#ActeXVI: De gule vestene fortsetter kampen

0
Kraftig tåregass, granater og skarpskyting med 40 mm store kuler har ikke stoppet de gule vestenes opprør. Her fra den franske byen Alès 2. mars 2019. Skjermdump fra Twitter.

For sekstende lørdag på rad har Gilets Jaunes, de gule vestene, i Frankrike gjennomført sine landsomfattende demonstrasjoner. Macrons opprørspoliti fortsetter med sin brutale behandling av demonstrantene, stort sett uten at de store mediene eller vestlige politikere bryr seg noe om det.

Nå skal de ta Mélenchon også

Den franske avisa l’Express skriver at franske påtalemyndigheter vil reise sak mot Jean-Luc Mélenchon og to andre ledere for partiet Frace Insoumise. Det sentrale punktet i anklagen mot Mélenchon er en video der han kritiserte politiet da de gjorde razzia mot hjemmet hans 16. oktober 2018. Mélenchon sa da til politiet:

– Er dere banditter eller er dere republikkens politi?

Riksanklager Catherine Champrenault sa 2. mars 2019 at hun ville sette inn et slag, et «coup de force» mot Mélenchon. De paragrafene som brukes mot den franske partiledrene kan i prinsippet gi tre års fengsel og en bot på 45.000 euro.

Jean-Luc Mélenchon har konsekvent støttet de gule vestenes opprør og ikke latt seg true til å bøye kne. Det er rimelig å anta at aksjonen mot ham har sammenheng med det.

De gule vestene ties i hjel av de store mediene, også i Norge. Skal du følge med, må du følge steigan.no. Her er våre artikler om de gule vestene. Og her er et par viktige artikler om dette enestående opprøret i Frankrike:

Vanessa Beeley: Den grove politivolden mot de gule vestene i Frankrike

Gule vester og «deplorables» – en ny type klassekrig er i gang

Les Gilets Jaunes – et kraftig gult nødsignal

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDe liberalkonservative i EU vil skape «Euro-Afrika»
Neste artikkelPST løy om mobilovervåking
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).