– Presseetikken som gikk opp i flammer

0
En voldelig demonstrant, en guarimbero, med bensin til bålet. Foto: Madelein Garcia

Norske medier har de siste ukene publisert flere nyhetssaker om situasjonen i Venezuela. Allikevel har de unnlatt å formidle at krigstemningen lå som et tykt lag over landet den 23.Februar, mens mange lot seg fascinere av Donald Trumps nødhjelpsshow på grensen. Det er også forunderlig stille i norske medier, om at New York Times har publisert en video som viser at det ikke var Maduros soldater som satte fyr på nødhjelpen. Har vi ikke tatt lærdom av massemedienes funksjon både i forkant av Irak og Libyakrigen? Dette skriver Victoria Sirnes i et leserinnlegg i Dagsavisen. Hun fortsetter:

Presseetikk på grensen  
Forventningene om ”regimeendring” ble pumpet opp i forkant av 23. Februar. USA truet med å ta seg inn i Venezuela med makt, dersom nødhjelpen ikke slapp inn. Mens Venezuela åpenlyst ble truet med krig, var flere vestlige land opptatt med å juble til et massivt medieshow og en konsert for humanitær hjelp til Venezuela. NRK skriver om hvordan Maduro stengte grensene for å stoppe nødhjelpsforsyningene, opprørspolitiets vold mot demonstranter, om nødhjelpen som gikk opp i flammer og folkets desperate forsøk på å redde nødhjelpen. I etterkant skriver også NRK at verdenssamfunnet er bekymret over volden, og øker presset mot Maduro. Derimot skriver ikke NRK at de er bekymret over USAs trusler om krig. Også norske politikere, fra samtlige partier, har vært stille om Donald Trumps krigstrusler og om bruddet på suverenitetsprinsippet. 

Dette er en knusende, men rettferdig dom over norske hovedstrømsmediers holdning til og formidling av det som skjer i og rundt Venezuela. Og det er dessverre ingen lysende unntak. Victoria Sirnes og David Watson fra Latinamerikagruppene dro til Caracas 15. februar 2019 for å hente troverdig informasjon derfra. Dette har de formidlet gjennom blant annet Twitter.

– Mediernes tendentiøse dækning af Venezuela er skandaløs

Dette skriver den tidligere journalisten Lars Borking i danske Information i en kronikk i avisa. Han er heller ikke nådig mot sin gamle avis og viser at Information har fulgt i de amerkanske mainstreammedienes fotspor. Avisa har blant annet gitt et grovt fortegnet og usant bilde av situasjonen i landet.

Dækningen i Information er præget af en skør overvægt af stærkt højreorienterede kilder. Avisens konklusioner – såsom, at Nicolás Maduro »ingen legitimitet« har – savner journalistisk belæg.

’Uforfærdet socialdemokrat’
I et portræt af den selvudnævnte præsident Juan Guaidó beskrives han her i avisen som en »uforfærdet socialdemokrat«. Portrættet er oversat fra engelske The Guardian, men er fint gået igennem Informations kvalitetskontrol. Kilderne i portrættet er udelukkende Guaidós allernærmeste politiske allierede, og fra dem hører vi overraskende, at Guaidó »udviser et utroligt mod« og er en »evig optimist«.

En enkelt detalje kommer portrættet ikke nærmere ind på, nemlig at socialdemokrater, som vi kender dem herhjemme, ville tage skarpt afstand, hvis deres tilhængere brændte mennesker af i levende live.

Hvorfor får vi ikke at vide, at Juan Guaidós parti Voluntad Popular har ført an i en kampagne, der uden tøven ville være blevet kaldt terroristisk herhjemme? Under optøjerne i 2017 omkom 131 mennesker. Politifolk blev skudt i hovedet af snigskytter. Civile blev brændt i levende live. Almindelige mennesker blev skudt ned, når de forsøgte at fjerne de barrikader, oppositionen opførte overalt i landet.

Og Borking avslutter med helt relevante spørsmål:

Mens lederskribenter i forbindelse med krigsudredningen kritiserer, hvordan vi blev manipuleret ind i Irakkrigen, er der ingen, der spørger om det åbenlyse: Sker det samme i dag med Venezuela? Bliver vi bundet en historie på ærmet, når USA’s strategiske interesserer er på spil?

Information regnes av en del folk her hjemme som et forbilde for kritisk og radikal journalistikk. Borkings kritikk viser at den ikke er det.

Kommentar:

Vil du ha saklig og faktabasert informasjon om situasjonen i Venezuela, kan du gi opp hovedstrømsmediene. Her er en samling av våre artikler om Venezuela. Les blant annet:

CNN: Droneangrepet på Maduro var et komplott

Servile medier har avslørt seg sjøl


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelMueller-rapporten: berget som fødte ei mus
Neste artikkelAmerikanske kaldkrigere eskalerer nærmere en virkelig krig på Østfronten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).