En halv million lærere streiker i Polen

0

Polske lærere streiker for høyere lønn. Streiken begynte 8. april og hovedkravet er en lønnsøkning på 1000 zloty eller 2.200 norske kroner. Kravet betyr en økning av lønna med 30 prosent. Konflikten mellom lærerne og den polske regjeringa har pågått siden 2017 da det ble lansert en «utdanningsreform». Reformen førte til at 6.600 lærere mistet jobben, lærerne mistet også en del godene de hadde hatt tidligere som dreide seg om boligsubsidier, pensjonsalder og arbeidstid.

Til tross for at streiken rammer skolene midt i eksamenssesongen, har den omfattende støtte i den polske befolkninga. Dette har kommet fram i meningsmålinger, men det har også kommet fram gjennom solidaritetsdemonstrasjoner og andre former for aktiv støtte, skriver LaborNotes.org.

I den nyliberale polske økonomien er offentlig sektor hardt rammet og de ansatte der har ført en rekke kamper. De streikende er til en stor del organisert i den polske lærerunionen ZNP. Den kjente arbeiderorganisasjonen “Solidarność” har under denne kampen fungert som streikebrytere skriver Michalina Auguslak og Mikolaj Ratajczak i Jakobin. Streiken er også omtalt i den danske avisa Arbejderen.

Streiken blir angrepet politisk av det regjerende Lov og rettspartiet (PiS), av den katolske kirken og andre konservative krefter.

Kommentarene sier at streiken kan bli langvarig og at den ikke har mistet noe av styrken sin på tross av motoffensivene.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.