Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

0
Facebook kopierer Big Brother

Har du märkt att det tycks vara omöjligt att posta vissa statusuppdateringar på grund av ett segt Facebook? Du kanske inte ens kan dela inlägg eller ingen tycks bry sig om vad du skriver. Nu visar det sig att allt detta faktiskt pågår. Interna dokument har läckt ut och en insider berättar hur Facebook genom “deboosting” förhindrar det fria ordet.


Detta är ett utdrag ur första delen av en viktig artikel på Newsvoice av Torbjörn Sassersson Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.


Informationen chockerar. Vad som betraktats som konspirationsteorier av många visar sig vara fakta. Facebook arbetar med “shadow banning”, smygcensurering och åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av artificiell intelligens.

Doldisen Danny Ben-David, en mjukvaruingenjör på Facebook är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks AI och metoden kallas “Action Deboost Live Distribution”, kort sagt deboosting, som syftar till att hämma och reducera distributionen av vissa användares inlägg på sina och andras Facebook-konton. Detta innebär bland annat att knappar för delning, gillande och vidarebefordring via mail eller sociala kanaler inaktiveras.

Deboosting relaterar direkt till knappen “Boost Post” som kan inaktiveras av Facebooks algoritmer om innehållet i statusuppdateringen är oönskat. Inte nog med det, Facebooks AI kan omsätta videos till ren text, enligt principen “speech to text”, som kontrolleras av algoritmer. Facebooks AI triggas sedan av “dåliga” ord utifrån en lista med glosor, vilket genererar en deboost.

Denna deboosting genomförs i lönndom utan att den drabbade användaren får veta någonting alls. Denne märker möjligen endast att andra användare inte delar eller på annat sätt sprider en länk, eller de tycks välja att inte ens interagera med en statusuppdatering.

I andra sammanhang kallas detta för “shadow banning”, skuggbannlysning. Det är alltså egentligen Facebooks AI som simulerar andras ointresse och det sker genom att vissa inlägg och uppdateringar degraderats och osynliggjorts.”

Läs vidare här Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting.


Kommentar

På steigan.no har vi i det siste fått mange konkrete rapporter om at våre artikler har forsvunnet fra Facebook, også når de er lagt ut av andre. Dette er ikke tekniske feil, dette er politiske handlinger. Vi er tydeligvis utsatt for det som beskrives i denne artikkelen. Våre lesere har fulgt opp og lagt ut artiklene flere ganger og stort sett har de lykkes til slutt.

Flere tilfeller av sensur mot steigan.no på Facebook

Jimmy Dore: CNN og Facebook går sammen om å kvele kritiske røster

Sleipe kontrollerende Facebook

Dette gjør det enda viktigere å å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Vil du være med, så klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkel#Acte 17: Macrons politistat klarer ikke å knekke opprøret
Neste artikkelNew York Times: – Opposisjonen satte fyr på konvoien