn. Og Ukrainere er med rette stolt av denne personen. Så at spred ing av hans litteratur bidrar til rettsforfølgelse, blir for dumt. Resten av bloggartikkelen lar keg andre vurdere i lys av seriøsiteten på ovenstående påstander

  • Papirene fra rettssaken i Lviv er det mulig å få fram uten å gå omveier, men vi er avhengige av folk med gode russisk-kunnskaper, som ikke er Nato-sikkerhetsklarert og har sideblikk til norske e-tjenester i alt de gjør. Det jeg oversatte fra det tyske kommunistpartiets nettsted, Unsere Zeit, var altså fra nevnte facebook-side. Mikhail Konokovitsj eksisterer.

   Det samme gjør personene, nevnt i artikkelen jeg oversatte. Taras Sjevtsjenkos grav er som for eksempel Bjørnsons grav fri for alle, men når det nevnes at det ikke bare er ulovlig å lese Kapitalen og sitere Lenin, foruten å bruke sigd og hammer i Ukraina, ser vi vel at det er noe alvorlig på gang i et land som ikke ligger langt fra våre grenser.

   Bjørn Nistad har flere urovekkende meldinger i samme retning, som belyser de samme forholdene og verre forhold. Han mener det er fascisme og dokumenterer bl a skyting av taxisjåfør med video-opptak.

   Jeg sendte også nylig en melding fra internasjonale solidaritetsgrupper for ofrene etter massakrene i Odessa, 2/5-2014. Det ble arrangert støttemøter i mange byer, bl.a. i USA, Tyskland og UK. Ennå er ingen trukket for retten fra Høyre Sektor-grupper som altså nå sitter i Radaen og kaller alt som viser terror mot enkeltpersoner og politiske drap for russisk propaganda, samtidig som de truer med å skyte alle opposisjonelle mot disse høyre-ekstreme terroristene. De får indirekte støtte fra norske medier som er tause, og gjentar stort sett det samme: Russland og stort sett bare Russland bryter folkeretten og driver med propaganda. Parallellen til Ossietsky-saken på 1930-tallet er reell. Nå må vetturge krefter som vil fred skjønne at voldelig terror må stanses før det er for sent.

   Per Lothar

   • Ok. Jeg har tålmodighet og venter gjerne på papirene fra rettsaken. Kanskje det må engasjeres en uavhengig oversetter, en som ikke er Nato-sikkerhetsklarert og som ikke direkte eller indirekte har bånd til noe kommunistparti eller Russland?

    • Det er uklokt, om du faktisk vil ha dialog, men bruker personlige sleivspark. Vi må alltid sjekke kilder og korrigere om de avdekker ubehagelige sider. Mine kilder har jeg oppgitt. Ut fra erfaring tror jeg de gjengir korrekt det som har skjedd. Unsere Zeit i Tyskland er en god nettside. Antiwar i USA likeså.

     I lang tid er ukrainske kommunister blitt forfulgt, noe som også framgår av artikkelen. Ved det siste noenlunde demokratiske valget i 2011 fikk partiet over 10 % av stemmene og var en del av det flertallet bak regjeringen som ble avsatt ved kupp, 22/2-2014. Video-opptak fra slags-mål i parlamentet har du vel kanskje sett. Men video-opptak av UKP har du neppe sett. Der er likhetstegn med det den som våget å se, så i Tyskland i 1933.

     Du prøver å gjøre nummer av et lovlig norsk parti og mine kilder. Ja, vel. Du bør da også ta deg tid til en dypere kildegransking av mainstream i Norge og Vesten om du vil finne ut hva som faktisk skjer, ikke bare i Ukraina.

     Hvordan er retts-statlige i et land der nærmeste familie til ofrene for Odessa-massakren rettsforfølges? Og ennå er det ikke tatt ut tiltale mot dem som faktisk satte fagforeningshuset i brann, 2/5-17? Folk som tilber nazi-kollaboratører som Bandera, a la norske quislinger, står i spissen for straffebataljoner som dag og natt beskyter tett befolkete boligområder og stadig tar livet av sivile i en uerklært krig mot folket i Donbass. Har vi lest noe om det i norske medier, tro? Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.

     Per Lothar

     • Det var ikke ment som et sleivspark, men jeg ser nå at det kunne tolkes slik, og derfor beklager jeg det.

      Jeg vet ikke hvor langt vi skal gå i å diskutere den generelle situasjonen i Ukraina. Vi er nok grunnleggende uenige. Ikke det at jeg ikke ser at Ukraina har store problemer på flere områder. Det finnes både fascisme og korrupsjon. Jeg tviler ikke på at det Bjørn Nistad har sett er riktig. Det finnes mange eksempler. Det er på ett vesentlig punkt vi er uenige, nemlig dette: Du mener at Ukraina fører en krig mot eget folk i Donbass, mens jeg mener at Russland fører en krig mot Ukraina. Uansett kan vi vel iallefall være enige om at det er krig, og en krig i et land som Ukraina, med stor fattigdom, manglende demokratiske tradisjoner, korrupsjon og politisk hengemyr, samt at landet er og blir splittet av motstridende krefter, det er ikke bra. Mange ekle ting kan flyte opp, både fascisme og annet faenskap. Jeg holdt på å si; det skulle nesten bare mangle. Det hadde skjedd i Romania, i Moldova om det var der det var. Det kunne glatt skjedd i Norge også om Norge hadde vært i Ukrainas situasjon, fattig og korrumpert, og i krig. Men man skal uansett aldri kimse av fascistiske tendenser, det er jeg enig i, Per Lothar. Jeg vet at du er ærlig opptatt av dette, og det skal du ha kred for.

