Et USA-budsjett for krig

6
USA budsjetterer for krig. Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump har lagt fram sitt budsjett for 2020, og det inneholder det største militærbudsjettet noensinne. Pentagon får alt de har bedt om, og mer!

Patrck Martin i WSWS kommenterer budsjettet slik:

Trump-administrasjonen foreslår å gi Pentagon en økning som er nesten det dobbelte av det militær-establishmentet selv har bedt om – en 4,7 prosent heving av dagens utgifter, så godt som det dobbelte av den 2,4 prosent økningen forsvarsdepartementets embetsverk hadde planlagt. Økningen i dollar er på 34 milliarder [NOK 295 milliarder], mens Pentagon bare spurte om 17 milliarder [NOK 148 milliarder].

De totale amerikanske militærutgiftene på 750 milliarder dollar [NOK 6516 milliarder] vil være større enn 2018-militærbudsjettene til de neste 14 landene til sammen – Kina, Saudi-Arabia, Russland, India, Storbritannia, Frankrike, Japan, Tyskland, Sør-Korea, Brasil, Australia, Italia, Israel og Irak.

Spesifikke kategorier av militærutgifter som er rapportert, inkluderer 104 milliarder [NOK 904 milliarder] til forskning og utvikling, med hovedfokus på hypersoniske våpen (missiler og fly med hastigheter flere ganger lydens), kunstig-intelligens / AI-systemer (cyber-krigføring og automatiserte slagmarksvåpen) og «rombaserte teknologier». Marinen vil kjøpe to nye moderne superhangarskip, som hvert koster nesten 13 milliarder [NOK 113 milliarder]. Luftvåpenet vil anskaffe oppgraderte F-15 jagerfly fra Boeing og flere F-35 jagerfly fra Lockheed Martin. Titalls milliarder dollar vil gå til å oppdatere og modernisere det amerikanske atomvåpenarsenalet.

Samtidig med at han lanserer tidenes krigsbudsjett, vil Trump-budsjettet pålegge de største nedskjæringene i Medicaid og Medicare noensinne, nesten 2000 milliarder [NOK 17,400 milliarder] over 10 år.

Dette passer Det demokratiske partiet godt, for da kan de profilere seg på den usosiale sida av budsjettet, noe som altså er høyst reelt, og la de enorme militærbevilgningene passere nærmest ubemerket, i år som i fjor.

Les: Military Balance 2018: USA har ikke lenger et militært overtak over alliansen Russland-Kina

USA frykter at de vil tape neste krig

Budsjett for våpenindustrien

Foreløpig er dette budsjettet først og fremst et budsjett for våpenindustrien. Problemet for supermakta USA er at de er forbigått av Russland og Kina på hypersoniske missilvåpen og en del andre høyteknologivåpen, slik som elektronisk jamming, samtidig som landet ikke har en militærdoktrine som kan takle en multipolær verden. Selv uten å ha motstand fra Kina og Russland har USA klart å tape kriger mot tredjerangs motstandere. Det eneste USA er militært dyktige til er å ødelegge land og skape «failed states». Der de faktisk har vært dyktige, og det må innrømmes, har ikke med våpen å gjøre, men i bruken av «soft power» og «fargerevolusjoner» der de har lykkes i å få pasifister og tidligere anti-imperialister til å støtte sine krigsprosjekter, det være seg i Libya eller Syria. Men også der begynner det å svikte ettersom de er blitt avslørt i stigende grad.

Les også:The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere


Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Og alt skal betales med fiat ponzi dollar i et kredittbasert pengersystem som USA bruker for å øke dollarmengden noe hinsides og presse land til hva det nå må vare. Summert igjen. Dagens pengersystem overlever ikke lenge til og hva skal USA betale med da…

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Eller militær-industriens siste kupp? Jeg konstatere også at verdenspressen har funnet grunn til å melde at det norske flyvåpenet endelig har avfyrt et prossjektil fra sitt ikke lenger flunkende nye F-35, og klart å filme det.

 3. Avatar for ESN ESN says:

  USAs psykopatiske adferd er uten tvil den største trusselen mot menneskeheten i dag. Utenrikspolitikken under Trump har vært en horribel oppvisning i nakne løgner, åpenlys aggresjon og krigstrusler mot alle land og folk som ikke vil bøye seg betingelsesløst for USAs egoistiske strategiske interesser som er forankret i en selvforherligende mentalitet om at USA er den “uerstattelige nasjonen”. USA tror de kan gjøre hva de vil uten å måtte ta hensyn til noen andre enn seg selv.

  • Say. No. More. . . . . . .Trump's%20deranged
 4. Avatar for ESN ESN says:

  Dette gjelder ikke bare narsissisten Trump. Pompeo og Bolton er minst like farlige for verdensfreden som det Trump er. Dette skrekkkabinettet av noen krigshissere er altså i ledelsen for stormakten USA, og det er skremmende å tenke på. Ingen av disse individene har gode diplomatiske evner; deres “diplomati” består i å true andre stater og folk med alvorlige konsekvenser hvis de våger å trosse USA. Dette landet skal man altså se opp til og beundre som en “leder for den frie verden”.

  Nei takk!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.