De gule vestenes opprør fortsetter til tross for Macrons ekstreme politivold

50
Fra demonstrasjonen i Paris 14. februar 2019. Kilde: LesGiletsJaunes, Twitter.

– Revolusjonen begynte tidlig det året, skrev John Steinbeck i den satiske romanen The Short Reign of Pippin IV. Revolusjonsånden er i hvert fall ikke gått tapt i det franske folket og de gule vestenes opprør er ikke knekt til tross for at bankenes president Emmanuel Macron har tatt i bruk militær vold for å prøve å knuse bevegelsen.

De gule vestene fortsatte sitt opprør for fjortende uke på rad, sin #Acte14, i byer over hele Frankrike lørdag 16. februar 2019. Og de ble møtt med den samme massive politivolden, som her:

Politiet fortsetter å drive skarpskyting med sine 40 mm prosjektiler mot ansiktene og hendene til folk for å påføre dem som mye skade som mulig.

Fra #ActeXIV på Twitter.

Fram til 14. februar 2019 er 8400 mennesker blitt arrestert under politiaksjonene mot de gule vestene. 1800 av dem er blitt dømt. Og staten viser ingen nåde.

Her er et intervju med Fiorina Jacob Lignier som mistet det ene øyet da politiet skjøt henne i ansiktet.

Vanessa Beeley: Frankrike tyr til totalitær taktikk for å knuse de gule vestene – sivile i politiets skuddlinje

De store internasjonale mediene har nærmest sluttet å omtale de gule vestene, men det gjelder ikke de franske. Helgens demonstrasjoner er omtalt i Libération, Mediapart, Le Parisien og Le Monde. Sistnevnte gjør det til en hovedsak at filosofen Alain Finkielkraut ble skjelt ut og sjikanert av noen av demonstrantene. Da har man liksom stemplet bevegelsen som «antisemittisk». Men enkelte personers bøllete opptreden mot Finkielkraut er ingenting mot den franske statens systematiske lemlesting av hundrevis av mennesker. Det finnes ingen dekning for å hevde at de gule vestene verken er «rasistiske» eller «antisemittiske». Derimot finnes det en betydelig likhet mellom hvordan Israel behandler palestinerne og hvordan Macron behandler sine landsmenn.

Fortsatt er det et flertall på 58 prosent av det franske folket som «er enige med eller sympatiserer med» de gule vestenes opprør. Støtten har vært enda større, og det er klart at propagandaen mot dem har hatt sin virkning. Det overraskende er at støtten har holdt seg så sterk gjennom 14 uker med en så beinhard konflikt. Det er nærmest utrolig at bevegelsen har klart å holde motet og demonstrasjonsviljen oppe gjennom vinteren. Det kommer naturligvis av at det for dem handler om helt grunnleggende livsinteresser, om økonomi om lønn, om arbeidsløshet, om kampen for å overleve – og om politisk arroganse og grov maktbruk fra den herskende klassen.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hendelsen var sannsynligvis rigget. For å bli en del av De Gule Vestene trengs det ikke medlemskap med synlig medlemskort, en ifører seg bare en gul vest og tilslutter seg folkemengden med gule vester. Det er derfor lett for en gruppe sabotører å sjikanere Finkielkraut, og få det til å se ut som De Gule Vestene som bevegelse står bak.

  Akkurat det Macron ønsker seg for å rettferdiggjøre den usedvanlig brutale fremferden til det franske militærpolitiet mot stort sett fredelige demonstrasjoner, og fortsette å bruke jernneven på De Gule Vestene nå de fremstilles som antisemittisk i den franske MSM pressen.

  Dessuten er det urimelig å tro at den “økende antisemittismen” som det kalles er rasistisk. Flere og flere ser hvem eliten er som eier bankene og finansinstitusjonene, forsikringsselskapene, presse og media, telekom, energiselskapene, den farmasøytiske industrien, agro-selskapene, næringsmiddelindustrien, våpenindustrien, vannverkene og infrastruktur.

  Og hvem som er politikerne, og påvirkere i den mediale hverdagen. Det er altså en enorm maktkonsentrasjon av eierskapsmakt, politisk makt og påvirkningsmakt samlet hos en meget liten gruppe, en elite som blir rikere og rikere mens alminnelige folk blir fattigere og fattigere på grunn av politiske beslutninger som kommer eliten til fordel. Eliten i kulissene dikterer direktivene og politikken til sine egne politikere som kommer dem selv til gode.