      Men Russland prøver å fremstille Ukraina, gjennom det jeg mener er desinformasjon, at landet i seg selv er fascistisk, at det blir styrt av en fascistisk mafia nærmest. Det mener jeg er feil. Det er vi nok uenige, men ok; la gå. Vi kommer ikke videre her.

      Et konkret spørsmål; Du skrev i din forrige kommentar at «Taras Shevshenkos grav er som for eksempels Bjørnsons grav fri for alle». Jeg ble litt usikker her, men jeg ser ikke bort fra at det er jeg som er er dum. Mener du med dette at du aksepterer min påstand om at ungdommen i Lviv umulig kunne ha blitt dømt for dette?

 8. Erlands kommentarer förtjänar svar. Även Lothar.

  Inlägget är till en början olyckligt skrivet, det framgår inte om det helt enkelt är en översättning av ett desperat rop på hjälp eller om undertecknaren står för innehållet.

  Det är riktigt att Inlägget är skrivet så att det lätt leder till förlöjligande eller i alla fall motverkar sitt syfte i och med att det påstås att personer arresterats uttryckligen pga astt ha lagt blommor på nationalskladers gravar. Dessa nationalskalder framställs också inte bara i positivt ljus utan också antyttt slöktskap med de arresterade genom benämningen «revolusjonære humanistene». Så gör korttänkta propagandister som vi har sett nog av i Ukrainakonflikten på bägge sidor.

  Genom detta falska sidospår så tas fokus bort från det väsentliga, på vilka grunder är personerna arresterade?

  Erland menar att man kan ifrågasätta om de alls blivit arresterade. Det gör han genom den seriösa granskning artikelförfattaren helst borde ha gjort (jag vet att man inte alltid hinner och att den till vissa delar framstod som rimlig men till delen som Erland pekar på är helt orimlig vilket borde ha gjort att varninbgskloockorna ringde) på två vägar, dels genom att leta efter ursprungliga källan och finner en märklig adress i Egypten, därtill genom egna kontakter på plats. Som jag ser det föredömligt och exakt den hjälp jag behöver som redaktör för Ukrainabulletinen i Sverige i att att söka hitta vad som är rimligt och inte. Falsk information är skadligt som när Donetsk informations tjänst styrd av en finne) påstod att 4000 stridsvagnar skeppades till Europa i januari när det var det totala antalet militära fordon som var 4000 och antalet stridsvagnar betydligt färre. Så kom den verkliga nyheten bort att den största militära upprustningen i världen pågår just nu i Baltikum och att de lägre tal i januari kompletteras av mycket upprustning både före och efter, något som n u doldes av att Natoanhängare kunde peka på att fakta som spridits var desinformation.

  (det enligt mig fula greppet Erland gör att stämpla propagandan som rysk därför att den publicerats på vkontakte är under all kritik, sedan när är norska fremskrittspartisters inlägg på facebook inte norska utan amerikanska och vad säger att inte ukrainska opposition kan föra ut propaganda?)

  Jag menar som också Erland tycks mena att det finns en hel del rysk propaganda som kännetecknas av semantiska missgrepp som att påstå att regimen i Kiev är fascistisk fast den är högernyliberal med stöd av fascistiskt våld. Det fascistiska våldet utövas när politiken behöver skärpas gentemot Krim eller Östra Ukraina eller mot de som motsätter sig höjningar av biljettpriset på tågresor. Rysk propaganda är ofta klumpig, så även ukrainsk, och så även i äldre tider i Norden och ävenledes idag fast den döljs skickligare i kraft av den enkla regeln att det är bättre att vara rik och demokrat än fattig och förtryckt. Den ryska och ukrainska klumpigheten beror på oskicklighet i att likt SV dölja sitt stöd till massterror mot befolkning som man taktiskt ser som lämpligt att bomba sönder som i Serbien och Libyen bakom vackra fraser om mänskliga rättigheter och » oh vad vi är upprörda över den viktigaste fredsfrågan just nu, att fördöma Rysslands krigsbrott på Krim och i Syrien.» Det låter fint när nordiska vänstern ljuger och pekar finger åt andra för att dölja sitt eget terrorbombande. Se gemensamt uttalande nyligen.

  Den ryska och ukrainska propagandan är mer lätt att avslöja, den tar till överord som att dra in Schevetjenko för att få fler läsare med sig även när det är irrelevant. Den tar till semantik som fascistjunta för att med så grova ord som möjligt söka få stöd, och målar därmed in sig i ett hörn. Att de få norska röster som söker motverka ukrainska regeringens och västs propaganda ibland tar till samma knep är att missförstås situationen. Som miljöaktivist skolad av Folkebevegelsen, Kjell Haaland/Miljöloftet och Ole Kopreitan har jag snart femtio års politisk erfarenhet sedan jag började min bana som valarbetare åt Odd Einar Dörum i Trondheim 1969. Jag har tagit emot svältstrejkande samer i Stockholm på flyklt från tvöångsmatning i Oslo under Altakampen, organiserat internationella kampanjer till stöd för gummitapparna i Amazonas och miljöaktivister och punkanarkister i Moksva som torterades för att få fram falska bevis och fälla de som vågade stå upp offentligt för rörelsen mot korrupta motorvägsbyggen.

