Facebook knytter seg enda tettere til CIAs avleggere

2
Illustrasjon: Shutterstock

Sensuren i sosiale medier styrkes stadig. Facebook har nylig knyttet seg tettere til to organisasjoner som er kjent for sine tette bånd til CIA og deres avleggere. Det dreier seg om International Republican Institute og National Democratic Institute, som begge ble opprettet på 1980-tallet, og som begge har til formål å arbeide for regimepåvirkning og regimeendring i utlandet. De ble opprettet som redskaper for National Endowment for Democracy (NED), som er en dekkorganisasjon for CIA.

Apropos diskusjonen i USA om angivelig påvirkning av valg; disse organisasjonene har til oppgave, ikke bare å påvirke valg, men å bidra til å styrte regjeringer som USA ønsker å fjerne. Allen Weinstein, som deltok i å utformeloven som etablerte NED, sa i 1991 at «mye av det vi gjør i dag ble gjort i det skjulte av CIA for 25 år siden». I budsjettet for 2019 har Kongressen i USA satt av enda mer penger til NED enn tidligere og den totale bevilgninga til det som kalles «føderale programmer og operasjoner som støtter nasjonal sikkerhet og amerikanske verdier i utlandet» er økt til 54,4 milliarder dollar.

NED har støttet alt fra Polens Solidarnosc til opposisjon i Tibet og Xinjiang til Maidan-kuppet i Ukraina og forsøkene på å styrte regjeringa i Venezuela.

Nå skal IRI og NDI driver «faktasjekking» for Facebook. Det betyr i virkeligheten at Facebook gir disse CIA-avleggerne en posisjon som sensorer. Fra før av har det populære «sosiale mediet» gitt slike sensurposisjoner til tvilsomme organer som Factcheck.org, PolitiFact og Snopes.com.

18. september 2018 erklærte Facebook at de vil opprette et «krigsrom» der de vil samarbeide med IRI og NDI. Overvåkinga og sensuren av de sosiale mediene blir stadig tydeligere, og det blir ikke gjort så store forsøk på å skjule det heller.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Like greit, spør du meg. Selv om det er litt surt at Facebook vet mer om privatlivet til søstra mi, enn jeg gjør - siden jeg ikke er “på Facebook”. Jeg trøster meg med at hun i hvertfall bidrar til å gjøre høystakken større.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.