PST løy om mobilovervåking

48
Ved å opprette falske basestasjoner klarte politiet å hente data fra enkeltpersoners mobiltelefoner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock. Innfelt illustrasjon fra EFF.

Politiet trente på overvåking – lagret mobildata i ett år uten lov, dette skriver NTB på bakgrunn av en artikkel i Aftenposten (bak betalingsmur). Mobildata til tilfeldige brukere ble lagret i ett år uten lov etter at politiet satte opp falske baser for å øve på overvåking i Oslo.

Denne saka bla langt på vei avslørt av Aftenposten i 2014. Vi skrev den gangen:

Aftenposten har gjort et eksemplarisk journalistisk arbeid med avsløring av mobilovervåking i Oslo. Med forholdsvis enkle midler har de avslørt at falske basestasjoner er plassert rundt sentrale bygninger i Oslo der de er i stand til å suge data fra mobiltelefonene i nærheten. Når PST-sjefen gir inntrykk av at hun ikke ante noe om dette, sier hun enten at etaten er komplett udugelig – eller hun juger.

Faksimile av vår artikkel fra 2014. Det viser seg nå at vår antakelse var riktig. PST-sjefen løy.

Aftenposten klarte å vise følgende:

Målingene avslører at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere, med svært høy sannsynlighet er i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden, deriblant regjeringskontorer og Stortinget.

Det avanserte spionutstyret kan overvåke bevegelsene til statsråder, politikere, embetsmenn og vanlige mennesker i området.

Hva sa PST-sjefen til dette?

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa til Aftenposten den gangen at det er svært vanskelig å få avdekket utstyret kan ha blitt brukt til å overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum. Hun hevder også at opplysninger om mobilspionasje ikke var kjent for sikkerhetstjenesten tidligere, og sier mobile basestasjoner er vanskelig å avdekke.

Nå innrømmer politiet at de sto bak

Aftenposten har nå fått innsyn i dokumenter som viser at det var politiet sjøl som hadde satt opp de falske basestasjonene og har lagret mobildata fra tilfeldige mobilbrukere.

Gjennom å skru opp signalstyrken lokkes mobiltelefoner i nærheten til å koble seg til den falske basestasjonen. Data har deretter blitt lagret. En slik overvåking skal etter straffeloven kun skje når politiet har grunn til å mistenke alvorlig kriminalitet.

Lagringen har vært ulovlig, ifølge Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll (KK-utvalget), som på vegne av regjeringen skal kontrollere at politiet følger loven.

La oss sammenfatte:

 1. Det var politiet som sto bak de falske basestasjonene som PST-sjef Bjørnland sa at hun var fullstendig ukjent med.
 2. Dette var i strid med norsk lov.

Da avsløringa av de falske basestasjonene kom i 2014 opptrådte Bjørnland som et rådyr som plutselig ble fanget av frontlyktene til en bil. Hun framsto som paralysert. PST-sjef Benedicte Bjørnland sa til Aftenposten at det er svært vanskelig å få avdekket utstyret kan ha blitt brukt til å overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum. Hun hevdet også at opplysninger om mobilspionasje ikke var kjent for sikkerhetstjenesten tidligere, og sier mobile basestasjoner er vanskelig å avdekke.

Den siste uttalelsen inneholder to løgner i en og samme setning. Politiet var kjent med dette, siden det var de som hadde satt ut de falske basestasjonene, og slike basestasjoner er ikke vanskelige å avsløre. Det hadde jo Aftenposten allerede bevist ved hjelp av ganske enkelt utstyr.

Kjent metode, kjent teknologi

Bjørnland ga altså inntrykk av at hun ikke visste noenting om mobilspionasje via falske basestasjoner. Hvis det hadde vært sant, hadde det vært svært oppsiktsvekkende.

