En halv million lærere streiker i Polen

0

Polske lærere streiker for høyere lønn. Streiken begynte 8. april og hovedkravet er en lønnsøkning på 1000 zloty eller 2.200 norske kroner. Kravet betyr en økning av lønna med 30 prosent. Konflikten mellom lærerne og den polske regjeringa har pågått siden 2017 da det ble lansert en «utdanningsreform». Reformen førte til at 6.600 lærere mistet jobben, lærerne mistet også en del godene de hadde hatt tidligere som dreide seg om boligsubsidier, pensjonsalder og arbeidstid.

Til tross for at streiken rammer skolene midt i eksamenssesongen, har den omfattende støtte i den polske befolkninga. Dette har kommet fram i meningsmålinger, men det har også kommet fram gjennom solidaritetsdemonstrasjoner og andre former for aktiv støtte, skriver LaborNotes.org.

I den nyliberale polske økonomien er offentlig sektor hardt rammet og de ansatte der har ført en rekke kamper. De streikende er til en stor del organisert i den polske lærerunionen ZNP. Den kjente arbeiderorganisasjonen “Solidarność” har under denne kampen fungert som streikebrytere skriver Michalina Auguslak og Mikolaj Ratajczak i Jakobin. Streiken er også omtalt i den danske avisa Arbejderen.

Streiken blir angrepet politisk av det regjerende Lov og rettspartiet (PiS), av den katolske kirken og andre konservative krefter.

Kommentarene sier at streiken kan bli langvarig og at den ikke har mistet noe av styrken sin på tross av motoffensivene.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelUSAs-utenriksminister: – Da jeg var sjef for CIA så løy, svindlet og stjal vi
Neste artikkelDagens Ukraina: Å lese Karl Marx er en forbrytelse
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).