Facebook knytter seg enda tettere til CIAs avleggere

0
Illustrasjon: Shutterstock

Sensuren i sosiale medier styrkes stadig. Facebook har nylig knyttet seg tettere til to organisasjoner som er kjent for sine tette bånd til CIA og deres avleggere. Det dreier seg om International Republican Institute og National Democratic Institute, som begge ble opprettet på 1980-tallet, og som begge har til formål å arbeide for regimepåvirkning og regimeendring i utlandet. De ble opprettet som redskaper for National Endowment for Democracy (NED), som er en dekkorganisasjon for CIA.

Apropos diskusjonen i USA om angivelig påvirkning av valg; disse organisasjonene har til oppgave, ikke bare å påvirke valg, men å bidra til å styrte regjeringer som USA ønsker å fjerne. Allen Weinstein, som deltok i å utformeloven som etablerte NED, sa i 1991 at «mye av det vi gjør i dag ble gjort i det skjulte av CIA for 25 år siden». I budsjettet for 2019 har Kongressen i USA satt av enda mer penger til NED enn tidligere og den totale bevilgninga til det som kalles «føderale programmer og operasjoner som støtter nasjonal sikkerhet og amerikanske verdier i utlandet» er økt til 54,4 milliarder dollar.

NED har støttet alt fra Polens Solidarnosc til opposisjon i Tibet og Xinjiang til Maidan-kuppet i Ukraina og forsøkene på å styrte regjeringa i Venezuela.

Nå skal IRI og NDI driver «faktasjekking» for Facebook. Det betyr i virkeligheten at Facebook gir disse CIA-avleggerne en posisjon som sensorer. Fra før av har det populære «sosiale mediet» gitt slike sensurposisjoner til tvilsomme organer som Factcheck.org, PolitiFact og Snopes.com.

18. september 2018 erklærte Facebook at de vil opprette et «krigsrom» der de vil samarbeide med IRI og NDI. Overvåkinga og sensuren av de sosiale mediene blir stadig tydeligere, og det blir ikke gjort så store forsøk på å skjule det heller.

Forrige artikkelDet nye jernteppet i Europa
Neste artikkelEU-toppmøte demonstrerer en union i langsom forvitring
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).