Frankrike med politisk angrep på gassledningen Nord Stream 2

0
Traseen til Nord Stream 2

Gassledningen Nord Stream 2 skal føre naturgass fra Russland til Tyskland. Den legges på bunnen av Østersjøen direkte til terminaler i Tyskland uten å gå via landjorda i noe annet land. For Tyskland og tysk industri er denne gassledningen nesten et være eller ikke være. Tysklands såkalte Energiewende går dårlig og landet har desperat behov for naturgass for at den tyske industrien skal kunne hevde seg.

Fra før av har USA fordømt denne gassledningen og prøvd å stoppe den. Enkelte østeuropeiske land, som både danser etter USAs pipe og dessuten er svært anti-russiske har også gjort det. Dette har ikke fått Tyskland til å endre kurs. Landet skal ha russisk gass.

Derfor kom det som en ubehagelig overraskelse at også Frankrike går til politisk angrep på denne gassledningen. I andre sammenhenger kan man jo snakke om en akse Paris–Berlin, blant annet i den EU-interne striden mot Italia. Men her er det altså ikke mye støtte å hente fra Emmanuel Macron for Angela Merkel.

USAs ambassadør til Berlin Richard Grenell skrev sammen med USAs ambassadør i Danmark og USAs EU-ambassadør en gjestekronikk i Deutsche Welle der de advarte Tyskland mot avtalen med Russland.

Det er ikke ventet at all denne kritikken vil få Tyskland til å droppe rørledningsprosjektet, men landet kan bli tvunget til å gjøre en rekke andre kompromisser med sine EU-partnere. Dette er enda et eksempel på at den såkalte unionen sprekker opp og er i indre strid med sjøl.

Les: Frankrike kaller hjem sin ambassadør til Italia etter den «verste diplomatiske krangelen siden annen verdenskrig»

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn uhyre spennende samling på Parkteatret
Neste artikkelMot Dag-konferansen første dag en knallsuksess
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).