  Något så extremt som Ukrainakonflikten har jag aldrig varit med om. Just därför krövs det av oss att vara extremt noga och söka skapa ett språkbruk och enighet där vi också får med oss krafter som Erland om vi ska kunna föra kampen för fred i Ukraina framåt.

  Det kan tyckas tröstlöst. Varje fakta stövlas ner med påståendet om att det är rysk desinformation tack vare en alltmer välorganiserad, ibland avsiktlig ibland enbart med hjälp av att många följer trenden, av nöringslivets kamporganisationer för att göra upprustning till en central politisk fråga med påståptt ryskt hot som huvudargument, Frivärld heter näringslivets tankesmedja för detta i Sverige, ni har något liknande i Norge. Det gäller samtliga riksdagspartier försörjda av statliga medler, SV och Vänsterpartiet inte minst. Det gäller NGOerna som alltmer blivit statens förlängda arm, GONGOs, governmentally organized non-governmental organizations. I Sverige har PEN, Ordfront och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, alla med miljoner i stöd från staten, tagit upp hundratals fall av kränkningar av MR i Ryssland, på Krim och i Östra Ukraina 2014-2016 och inte ett enda i Ukraina enligt en studie gjord av Aktivister för fred (lätt att kontrollera, hemsidorna är tillgängliga för alla). Detta trots att fyra partier i praktiken drivits under jorden med diverse olika metoder i ett samspel mellan fascistisk våldsutövning och statligt agerande, hemliga fängelser, mord på journalister, och massmord på oppositionen som hyllas ända upp i högsta statsledningen. Östgruppen och Ordfront av dessa har dessutom sökt misskreditera visningen av en fransk dokumentär om Odessamassakern, Östgruppen genom att tillsammans med Maidan.no organisera en internationell namninsamling i detta syfte. Som huvudargument användes Faersethhs artikel i Dagbladet som lägger ansvaret för det som skedde på brandkåren, mer extremt sätt att förneka ett massmord får man leta efter. Massmord uppstår sällan i vakum och visst föregicks massmordet av blodigt gatubråk i en annan del av staden där först två på regeringslojala och sedan fyra på den regeringskritiska sidan dog. Men den fascistiska mobben (eller vad man nu ska kalla en mobb som angriper människor i en fackförenigngsbyggnad där de tagit skydd mot den överväldigande angripande folkmassan) kan inte fråntas det moraliska ansvaret för massmordet annat än i moraliskt förkastliga NGOer och människor som de som står bakom Maidan.no och Faerseth i skydd av norska statens och näringslivets propagandaapparat.

  Än mer tröstlöst blir det när till synes vettiga personer som Erland tycks vara regelbundet informerad av vad som händer i Ukraina men menar att det fascismen inte är något allvarligt bekymmer. Tvärtom tycks han mena att «Når det gjelder “fremveksten av utilslørt nazistiske grupperinger som har fått usedvanlig god plass i offentligheten de siste årene” som du sier, mener jeg det er overdrevet og i stor grad kan forklares med russisk propaganda. Selvfølgelig finnes det. Men det blir blåst opp til det ugjenkjennelige. Her har russlands fake-news-masineri lykkes godt. For dette er noe gode kommunister liker å høre. Men det er litt rart at de samme kommunistene, og andre, samtidig er helt stumme når det gjelder russlands egne problemer i samme kategori.»

  Det är rätt att fascistiska organisationer bytte rasism över en natt när man såg det som opportunistiskt efter maktskiftet. Från att ha en chefsideolog som berömde Goebells och en ledare som talade om moskvajudarna som hotet mot Ukraina till att tala om moskoviterna (eller något mer förnedrande i den stilen) och ryssar som hot är fortfarande ultranationalistiskt om än inte nazism i detalj. Att en nyckelperson som Azovbataljonens ledare även efter maktskiftet vidhåller den traditionella nazistiska antisemitiska ideologin är inte heller försumbart, denna organisation intar en ledarställning i flera strider. Bielsky drar sig inte heller för att i fältuniform hoita radan med upplösning om inte han och ultranationalisterna får som de vill. (Underförstått med lämplig dos hot om våld och på så sätt tvinga fram nyval).

  Jag menar som även Erland tycks mena att det finns vissa saker man ska utgå från om man uttalar sig om Ukraina. En är att det parlamentariska inflytande från fascistiska organiserade våldsgrupper kan ses som litet om man begränsar det till de två partierna Svoboda och högra sektorn, det blir påtagligare om man innefattar alla fascistiska milisledare som samtliga partier utom oppositionsblocket tagit med på valbara platser och som stundtals intar radan talarstol omgärdade av anonyma personer i fältuniform så att radan tvingas stänga sessionen. Flera sådan händelser inte minst denna vår som i normala fall skulle ha uppmärksammats i vilket annat europeiskt land som helst har tystats ner, inte sällan med de argument Erland framför som jag menar är förljugna. Erland blandar bort korten med hänvisning till formalia och undviker det reella.

  Det påminner mig om den falska spel som svensk historiker haft när det gäller transport av tyska soldater till den av norska, polska, brittiska och franska trupper hårt trängda tyska bergsbataljonen vid malmbanan nära svenska gränsen i maj 1940. Svenska historiker ljuger och påstår natt Sverige inte släppte fram tyska soldater medan kriget pågick med hänvisning till att så står det i regeringsprotokolllet. Men sjukvårdspersonalen släpptes fram samt mat som därtill «di svenske» skottade fram till de tyska trupperna på norsk mark som lite extra hjälp i nöden. Sjukvårdarna var förstås elitsoldater vilket mina kollegor på Otta videregående skole kunde tala om för mig vilket bekräftas av krigsdagboken förd av befälhavaren för de tyska trupperna.

