Største blackout for Facebook noen gang

3
Illustrasjon: Shutterstock.

Brukere av det sosiale nettverket Facebook har i et halvt døgn opplevd at det har vært vanskelig eller umulig å legge ut artikler, bilder, oppdateringer eller hva det nå måtte være. De sosiale mediene Instagram og WhatsApp har opplevd de samme problemene.

En del av oss som publiserer systemkritiske artikler på Facebook har allerede i noen tid opplevd økende tilfeller av usynliggjøring og sensur. Men denne gangen ser det ut til at det er en systemsvikt hos verdens største sosiale medium. Problemene var så store at Facebook sjøl måtte gå ut på Twitter for å sende meldinger til brukerne, skriver CNN.

Downdetector registrerer slik blackout og kan vise en massiv svikt fra 13. til 14. mars 2019.

Verken Facebook sjøl eller noen andre har inntil nå gitt noen forklaring på hva denne blackouten skyldes. Men det er klart at siden dette sosiale nettverket er blitt et dagligdags verktøy for bokstavelig talt milliarder av mennesker, så er det også blitt svært sårbart for denne typen svikt. Ved utgangen av desember 2018 var det 2,3 milliarder månedlige brukere av Facebook. På samme tid var det registrert 1,5 milliarder daglige brukere.

Samtidig er Facebook inne i en stor omlegging av forretningsmodellen sin.

Facebook-gründer, Mark Zuckerberg skrev på sin egen blogg 6. mars 2019 at han ønsker å ta nettstedet i en mer «privat» retning:

«Når jeg tenker på framtidas Internett så mener jeg en personvern-fokusert kommunikasjonsplattform vil være enda viktigere enn dagens åpne plattformer. Personvern gir folk friheten til å være seg selv og koble seg til hverandre mer naturlig, som er grunnen til at vi lager sosiale nettverk»

Han kunne jo også sagt at han ønsker å gjøre om Facebook til en gigantisk samling av ekkokamre der brukerne bures inne i små bobler.

Dette gjøres samtidig med at den politiske sensuren på Facebook øker. I november 2018 trakk Zuckerberg sjøl opp en del linjer for hvordan denne sensuren skal arte seg. Han kalte artikkelen A Blueprint for Content Governance and Enforcement. Og han levner ingen tvil om at det dreier seg om sensur:

What should be the limits to what people can express? What content should be distributed and what should be blocked? Who should decide these policies and make enforcement decisions? Who should hold those people accountable?

Facebook er nært integrert med USAs etterretningstjenester, noe vi har vist mange ganger på steigan.no. Les også:

Facebook knytter seg enda tettere til CIAs avleggere

Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

Sleipe kontrollerende Facebook

Men Facebook og kreftene bak dem skal ikke føle seg for trygge. De er mektige, men suksessen er også basert på at folk liker å bruke verktøyet. Hvis det mister brukernes tillit er ikke veien til glemselen så veldig lang.

I Norge opplever vi at den såkalte faktasjekkeren Faktisk.no er blitt sensor på Facebook.

Faktisk.no er blitt Facebook-sensor

Aksel Fridstrøm i Minerva har vist hvordan Faktisk.no aktivt driver sensur mot medier, meninger og nyheter de ikke liker. Den tidligere gravjournalisten Kristoffer Egeberg, som er sjef for Faktisk.no har altså gått fra det frie ordet til rollen som rikssensor. Han nyter kanskje denne rollen i Sannhetsministeriet akkurat nå, men det han tydeligvis ikke forstår er at det er veien til undergangen både for Facebook og for de skrantende mediebedriftene som står bak Faktisk.no. Det er VG, Dagbladet, NRK, TV2, amedia og PolarisMedia. Alle sammen opplever tillitssvikt fra lesere og seere. Det er jo ganske desperat at de prøver å stoppe svikten gjennom å sensurere vekk sine konkurrenter. Det er et spill de er nødt til å tape. Lesere og seere vil vende dem ryggen i vemmelse, og det gjelder også Facebook, når de holder på som de gjør.

Til våre lesere

Vi i steigan.no har brukt og bruker Facebook for å spre våre artikler. Men vi har visst hele tida at dette er et vindu som vil bli lukket. Nå skjer det. Derfor er det så viktig at leserne blir faste abonnenter. Det er helt gratis, og da får du steigan.no hver morgen. Skulle du ha lyst på å bidra med en liten eller større donasjon for å støtte vår uavhengige journalistikk, så ville det være gledelig. Men det er opp til deg. Abonnementet er gratis og uforpliktende. Vi føler oss derimot forpliktet overfor leserne til å sørge for kritisk og uavhengig journalistikk og å alltid være åpne om våre kilder. På forsida vår finner du denne ruta der du kan abonnere:

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelCivita på vikende front
Neste artikkelEt USA-budsjett for krig
Pål Steigan
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.

Kommentarer

 1. The problem with regulating ‘hatespeech’ - it’s very simple; “Who defines hate?” – An answer to that is - over any reasonable period of time, excactly the people you least wants to define ‘hate’!

  — Jeremy au Barca

  facebook4

 2. Skråblikk på mulighet for fortjeneste via bøtlegging :
  Med overvåking ansiktskjenkjennelse, 5G koblet til artificial intelligence, big data og analyse og sensurprogram som høster og harver på sosiale medier, og ved å utvikle og bruke statlig sosial kreditt system som i Kina, der man belønnes og straffes, , blir det kanskje mulig å "gradually eliminate from lifes arena, som noen av "verdens-tjenerne " uttrykker det, ( hvis man legger et sosialt kreditt system til grunn, med ikke den verste tolkningen , men likevel ille nok pga et hierarkisk system som belønner de på toppen med goder, og fratar privilegier etter kriterier som favoriserer systemet.)

  Via poengutregnings systemet,som utvikles og prøves ut i Kina, der man nektes å få kjøpt billetter til reiser, eller hvis man forestiller seg at " frigjordte individualister " nektes tilgang til høyere utdanningsinstitusjoner, som kanhende heller blir reservert for dem som "tilpasser seg " til beste for alle som skal med, får man de veltilpassede på toppen, og systemet reproduserer seg selv.

  Eller om man tenker seg at hensikten er forretningsmessig , der trekk i lønn eller trygd, med ren bøtelegging til inntekt for the allseing eye, for et overtramp der bare fantasien setter grenser for definisjon av verbale anstøteligheter i et retthaversk system.

  Der kan man tenke seg at en person i å skrive noe mot statsapparatet som kan vrenges i passende vridning, i et regime der pragmatiske psykopater skårer høyest på skalaen.

  Dessuten, om forretningen med belønne og straffe systemet som er tilpasset og testet ut på hunder og apekatter, går dårlig, vil rammene for definisjonen av hva hate-speech er , kunne utvides til versjoner som går prinsessen på erten en høy gang i ømfintlighet.

  Kafkametoder kan også frembringe normal vrede som omdefineres som fiendtlige holdninger, og man kan tenke seg muligheten av at dette kan bøtlegges ved å provosere fram inntektsbringende forbudte reaksjoner .

  “If you can feel that staying human is worth while, even when it can’t have any result whatever, you’ve beaten them.”
  ― George Orwell, 1984

 3. trump

  • Stikkord: ‘Pandemi’ . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere