Største blackout for Facebook noen gang

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Brukere av det sosiale nettverket Facebook har i et halvt døgn opplevd at det har vært vanskelig eller umulig å legge ut artikler, bilder, oppdateringer eller hva det nå måtte være. De sosiale mediene Instagram og WhatsApp har opplevd de samme problemene.

En del av oss som publiserer systemkritiske artikler på Facebook har allerede i noen tid opplevd økende tilfeller av usynliggjøring og sensur. Men denne gangen ser det ut til at det er en systemsvikt hos verdens største sosiale medium. Problemene var så store at Facebook sjøl måtte gå ut på Twitter for å sende meldinger til brukerne, skriver CNN.

Downdetector registrerer slik blackout og kan vise en massiv svikt fra 13. til 14. mars 2019.

Verken Facebook sjøl eller noen andre har inntil nå gitt noen forklaring på hva denne blackouten skyldes. Men det er klart at siden dette sosiale nettverket er blitt et dagligdags verktøy for bokstavelig talt milliarder av mennesker, så er det også blitt svært sårbart for denne typen svikt. Ved utgangen av desember 2018 var det 2,3 milliarder månedlige brukere av Facebook. På samme tid var det registrert 1,5 milliarder daglige brukere.

Samtidig er Facebook inne i en stor omlegging av forretningsmodellen sin.

Facebook-gründer, Mark Zuckerberg skrev på sin egen blogg 6. mars 2019 at han ønsker å ta nettstedet i en mer «privat» retning:

«Når jeg tenker på framtidas Internett så mener jeg en personvern-fokusert kommunikasjonsplattform vil være enda viktigere enn dagens åpne plattformer. Personvern gir folk friheten til å være seg selv og koble seg til hverandre mer naturlig, som er grunnen til at vi lager sosiale nettverk»

Han kunne jo også sagt at han ønsker å gjøre om Facebook til en gigantisk samling av ekkokamre der brukerne bures inne i små bobler.

Dette gjøres samtidig med at den politiske sensuren på Facebook øker. I november 2018 trakk Zuckerberg sjøl opp en del linjer for hvordan denne sensuren skal arte seg. Han kalte artikkelen A Blueprint for Content Governance and Enforcement. Og han levner ingen tvil om at det dreier seg om sensur:

What should be the limits to what people can express? What content should be distributed and what should be blocked? Who should decide these policies and make enforcement decisions? Who should hold those people accountable?

Facebook er nært integrert med USAs etterretningstjenester, noe vi har vist mange ganger på steigan.no. Les også:

Facebook knytter seg enda tettere til CIAs avleggere

Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

Sleipe kontrollerende Facebook

Men Facebook og kreftene bak dem skal ikke føle seg for trygge. De er mektige, men suksessen er også basert på at folk liker å bruke verktøyet. Hvis det mister brukernes tillit er ikke veien til glemselen så veldig lang.

I Norge opplever vi at den såkalte faktasjekkeren Faktisk.no er blitt sensor på Facebook.

Faktisk.no er blitt Facebook-sensor

Aksel Fridstrøm i Minerva har vist hvordan Faktisk.no aktivt driver sensur mot medier, meninger og nyheter de ikke liker. Den tidligere gravjournalisten Kristoffer Egeberg, som er sjef for Faktisk.no har altså gått fra det frie ordet til rollen som rikssensor. Han nyter kanskje denne rollen i Sannhetsministeriet akkurat nå, men det han tydeligvis ikke forstår er at det er veien til undergangen både for Facebook og for de skrantende mediebedriftene som står bak Faktisk.no. Det er VG, Dagbladet, NRK, TV2, amedia og PolarisMedia. Alle sammen opplever tillitssvikt fra lesere og seere. Det er jo ganske desperat at de prøver å stoppe svikten gjennom å sensurere vekk sine konkurrenter. Det er et spill de er nødt til å tape. Lesere og seere vil vende dem ryggen i vemmelse, og det gjelder også Facebook, når de holder på som de gjør.

Til våre lesere

Vi i steigan.no har brukt og bruker Facebook for å spre våre artikler. Men vi har visst hele tida at dette er et vindu som vil bli lukket. Nå skjer det. Derfor er det så viktig at leserne blir faste abonnenter. Det er helt gratis, og da får du steigan.no hver morgen. Skulle du ha lyst på å bidra med en liten eller større donasjon for å støtte vår uavhengige journalistikk, så ville det være gledelig. Men det er opp til deg. Abonnementet er gratis og uforpliktende. Vi føler oss derimot forpliktet overfor leserne til å sørge for kritisk og uavhengig journalistikk og å alltid være åpne om våre kilder. På forsida vår finner du denne ruta der du kan abonnere:

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelCivita på vikende front
Neste artikkelEt USA-budsjett for krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).