  Här tycks Erland följa den svenska historieförfalskningens spår, titta de fascistiska partierna har knappast något inflytande alls med mycket lite deltagande i radan, det är ryska propagandan som förstorar. Ukraina blir lika snövitt som Sverige i svensk propaganda om Sveriges roll under andra världskriget. Visst kan man tycka att gång på gång gör de västkritiska bort sig genom att tala om nazistiska grupper istf för fascistiskt våld, jag har svårt att se att den distinktionen är avgörande. Avgörande är istället att det fascistiska våldet trots den lilla andelen parlamentsledamöter, man räknar med ca 25 stycken i olika partier. gång på gång styr politiken. Det skedde när fascistisk mobb kan genomföra massmord med straffrihet i Odessa 2014 uppföljt av att offrens släktingar i denna stund fängslas under våren 2017 med falska anklagelser och mödrar till de dödade ständigt hotas medan Euromajdan, alltså icke-fascistiska grupperna och regeringen fullt ut legitimerar massmordet som nödvändigt.

  Jag trodde att detta skulle dämpa sig efter ett tag men tvärtom har det fascistiska våldet avgörande betydelse mot allt ekonomiskt förnuft både när det gäller Krim och Östra Ukraina. Kraftledningarna till Krim sprängdes av den fascistiska högra sektorn (med krimtatarerna som ursäkt), de som önskar att Krim ska återgå till Ukraina blev upprörda eftersom lokalbefolkningen på Krim blev ännu mer misstänksamma mot Kiev efter detta än de redan var. När regeringen sedan förde upp fingret i luften gjorde de den kriminella handlingen till regeringsbeslut. Samma i än värre skala genomfördes under våren när den ekonomiska livlinan som fortfarande höll Ukraina och Östra Ukraina samman krossades av fascistiskt våldshot med stöd av kristdemokratiska Lvivpartiet som uppenbarligen felaktigt har framställts som hoppet i Ukrainsk politik. (Detta kunde gärna Erland informera oss mer om, partiet har sin bas just i den ukrainska stad han känner bäst, kanske kristdemorkratisk inte är korrekt benämning? vad är då korrekt?

  Statsminister Groysman hävdade att Ukrainas ekonomi skulle skadas med förlust av 3,5 miljarder US dollar årligen av blockaden, presidenten uttalade sig på samma sätt och fördömde de kriminella handlingarna. Samntlig press teg om saken när den var aktuell som fascistiskt hot. Aktivister för fred undersökte 8 miljö- och vänstertidningar i Sverige (Miljömagasinet, Syre, ETC, Proletären, Flamman, Arbetaren Internationalen och Offensiv), inte en rad om denna historiskt avgörande skede i Ukrainakonflikten. Sedan 2016 genomför Ukraina dessutom en «krypande offensiv» (Radio Free Europe ordval) vilket orsakat att frontlinjerna kommit närmare varandra vilket lett till den eskalering som skedde i början av året, inte heller om detta skrev en enda miljö- eller vänstertidning med undantag av Proletären, massmedia i övrigt ljög ihop påståenden om att Ryssland låg bakom när de inte systematiskt dolde OSSE siffror som visar att systematiskt fler dör på Donbass sidan är Ukrainska sidan (8 ggr fler i Oktober förra året, 3 ggr fler under delar av denna vår, siffrorna presenteras inte systematiskt , pressen struntar i detta faktum utan talar allmänt om hur många civila offren är, rapporterar mest från offer på ukrainska sidan och tillskriver sedan Ryssland all skuld så som skickliga propagandister gör som om inte oberoende källor finns som visar att de går att göra saklig rapportering och inte undan hålla fakta om var de flesta civila offren är och att det nu är den ukrainska sidan som eskalerat kriget och gått till offensiv.

  För en ärlig diskussion om Ukrainakonflikten och det fascistiska våldet inflytande och för den delen även partier som i väst framställs som moderata krävs att dessa grundläggande fakta finns som utgångspunkt, att uppförstora enskilda nyheter och avslöja dem som propaganda är oärligt sätt att förskjuta proportioner.

  Det tycks mig som svensk att situationen i Norge i förhållande till Ukrainakonflikten är både bättre och sämre. Bättre på så sätt att NRK inte fullt ut lika mycket deltar i spridande av fake news som SVT. Jag gör den bedömningen efter att ha gått igenom alla nordiska public service kanalers bevakning av Ukraina de första månaderna i år. Då framstår SVT som extremt med fasta reportrar som kan säga att i Östra Ukraina står 50000 ukrainsk trupp mor 40000 rysk trupp, i NRK och övriga Norden säger man separatiststyrkor eller ryskstödda separatiststyrkor. NRK besöker också civila offer på bägge sidor som får komma till tals i egen rätt, SVT besöker bara ukrainska sidan.

  Men i civilsamhället tycks situationen vara värre. Å ena sidan så är den lilla oppositionen mot den aggressiva västliga Ukrainapolitiken (inte minst den ekonomiska) mycket svag och tar alltför ofta till den typ av propagandagrepp som Erland rätteligen kritiserar. Å andra sidan en ännu mer välorganiserad informationsblockad av vad som sker i Ukraina med förnekare av massmord som Faerset.