I denne artikkelen fra 2013 – Meet the machines that steal your phone’s data finnes det for eksempel en grei oversikt over hva disse boksene er for noe og hvordan de brukes. Artikkelen viser at dette er hyllevare og at den amerikanske etterretningstjeneste NSA og andre bruker den systematisk. Newsweek hadde en større artikkel om denne teknologien i juni 2014: New Eavesdropping Equipment Sucks All Data Off Your Phone. Denne artikkelen forteller også om mange tilfeller av at slikt utstyr er blitt oppdaget i USA. Det framgår også at disse IMSI-catcherne ikke bare er i stand til å avlytte samtaler, de kan suge absolutt alle data ut av mobiler og annet mobilt datautstyr og sannsynligvis også mate falske data tilbake samme vei. Electronic Frontier Foundation  (EFF)har skrevet om dette flere ganger, for eksempel i denne artikkelen fra 2012: Stingrays: The Biggest Technological Threat to Cell Phone Privacy You Don’t Know About.

Les også EFFs artikkel: Street-level surveillance.

Og det var dette politiet i Oslo trente på da de ble tatt på fersk gjerning av oppegående journalister.

Snowdens avsløring

Edward Snowden har vist oss hvor ekstremt omfattende deres globale overvåking er. De har folk i Fort Mead som sitter 24 timer i døgnet og analyserer enorme mengder metadata, og som er i stand til å gå helt ned til den enkeltes mobiltelefon eller nettbankkonto. Han forteller også at det er en oppmuntring for unge tjenestemenn at de får more seg med å se på folks nakenbilder. Han jobbet der, han vet det.

National Security Agency samler mer enn fem milliarder filer daglig fra mobiltelefoner over hele verden, skriver Washington Post, «noe som gjør det mulig for NSA å følge bevegelsene til individer – og kartlegge deres forbindelser – på måter man tidligere trodde var umulig. Dataene mates inn i en enorm database som inneholder data om posisjonene til minst hundrevis av millioner enheter.»

Washington Post har også en fin grafisk framstilling av hvordan dette utstyret brukes til å spore personer.

Vet vi sannheten nå?

Nå vet vi altså at PST-sjefen løy og at norsk politi har drevet ulovlig overvåking av folk i Norge ved hjelp av falske basestasjoner. Men er historien slutt med det? Har de sluttet med det, eller er de blitt flinkere til å skjule sine spor? Og: har de gjort dette i samarbeid med NSA eller andre etterretningsorganer i USA?

Vi vet ikke ennå svarene på dette, men siden politiet løy i 2014 er det all grunn til å mistenke dem for å ikke å si hele sannheten nå heller.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Og det er verdt å gjenta det om og om igjen:

  Alle sikkerhetsapparat, inkludert det norske, lyger rutinemessig. Et utsagn derfra om nærmest hva som helst er verdiløst som sannhetsvitne. Selv hvis de blir tatt, forandrer de bare skrøna litt, uten at man kommer nærmere sannheten. Dette gjelder både metoder og motiv.

  Det mange i Norge ikke har ryggmargsrefleks på, er at de norske tjenestene ikke er det spøtt bedre enn utenlandske. Mange, antageligvis det store flertallet, stoler automatisk på at de snakker sant, uansett mange ganger de tidligere har blitt tatt i løgn. (Leserne av dette nettstedet er en liten minoritet). Et interessant psykologisk fenomen.

 2. Det er ikke til å komme forbi det faktum at Norge har blitt mer og mer ‘amerikanisert’ etter 2. verdenskrig. Det gjelder så å si på alle tenkelige (og utenkelige) områder. Når vi (norges befolkning) ikke har greid å følge med på denne utviklingen med et åpent - og fremfor alt kritisk blikk, og latt oss
  forlede av utspekulert markedsføring, propaganda, forvrengninger og direkte løgner av ‘velmenende’ (?) folkevalgte karrierepolitikere – som uvilkårlig blir gjenstand for ‘makt korrumperer’-syndromet, bør det ikke komme som noen overraskelse at de symptomatiske metodene denne artikkelen berører, etter hvert kommer til overflaten og utsettes for avslørende dagslys.

