Et USA-budsjett for krig

0
USA budsjetterer for krig. Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump har lagt fram sitt budsjett for 2020, og det inneholder det største militærbudsjettet noensinne. Pentagon får alt de har bedt om, og mer!

Patrck Martin i WSWS kommenterer budsjettet slik:

Trump-administrasjonen foreslår å gi Pentagon en økning som er nesten det dobbelte av det militær-establishmentet selv har bedt om – en 4,7 prosent heving av dagens utgifter, så godt som det dobbelte av den 2,4 prosent økningen forsvarsdepartementets embetsverk hadde planlagt. Økningen i dollar er på 34 milliarder [NOK 295 milliarder], mens Pentagon bare spurte om 17 milliarder [NOK 148 milliarder].

De totale amerikanske militærutgiftene på 750 milliarder dollar [NOK 6516 milliarder] vil være større enn 2018-militærbudsjettene til de neste 14 landene til sammen – Kina, Saudi-Arabia, Russland, India, Storbritannia, Frankrike, Japan, Tyskland, Sør-Korea, Brasil, Australia, Italia, Israel og Irak.

Spesifikke kategorier av militærutgifter som er rapportert, inkluderer 104 milliarder [NOK 904 milliarder] til forskning og utvikling, med hovedfokus på hypersoniske våpen (missiler og fly med hastigheter flere ganger lydens), kunstig-intelligens / AI-systemer (cyber-krigføring og automatiserte slagmarksvåpen) og «rombaserte teknologier». Marinen vil kjøpe to nye moderne superhangarskip, som hvert koster nesten 13 milliarder [NOK 113 milliarder]. Luftvåpenet vil anskaffe oppgraderte F-15 jagerfly fra Boeing og flere F-35 jagerfly fra Lockheed Martin. Titalls milliarder dollar vil gå til å oppdatere og modernisere det amerikanske atomvåpenarsenalet.

Samtidig med at han lanserer tidenes krigsbudsjett, vil Trump-budsjettet pålegge de største nedskjæringene i Medicaid og Medicare noensinne, nesten 2000 milliarder [NOK 17,400 milliarder] over 10 år.

Dette passer Det demokratiske partiet godt, for da kan de profilere seg på den usosiale sida av budsjettet, noe som altså er høyst reelt, og la de enorme militærbevilgningene passere nærmest ubemerket, i år som i fjor.

Les: Military Balance 2018: USA har ikke lenger et militært overtak over alliansen Russland-Kina

USA frykter at de vil tape neste krig

Budsjett for våpenindustrien

Foreløpig er dette budsjettet først og fremst et budsjett for våpenindustrien. Problemet for supermakta USA er at de er forbigått av Russland og Kina på hypersoniske missilvåpen og en del andre høyteknologivåpen, slik som elektronisk jamming, samtidig som landet ikke har en militærdoktrine som kan takle en multipolær verden. Selv uten å ha motstand fra Kina og Russland har USA klart å tape kriger mot tredjerangs motstandere. Det eneste USA er militært dyktige til er å ødelegge land og skape «failed states». Der de faktisk har vært dyktige, og det må innrømmes, har ikke med våpen å gjøre, men i bruken av «soft power» og «fargerevolusjoner» der de har lykkes i å få pasifister og tidligere anti-imperialister til å støtte sine krigsprosjekter, det være seg i Libya eller Syria. Men også der begynner det å svikte ettersom de er blitt avslørt i stigende grad.

Les også:The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere


Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStørste blackout for Facebook noen gang
Neste artikkelNarrespill i Algerie
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).