  Jag är enig med Erland om att formuleringar som fascistjunta är inte bar olyckligt utan också skadligt. Jag är aktiv i ett nätverk som sedan 2013 sökt skapa dialog mellan civilsamhället på bägges sidor av konflikten i Ukraina, i första hand deltagare i European Social Forum i Malmö 2008. Säger man att de som gör uppror i Östra Ukraina är terrorister är man aktivt ute efter att skada varje dialog, samma med begreppet fascist junta. Det är som Erland säger fel eftersom det fanns ett visst folkligt stöd för det som formellt sätt var en kupp men hellre bör kallas maktskifte med hjälp av folkligt stöd i västra och centrala Ukraina fascistiska gruppers våld i brott mot konstitutionen. Och därför att det visar att man inte är intresserad av dialog och konstruktiva lösningar.

  Aktivister för fred söker organisera vad vi kallar Bryt informationsblockaden kring Ukrainakonflikten. Vi ser det som viktigt med organiserat arbete, gärna över landgränsen också med Norge. Det är dags att komma ut ur positionering kring det ena eller andra ordvalet, erkänna fel som görs och enas om kosntruktiva lösningar, ställa samma krav på regeringen i Kiev som Ryssland och andra parter som skrivit under Minsköverenskommelsen, är ett självklart krav i konfrontation med den politik som Sverige och Norge bedriver. Släpp alla politiska fångar och ge amnesti samt upprätta sanningskommissioner om de brott som begåtts, ett offensivt krav riktat mot många parter som kan luckra upp situationen, det är rätt tydligt att Ryssland helst vill slippa Östra Ukraina samtidigt som Kiev gör allt för att gå emot Minsköverenskommelsen och vägrar varje typ av dialog med Östra Ukraina trots att det föreskrivs i Minsköverenskommelsen. Framför allt krävs att EU slutar med sin aggressiva ekonomiska poltik som driver länder som Grekland in i extrem fattigdom och fattiga länder som Bulgarien och Moldova att välja presidenter som önskar handel med Ryssland medan EU gör allt för att krossa Östra Ukraina industriekonomi genom att polarisera istf förhandla om ekonomiskt samarbete mellan EU och Euroasiatiska unionen.

  Finns några i Norge villiga att samarbeta kring detta?

  https://aktivisterforfred.wordpress.com

 9. Til Erland,

  Det er ikke sikkert vi er så uenige som du tror. Det vesentlige er dialog i søken etter kunnskap. Jeg er svært opptatt av at vi ikke tar noe for god fisk uten å sjekke grundig. Så lenge vi fortsatt lar USA indirekte styre norsk utenrikspolitikk, jf Brende og Solberg Søreide, og PST militær e-tjeneste har bakgrunns-dialog med hovedstrøms-medier, også nrk, har vi i 3 år blitt ensidig informert om hva som har skjedd i Ukraina. Jentoft var et lyspunkt i starten, men har etter hvert falt tilbake i Steinfeldt-spor; dvs å følge den vestlige mediestrømmen, der ikke bare pst og norsk e-tjeneste er høyt oppe på banen.

  Å finne ut av hva som faktisk skjer, er derfor svært krevende øvelser. De få i Norge som gjør dette, er helt sikkert ikke feilfri, men de prøver å få fram fakta. Jeg er slett ikke blind for forbrytelser i land og folk som er på en annen kurs enn Nato-alliansen, men vi må være på vakt mot stupid og livsfarlig enøyethet.

  Gjør deg eller obs på at nettopp den ukrainske kirken har mobilisert millioner av ukrainer for fred de siste årene. Men hvor mye har våre norske hovedstrøms-medier fortalt om dette i forhold til den vanlige leksa, som for eksempel at «Putin er en bølle og står bak alt som er av fanenskap» i verden? Gode dialoger må fortsette, men skyt ikke på dem som gir grunnlag for dem ved å framskaffe nye opplysninger som gjør at det slett ikke er sikkert at det for eksempel var Putin som skjøt ned det nederlandske passasjerflyet, 17/7-2014. Qui buono? Brende brukte nedskytingen som direkte argument for å sette i gang sanksjoner mot Russland. Sjekk det! Du finner det i Aftenposten ultimo juli 2014.

  Per Lothar

 10. Greit alt dette, men du unngår å svare på spørsmålet mitt, og du vil ikke snakke mer om denne saken. Så da renner vel alt ut i sanda. Synd, men desverre ganske typisk.

  • Förlåt Erland men den som inte svarar är i hög grad du själv.

   Du påstår «Når det gjelder ‘fremveksten av utilslørt nazistiske grupperinger som har fått usedvanlig god plass i offentligheten de siste årene’ som du sier, mener jeg det er overdrevet og i stor grad kan forklares med russisk propaganda. Selvfølgelig finnes det. Men det blir blåst opp til det ugjenkjennelige. Her har russlands fake-news-masineri lykkes godt. For dette er noe gode kommunister liker å høre. Men det er litt rart at de samme kommunistene, og andre, samtidig er helt stumme når det gjelder russlands egne problemer i samme kategori.”