  Det skulle være unaturlig om ikke dette fører til en “buzz” blant folk når så store deler av befolkningen opplever at hverdagen blir så vanskelig, samtidig som denne eliten blir rikere hele tiden. På grunn av politiske beslutninger overføres det altså enorme pengesummer fra lavere sosiale lag til eliten, som blir rik på å tyne arbeiderklassen spesielt.

  De fleste av denne eliten er av en liten etnisk gruppe. Når en så enorm makt er samlet hos en så liten gruppe er det fullstendig urimelig å avise kritikk som antisemittisme. De har klart å kriminalisere all kritikk av seg enda de påvirker 99% av alle menneskers liv i land med deres fortrukne styreform, nyliberal markedsøkonomi, som gagner 1 prosenten, men ikke de 99% andre, spesielt arbeiderklassen.

 2. Avatar for INK INK says:

  Har du noe belegg for at de fleste som tilhører den eliten, som “eier bankene og finansinstitusjonene, forsikringsselskapene, presse og media, telekom, energiselskapene, den farmasøytiske industrien, agro-selskapene, næringsmiddelindustrien, våpenindustrien, vannverkene og infrastruktur”, faktisk er jøder (jeg regner med at det er jøder du mener med “liten etnisk gruppe”)? Jeg tviler ikke på at noen av disse folka har jødisk bakgrunn, men at det skulle være flertallet, vil jeg gjerne se belagt om jeg ikke skal mistenke det for å være en myte.

  Edit: Ellers er jeg enig i mye av det andre du skriver her.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tviler også på at de er flertallet, men de har i hverfall nok makt til at ingen andre med makt tør å si noe om oppførselen deres, og de har også gjort holocaust til fransk statsreligion. Alain Soral fikk et år i fengsel for å twittre dette bildet. (sikkert satt litt på spissen, da han har kritisert jøder lenge, så det var nok tidligere dommer som han ignorerte som gjorde at straffen ble så høy)
  memorial%20pornography

 4. Avatar for aford aford says:

  INK, mediene og de nevnte sektorene (world wide og i US spesielt) er nok en arena der de i særdeleshet er tungt inne, og det er en veldig viktig arena. Hvor mye du vil legge i dette kan du bestemme selv. Her er en oversikt fra 2013, og det er ikke vesentlige endringer i fargefordeling på plansjen siden da, selv om noen navn er ute/ døde og noen nye er inne/ arvet.

  Who%20Controls%20Your%20Mind

 5. Avatar for INK INK says:

  Hvis denne oversikten over US/US-baserte nyhetsmedier og underholdning (og utvalgte computer software-giganter og sosiale medier), stemmer, er det jo nærmest imponerende, og ikke spesielt bra for mangfoldet. Hvem var det som deregulerte den amerikanske mediebransjen igjen, forresten, Clinton?

  Jeg regner med at eierne som er oppført her, må være de største aksjeeierne.
  Ellers fant jeg denne:

 6. Avatar for aford aford says:

  Om jeg får lov å komme med en liten betraktning her, så vil jeg si at jeg tenker at i tillegg til helt ulikt verdisyn dere i mellom, så snakker dere muligens også nå ørlite forbi hverandre. runeulvs påstand leste jeg umiddelbart som mer deskriptiv enn normativ, selv om det kanskje bare er meg. Men den kan leses sånn. Med evolusjons– og gruppedynamiske/ –psykologiske, og kanskje også litt spillteoretiske briller; at det nå engang er sånn det gjerne funker i menneskets verden, og at dette er normalen. Det samme skjedde jo f.eks. også i min oppvekst i grunnskolen, når noen hadde knust ei rute eller lampe, og hele klassen ble straffet (måtte sitte igjen) hvis ingen sladret på en gjerningsperson som ikke tilsto frivillig, eller tvang vedkommende. At det i hvert fall ofte virker i mindre kontekst, er det ingen tvil om. Å anbefale eller idealisere det er noe annet, men prinsippet er gammalt som leire.

 7. De fortsetter, men nå må de kjempe mot demonisering i pressen også. Nå er visst de gule vestene antisemitter også… Kartellene som styrer vesten og verden er totalt hensynsløse.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

41 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

50 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.