En uhyre spennende samling på Parkteatret

0

Mot Dag-konferansen 2019 går av stabelen 9. og 10. februar på Parkteatret i Oslo. Konferansen er utsolgt og publikum vil oppleve et allsidig og svært innholdsrikt program. Det er noen av de viktigste kritikerne av den globale krigspropagandaen som setter hverandre stevne på Grünerløkka.

I går møtte jeg noen av innlederne og fikk muligheten til å drøfte en rekke saker med dem. Det var Eva Thomassen, som er en av innlederne, som hadde invitert blant annet Eva Bartlett, Vanessa Beeley og Patrick Henningsen.

Bilder av politivold. Foto: Vanessa Beeley.

Vanessa er en uavhengig journalist, fredsaktivist, fotograf og medredaktør i 21st Century Wire. Hun har reist mye i Syria siden 2016 og har skrevet svært viktige artikler derfra. Hun har nylig vært i Frankrike og fulgt de gule vestenes kamp på nært hold. Hennes dokumentasjon av Macrons politivold er rystende og burde få noen hver til å våkne. Norske medier er nesten fullstendig tause om det som foregår, men tilhørerne på Parkteatret vil få høre hennes førsthånds opplevelser både av brutaliteten til politiet og motstandsviljen i folket.

Les: Macron vil skape en politistat, men de gule vestene gir seg ikke

Vanessa Beeley deltok under FN-panelet 20. desember 2018 der det ble lagt fram fakta og grusomme detaljer om den kriminelle virksomheten til White Helmets. Der la hun fram noe av den dokumentasjonen hun har samlet. Innlegget finnes i denne videoen fra ca. 39 minutter ute i den. Hun har en egen YouTube-kanal hvor hun publiserer intervjuer og reportasjer.

Atlantic Council, som er en av krigspartiets viktigste propagandasentraler, er fortvilet over at deres yndling i Syria, de såkalte White Helmets er blitt avslørt og diskreditert og skrev i dokumentet Breaking Aleppo:

The context of these various negative comments is also important. Müller’s quote is significant: “They cover the situation only from one side and comment on it in a corresponding way.” Cunningham and Beeley both labeled them as “propaganda”; so did Norwegian communist Pål Steigan…»

I det samme dokumentet angriper de også Eva Bartlett, så vi er en utsøkt samling av kritikere som samles på Parkteatret. Eva har gjort ypperlig journalistikk både fra Gaza og Syria. Både i 2008/9 og 2012 dokumenterte hun Israels krigsforbrytelser mot det palestinske folket. Hun har egen blogg her. Eva gjorde forresten kort prosess med Aftenpostens journalist Kristoffer Rønneberg slik:

I 2015 spurte jeg Eva om jeg kunne få publisere en av hennes artikler på steigan.no, noe hun umiddelbart sa ja til.

Les: Deconstructing the NATO Narrative on Syria

Siden har vi publisert flere av hennes artikler og brukt henne som den viktige kilden og observatøren hun er. På Mot Dag-konferansen skal hun snakke om hvordan mediene har kvalt stemmene til det syriske folket, noe som har vært en viktig metode for å sikre støtte til den massive intervensjonskrigen mot Syria.

Illustrasjon til Jonathan Swifts Gullivers reiser

Om å finne krigspropagandaens akilleshæl

Patrick Henningsen skal snakke om hvordan målet for all denne propagandaen er krig. Patrick er grunnlegger av 21st Century Wire og har et ukentlig radioshow. Han har drevet omfattende journalistisk arbeid på bakken i Syria, Irak og Libanon. Han har sin egen nettside her.

I går diskuterte Patrick og jeg lenge hvordan vi kritikere, som i utgangspunktet er få og små overfor det veldige maktapparatet til krigsindustrien og deres medier, og vi har sværtg sammenfallende synspunkter der. Jeg har lagt fram mine tanker om dette flere ganger, blant annet i disse to artiklene:

Hvordan kjempe mot propagandamaskinen og vinne?

Det er gøy å kjempe mot mediegigantene – og det gir resultater – bli med, da vel

Det grunnleggende er å forstå fienden, både hans styrke, men også hans svakhet. Krigspartiet kan ikke lykkes i sine kriger uansett hvor mye avanserte våpen de har, hvis de ikke også lykkes i propagandakrigen, og det er nettopp der de har sin svakhet. Hvis vi kan lykkes i å avsløre de løgnaktige fortellingene som bærer krigspropagandaen opp, så har vi allerede oppnådd mye.

Jeg har sammenliket det med Davids kamp mot Goliat eller Lilliputs kamp mot Gulliver. Patrick snakket om å finne imperialistenes akilleshæl, og det er samme sak. Akilles var den største krigeren i gresk mytologi. Han var angivelig fullstendig usårbar fordi mora hans hadde dyppet ham i elva Styx ved inngangen til dødsriket da han var nyfødt. Men hun måtte holde ham i hælen da hun gjorde det, så dermed fikk han ikke vann på hælen. Og dette ble hans bane, for på slutten av krigen om Troja ble han rammet av en pil nettopp i akilleshælen og falt sammen og døde.

Vi snakket også om å lære av det Sun Tzu skriver om i Krigskunsten, nemlig å forstå fienden og forstå seg sjøl, slik at sjøl en underlegen part kan påføre en overlegen motstander sviende nederlag. Og vi var innom prinsippene i kampsporter som jiu-jitsu, eller den «myke kunst», som det kanskje kan oversettes som. Det vil si å utnytte motstanderens styrke mot ham sjøl.

På Mot Dag-konferansen skal Patrick snakke om «Krig – det endelige målet for all propaganda».

Dette var de innlederne jeg møtte i går. Over to dager skal vi presentere dem og mange flere. Se programmet her. Konferansen er fullbooket for mange dager siden, så det er dessverre for seint å skaffe seg billett.

Men fortvil ikke. Vi kommer til å ta opp hele konferansen på video og også gjøre intervjuer med innlederne, slik at det vil bli mulig å oppleve innholdet og dele det over hele verden. Dermed vil titusener, om ikke hundre tusen eller flere kunne oppleve Mot Dag-konferansen. Og vi har ikke tenkt å gi oss med dette. Det er et mål å komme tilbake regelmessig med nye aktuelle konferanser i regi av Mot Dag.

Vanessa Beeley kommer på Mot Dag-konferansen.
Eva Bartlett kommer på Mot Dag-konferansen.
Terje Tvedt kommer på Mot Dag-konferansen.

Alt dette kan vi gjøre fordi vi har nettavisa steigan.no som finansieres 100 prosent av leserne. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Konferansen er støttet av Fritt ord og av Grünerløkka kulturhus, som eier Parkteatret.

Forrige artikkelRegjeringen vil igjen avgi myndighet til EU
Neste artikkelFrankrike med politisk angrep på gassledningen Nord Stream 2
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).