   Jag har lämnat en rad fakta om varför det du säger om att dessa grupperingar inte stämmer, deras roll menar du inte bara är överdriven utan skapad framförallt av rysk propaganda «uppblåst till det oigenkännliga». Varför kräver du av andra att de ska svara på din kritik men väljer att inte svara på kritik mot dina egna påståenden? ;Menar du på fullt allvar att de fältuniformsklädda fascister som står upp i radan och TV och hotar oppositionen och ibland även regeringen med mer eller mindre öppet våld och därtill använder sig av sin våldsmakt för att eskalera ett ekonomiskt krig till skada för Ukraina enligt regeringen. Menar du på fullt allvar att dessa fascistiska gruppers agerande inte är skadligt? Menar du på fullt allvar att de verkligen ges uppmärksamhet i västliga medier denna vår när de eskalerat sitt agerande?

   • Jeg kunne sagt mye om dette. Jeg gjør det gjerne. Men denne tråden handler for meg først og fremst om noen fakta, fremsatt av Lindner; at det er forbudt i ukraina å lese marx, og hedre shevshenko og franko.

 11. Jeg har klarlagt at dette var en oversettelse. Det er vanskelig til enhver tid å sjekke alle detaljer, men er generelt enig i at vi må være kildekritiske. Den verste formen for fordreining er imidlertid mangel på informasjon, den absolutte taushet om krigsforbrytelser og politiske overgrep. Dersom det skulle vise seg at dommen mot de unge ukrainske kommunistene ikke er begrunnet med at de la ned blomster på gravene til Ukrainas nasjonaldiktere, men `bare` at de opererte med `ulovlige symboler`, skyldes det i så fall min ukritiske omgang med en tekst fra en tysk avis. Om alt i denne oversettelsen er en fake-melding, kan jeg heller ikke garantere. Men svært mye tyder på at det er slikt som skjer med en ny antikommunistisk lovgiving i Ukraina. Debatt-runden skjerper forhåpentligvis alles oppmerksomhet om det som foregår. Skal vi bidra til å bilegge konfliktene der, trengs en type åpenhet, som åpner for en linje som Nelson Mandela sto for i Sør-Afrika. God pinse!

  Per Lothar, 4/6-17

  • Det ser ut til at du innrømmer at denne saken høyst sannsynlig inneholder falsk informasjon. Det er selvfølgelug teoretisk mulig at guttene kan ha blitt dømt for å være i besittelse av rekvisitter med kommunistiske symboler. Som jeg har redegjort for, er dette det eneste de KAN ha blitt dømt for. Men alt tyder på at hele denne historien er oppdiktet. Da syns jeg du bør gi beskjed til Steigan om at han bør slette hele dette innlegget fra Steigan.no. Hvis det blir gjort nå skal jeg love å stoppe innleggene jeg har sendt til Klassekampen og Dagbladet om denne saken.

  • skulle ha skrivit «omtalas», för domen på 2 år 6 mån beskrivs ju inte i sin helhet. Detaljerna i artikeln är nog hämtade från det verkliga domslutet, men det är oklart vad som är lagbrott och vad som är försvårande omständigheter.

   • Det som er klart er at dommen ble
    Omgjort fra 2.5 ubetinget fengsell, til 1 års betinget, og at det handler om å spre systematisk kommunistisk propaganda i et tidsrom fra 2015 til i dag, på facebook.. Her står det ingenting om at han ble dømt for å ha lest Marx eller å ha hedret Shevshenko eller Franko. Kanskje er dette opphavet til historien. I såfall inneholder den en kjerne av sannhet. Men fremdeles er det slik at at mesteparten av det som Lindtner sakset fra UZ, som igjen sakset det fra Vkontakte er oppdiktet, og fake. Hovedpoenget mitt står altså fast.

    • Du hotade artikelförfattaren med att du har angivit honom till msm, och krävde att han skulle be Steigan ta bort artikeln. Detta var ert huvudärende här denna vecka. Detta därför att ni väl vet att det huvudsakligen är riktiga uppgifter (om kanske retoriskt uppskruvade), och ni vill inte att de ska stå att läsa på en så välbesökt sida i väst som Pål Steigans.

     Det är alltså en fängelsedom för att ha propagerat för kommunism under perioden maj 2015 till 2016.

     Hur det är med Sjevtjenkos grav vet jag inte, men att du framhärdar i att det är uppdiktat är besynnerligt då vi som sagt inte har hela domen tillgänglig.

     Domstolen förstörde enligt citat ur domen brottslingens exemplar av Marx’ Kapitalet, vilket får tolkas som att innehav var olagligt i detta fall.

     • Hur det är med Sjevtjenkos grav vet jag inte….

      Men det kan du lett få vite hvis du gjør et lite wikipediasøk. Bruk 15 minutter til å lese litt om Shevshenko og Frankos stilling og betydning i dagens Ukraina, og du vil finne ut at det hadde vært mye mye mer sannsynlig om det var forbudt å IKKE hedre dem.Men dette vil du, etter det jeg kan forstå, IKKE VITE?

     • Svar till Erland 5. juni 2017 16:25:

      Jag känner till Sjevtjenko, jag menade: hur graven figurerar i domslutet vet jag inte. Men det gör den sannolikt.

      Jag gissar här, men kan tänka mig flera alternativ. Det mest sannolika är nog att ungkommunisten lade förbjudna symboler, t.ex. St. Georgs-bandet, på graven. Detta är alltså brottsligt, men facebook-yttringarna var helt klart allvarligare.