  Dette føyer seg bare uelegant inn i rekken av politiske beslutninger som alle går på tvers av innbyggernes beste, det innebærer alt fra bitvis avståelse av norsk suverenitet og selvråderett, salg av landets og folkets arvesølv til politiske karteller og utenlandsk kapital, politisk aksept for bruk av landets forsvar til ukjempelse av anglo-amerikansk imperialisme i ulike profitt- og geopolitisk initierte hot-spots krigshaukene til enhver tid har blikket stivt festet på.

  At dette samtidig innebærer brudd på både nasjonalt og internasjonalt nedfelt lovverk, viser med all ønskelig tydelighet – at det ikke først og fremst er i land som Venezuela det er prekært behov for regimeforandring. Imidlertid synes ingenting av dette å bekymre våre folkevalgte – som ikke lar seg affisere av noe som helst, bortsett fra den euforiske følelsen av makt dette utvilsomt måtte gi. PST-sjefens fortvilte ‘toing av hender’ illustrerer en grad av inkompetanse/imperialistisk logring som burde kvalifisere til avskjed.
  Politiet er ikke annet enn makthavernes til enhvert tid villig logrende pitbulls.

  ‘’You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.’’ - Abraham Lincoln

  george-hw-bush-killed-jfk-john-kennedy-skull-bones-yale-lee-harvey-oswald-933x445

  ‘‘If the American people knew what we have done, they would string us up from the lamp posts.’’

  • Hva med norske politikere…?
 3. Er det ikke en tommelfinger-regel at du aldri skal tro på noe, før det er offisielt benektet?

 4. Det er 4 år siden, men internett glemmer ikke.

  PST-sjefen mistenkjer framande makter
  – Eg er ikkje overraska dersom det viser seg at framande makter står bak overvaking av mobiltelefonar i Noreg, seier PST-sjef Benedicte Bjørnland.
  Sjefen i Politiet si tryggingsteneste (PST) vurderer det som sannsynleg at utanlandsk etterretning står bak overvakinga.
  – Dette er urovekkjande informasjon. Eg er ikkje overraska dersom det skulle visa seg at framande makter står bak utplassering av ein eller fleire basestasjonar i Noreg, seier sjefen for Politiet si tryggingsteneste (PST) Benedicte Bjørnland laurdag ettermiddag.
  Publisert 15. des. 2014 kl. 04:40
  https://www.nrk.no/norge/pst-sjefen-mistenkjer-framande-makter-1.12099920

 5. Avatar for ABC ABC says:

  “No system of mass surveillance has existed in any society that we know of to this point that has not been abused. Edward Snowden”

  Enn verre problemer er det om det er korrupt hvilket det er. Politiet blir bisjer for en liten elite som prøver å innføre en aktoritær regime. Skjer i land etter land idag. Frankrike eksempelvis der en liten elite drar opp stigen etter seg og bruker politiet før å skydde sine eigne intressen.

  Blir interessant å se hva som skjer her i Norge fromover.

 6. Jeg bruker å be alle undommer jeg møter at når vi blir gamle nok til å måtte ha hjelp, bør de låse oss inn og kaste nøkkelen. Det hadde vi fortjent.

 7. Avatar for aford aford says:

  Og blant annet derfor er jeg sterk tilhenger av små, lokalt forankrede og så langt som mulig selvbergede, autonome enheter som kan samarbeide på gjensidig, frivillig basis når de måtte finne det interessant. Og sterk motstander av en allmektig statsmakt. Hvilket bl.a. betyr at jeg er et ubrukelig kommunist-emne.

  Egentlig tror jeg mange slike ideologiske preferanser er styrt av helt andre ting enn sosio-økonomisk bakgrunn, politisk situasjon i de formative årene, eller andre forhold som kan influere på ens bevisste tanker og valg. Jeg tror f.eks. det er mye i teorien om at politisk ståsted og mye annet ved et individs holdninger, verdier og meninger styres, mer enn det som er vanlig å ta høyde for, av hvilket nummer i rekka i en søskenflokk man er, og ikke minst av genetisk disposisjon.