     • Svar til VETO

      Kanskje var det noe med shevshenkos grav ( eller mest sannsynlig shevshenkos monument, for hans grav er ikke i Lviv), og kanskje du har rett i det du sier. Men i innlegget til Lindtner står det at det er forbudt å hedre Shevshenko, og det er noe helt annet, så å si det motsatte. Inntrykket man får av å lese Lindtners innlegg er at det i dagens Ukraina er forbudt å hedre Shevshenko og Franko, samt forbudt å lese Marx.

      Det er det ikke.

      Jeg tror heller ikke at noen ville brydd seg om noen «hedret» Shevshenko ved å legge St. Georg- båndet ved monumentet, isolert. Men dette er åpenbart en dom mot en som som kanskje har gjort dette , og i tillegg systematisk drevet såkallt kommunistisk propaganda på facebook. Dette er noe domstolen ser på som pro-russisk, en provokasjon. Husk at Ukraina er i en militær konflikt med Russland, og at de i 2005 innførte disse lovene som gjorde det forbudt å drive med kommunistisk propaganda ( og nazistisk).

    • Hei Erland. Det synes som du har godt kjennskap til interne forhold i Ukraina.
     Så jeg lurer på hva Ukrainere generelt mener om at Ukrainas Hydrokarbon-resurser er så og si helprivatisert?.. eller vet dem ikke om det?
     Skjønner godt at Landet vil bli uavhengig av Gasprom, men å gi vekk resursene til oligarkene i vesten er vel ikke rett medisin i det lange løp?
     Innbyggerne har nytt godt av subsidiert gass, men etter markedsliberaliseringen i 2016 er gassprisene steget drastisk for vanlige folk.. og kommer til å stige mer.
     Til markedsliberaliseringen fikk den Ukrainske Regjering hjelp fra rådgivere fra Smart Energy(USA) og antagelig Burisma Group (Sjekk ut Hunter Biden, Direktør) ifølge Newsme.com.ua.
     Ukraina har potensial til å produsere 27 milliarder m3 gass per år, noe som kunne gjort dem så og si uavhengig av import av gass, men siden markedet er liberalisert har jeg stor tvil om at dette kommer flertallet av innbyggerne i landet til gode.(Se Norge. Ikke billig drivstoff selv om vi produserer selv)
     I følge Newsme.com skal operatørselskapene betale 12 % av feltene i leie.
     I Norge betaler selskapene 78%.
     Har jobbet i et Amerikansk brønnservice firma (Expro Group) som har ca 30 avdelinger i hele verden, også i Ukraina.
     Selskapet eies 40% av Goldman og 60% av Candover(Engelsk investeringsselskap) og er bare nok et selskap som reiser rundt i verden og plyndrer naturresursene til innbyggerne.
     Sluttet i protest da jeg ble drittlei hykleriet.. i disse selskapene kan du ikke ha moral eller etikk viss du skal «overleve».
     Tror det kommer en blåmandag en vakker dag da befolkningen vil våkne opp og se at dem solgte seg for billig. (For en neve dollar)

     • Dette vet du tydeligvis mye mer om enn jeg gjør. Takk for info.

      Generelt kan jeg si at jeg er enig i din bekymring. Tror jeg!

 12. Jeg tror det ligger under, Erland, at du godtar dom i Ukraina for å bruke kommunistiske symbol. I så fall gjentar du standpunkt som er helt vanlig i vestlig maktpraksis de siste 170 år, ja egentlig fra tidenes morgen når det dreier seg om hva maktbrynden gjør for å slå ned dem som våger å stå opp mot undertrykkelse og utbytting av mennesker.
  En `okay antikommunisme` er ofte ikledd anti-totalitær og demokratisk drakt, som ved å hevde, trass i dokumentasjon på det motsatte, at `i Ukraina er også fascistiske symbol forbudt`. Å relativere fascisme ved å sidestille den med kommunisme, eller `andre ismer`, er kanskje en svært utbredt form for antikommunisme. Men den er ikke ufarlig og slett ikke ny.

  Kanskje bør vi studere dokumentasjonen på at Bandera-symbol som ulvehake faktisk er til stede uten at rettsapparatet i Ukraina griper inn. Hvordan kan vi vente et faktisk oppgjør med høyre-ekstremismen i Ukraina når de nå har så sterk innflytelse i sikkerhets-apparatene?

  Bilder er ikke alt, som Steigan og andre i lang tid har vist fram, men hovedstrømmen i vestlige medier lukker øyner og retusjerer. Likevel ser den som vil se at antisemittisme skjules. Det gjelder også motstand mot Kiev-regimet som fikk makt etter et kupp 22/2-2014. Det førte til opprør på Krim og i Donbass. Og ikke bare fra Ukrainas kommunister, som hadde advart mot voldelige og udemokratiske metoder fra oligarker og i alliansen mellom høyre sektor og pro-EU-neo-liberalister, som sto sterkere i deler av Vest-Ukraina.

  Gjennom ny lovgiving, men også med gatevold, som i Odessa, Kiev, Mariupol og flere steder, ble og blir motstand mot høyre-ekstrem nasjonalisme forsøkt tvunget under jorden. Kritikk av Porosjenko-regimet framstilles som `russisk propaganda` og `landsforræderisk`. Forfølgelse på et høyre-nasjonalt grunnlag fører ikke bare til motstand fra etniske russere, men også fra rutenere i Karpatene, Vest-Ukraina, som krever nasjonal uavhengighet.

  I og med at det også i Norge er folk som i demokratiets navn godtar at kommunister holdes nede, kan det være viktig å minne om kong Håkons anerkjennende ord om innsatsen til de norske kommunistene, da det gjaldt å forvare nasjonal frihet og demokrati i Norge: `Jeg er også kommunistene konge`, sa han i 1945.