  Men for å holde oss til de faktorer som er noe mer tydelig relatert til samfunnsforhold og påvirkning fra omgivelsene, så vokste jeg opp i en familie der de voksne (og jeg er en sen attpåklatt, så jeg hadde fire foreldre) harsellerte hemningsløst med Steigan, Allern og hele ml-bevegelsen, både for det tungnemme ved det å i det hele tatt drømme kommunistdrømmer, og for den selvhøytidelige, stivbeinte, dogmatiske og paranoide humørløsheten.

  Høyresiden ble regnet som kremmernes verden, og hos oss var det ingen kremmere, derimot var det nok en viss mistro mot forretningsfolk og skipsredere og deres antatte, alltid overordnede profittmotiv og manglende skattevilje. Den dag i dag går jeg rundt med en litt urimelig ryggmargsfølelse av at det er noe grunnleggende suspekt og umoralsk ved det i seg selv å drive business.

  Men fattern’s foreldre var høyrefolk. Muttern’s var helt apolitske, tror jeg. Og selv om fatter var klar på at han delte den allmenne motviljen mot nazismen (han var 20 år i 1940), var han ikke blind for “gode nordmenns” synder: Etter at tyskerne var kastet ut, studerte han jus, og i den forbindelse skal man jo ha en praksisperiode hos et advokatkontor eller i politiet/ påtalemyndighetene. Fattern var i politiet, og ble satt til å jobbe med etterforskning og forberedelser i landssviksaker. Da han oppdaget hvordan det skulle smis mens jernet var varmt, hvordan det å stemple folk som landssviker, med den risiko for straff det innebar, ble brukt som et middel for å kvitte seg med, eller gjøre livet surest mulig for personer noen i posisjon hadde et eller annet horn i siden til, selv om deres faktiske holdninger og handlinger under okkupasjonen egentlig ikke gav grunnlag for klander eller straffeansvar, og en mer edruelig og kontrollert prosess en de som ble ført akkurat da, aldri ville ført til tiltale; personlige vendettaer i skyggen av krigen, m.a.o. - da ble han ganske skuffet og desillusjonert og avbrøt jusstudiene og fant på noe bedre. Han stemte Ap i alle år inntil 1994, når Gro & Co tvangsinnmeldte landet vårt i EU/ EØS. Etter det tror jeg han var fullstendig desillusjonert. Mista siste rest av barnetroen og meldte seg ut av statskirken i en alder av over 75 også.

  Men egentlig skulle jeg vel ifølge manus ha vært en sosialdemokrat jeg også, da formodentlig uten noe parti å stemme på. Nå er nok ikke avstanden mellom en ganske snill, litt pragmatisk anarkist og en sosialdemokrat egentlig imponerende stor, men anarkist høres nå temmelig mye kulere ut, da. Og jeg droppa tidlig ut for å røyke hasj, leve så lovløst som mulig og leke katt og mus med politiet, en av storebrødrene mine hadde gått løypa før meg og leste Gateavisa, og Bjørneboe var en husgud for såvel foreldre som søsknen, så “anarkist” ble det helt naturlige å kalle seg fra 15-års alder. Man kan vel si at jeg ble en del av det enkelte, med en nokså tøyelig definisjon på begrepet opprør, kaller for “det ikke-politiske opprøret”. Som mest var et opprør mot vekkerklokker, lærere og alle lover man selv ikke gidder å følge.

  Men ettersom åra har gått og man har lært litt mer, har jeg i grunnen bare funnet mindre og mindre grunn til å kvitte meg med anarkist-identiteten. Men jeg er jo ingen dogmatisk ideolog, derimot utpreget individualist, så jeg foretrekker at folk forholder seg til mine meninger og spørsmål for pålydende fra gang til gang, og ikke overtolker alt inn i et sett av forventninger til en anarkist.

  Jøss. Dette her tror jeg aldri jeg har redegjort ordentlig for før. Hva du ikke lokker ut av en stakkars anarkist. Gratulerer.

  community%20watch

  Og du da? Hvordan ble du nazist? Født sånn du også?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

40 flere kommentarer

Deltakere