  Eller den tyske presten, Martin Niemöllers oppsummering av egne erfaringer fra Tyskland på 1930-tallet: Først tok de kommunistene, men da var det ingen som våget si noe. Så tok de fagforeningsfolkene. Da de tok jødene var det heller ingen som sa noe. De buret inn sosialdemokrater, men heller ikke da ble det gjort motstand. Da de tok meg, var det ingen tilbake som kunne protestere.

  Når det gjelder bruk av nasjonalskalder, er det heldigvis slik i Norge at det er lovlig for kommunister og andre å hedre våre nasjonal-skalder. På 1. mai la jeg for ikke lenge siden ned blomster på Bjørnstjerne Bjørnsons grav, minnet om hans støtte til fyrstikkarbeiderskenes kamp. Bjørnsons gripende humanisme er en del av 1.mai-dagens grunnlag for alle som vil slåss for solidaritet og de undertryktes sak!

  Per Lothar, 6/6-17

  .

 13. Takk for et godt innlegg.

  Jeg aksepterer at det foreligger en dom, og at denne dommen dreier seg om kommunistisk propaganda over en periode på to år.

  Men hovedpoenget mitt står fast; det er selvfølgelig ikke straffbart å hedre Shevshenko og Franko, og det er ikke i seg selv straffbart å lese Marx. Dette var nettopp de punktene som ble «blåst opp» i ditt blogginnlegg, med overskriften, samt bilde av Shevshenko – og billedteksten. Dette var det jeg i første omgang reagerte på, og det var derfor jeg ble litt forbanna i utgangspunktet. Men jeg tenkte jo at det kunne være en kjerne av sannhet i denne historien, for det er klart at det kunne være sannsynlig at en person kan bli dømt for spredning av kommunistisk propaganda, med effekter, caps, t-skjorter, cd-er osv. Min venn i Lviv, Leonid Sopilko, den pensjonerte og samfunnsengasjerte dommeren, hadde ikke hørt om denne saken. Det var jo nettopp detaljene om Shevshenko og Franko som gjorde at han ble finta ut. Men han har hørt om en sak angående en person som ble dømt for å ha spredd såkalt kommunistisk propaganda. Det viste seg altså å være en kjerne av sannhet i denne saken. Jeg tenkte ikke den tanken at det gikk an å søke opp utdrag fra dommen, det skulle jeg ha gjort, men takk til Veto.

  Jeg tror vi har lært noe av dette alle sammen, Per Lothar. Tror du ikke? Det har vært en interessant debatt.

  Altså; Jo, jeg aksepter dommen. Aksepterer du at innlegget ditt inneholder feil informasjon, angående Shevshenko, Franko, og å lese Marx? I såfall møtes vi vel omtrent på halvveien? Du har, uten å ha gjort det med vilje, spredd «fake news». Der gir jeg meg ikke på. Jeg har jo etterhvert skjønt at du er en fyr med et stort hjerte som søker sannhet, jeg håper du også kan innrømme å ha trådt feil.

 14. Kjære, Erland! Jeg vil gjerne komme dine standpunkter i møte, men du har trolig lest for mye propaganda fra den ene siden. Jeg tror faktisk at ungkommunistene er dømt for å ha lagt ned blomster på de to forfatternes grav og for å spre marxistisk litteratur.

  For å finne ut av det må vi grave dypere i doms-dokumentene. Det vet jeg ikke om «Veto» -henvisningen gjør, for jeg har ennå ikke sjekket henvisningen. Men det er opplagt en strid i Ukraina om «hvordan forfatterne skal kunne brukes eller misbrukes av regimets tilhengere eller motstandere». Det fant jeg på wikipedia-artikkelen på norsk om i alle fall den ene av de to. Det er tydelig at noen i dagens Kiev-regime er ivrige på å gi et bilde av de to som skal passe inn i deres narrativ om «ære for Ukraina og ære for Banderas minne».

  Slik ser vi til tider også i Norge. Noen vil framheve Ibsen og Bjørnson som gode forfattere for den borgerlig-liberale kulturen. Men det er ikke historisk korrekt om vi studerer Bjørnsons og Ibsens forhold til de første revolusjonære arbeider-bevegelsene, i Norge og utenlands, like etter den revolusjonære bølgen i Europa i 1848, og parallelt med utgivelse av «det kommunistiske partis manifest» med Marx og Engels.

  Jeg vet fortsatt ikke nøyaktig hva som skjedde i Lviv-rettssaken, som du via «Veto» nå vedstår har funnet sted. Javel, men så mener du at jeg skal trekke tilbake antydningen i «mitt innlegg» om at det er forbudt for 15-åringer å lese Karl Marx og legge ned blomster på Frankos og Sjevtsjenkos graver/minnesmerker.

  Jeg gjentar derfor. Dette var ikke et innlegg, men en oversettelse fra en kilde som svært ofte forteller sannhet. Jeg kan ikke da innrømme noe annet enn at det har vært en lærerik debatt. Nå vet jeg mer om nasjonalskaldene i Ukraina og både du og jeg har kanskje blitt flinkere til å forholde oss kritisk til kilder. Sleivspark mot Steigan og Nistad må du selv rydde opp i.

  Fredshilsen fra Per Lothar, 7/6-2017. Lenge leve norsk suverenitet. Norske Nato-styrker ut av Syria!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.