– Bistandsorganisasjoner er blitt milliard- firmaer

0
Faksimile av oppslag i ABC Nyheter.

Tenker du på Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Flyktningehjelpen og andre humanitære organisasjoner som folkelige? De kan like gjerne være redskaper for USAs og Norges politikk for andre land. Dette skriver ABC Nyheter i sin reportasje fra Mot Dag-konferansen 2019 på Parkteatret. Nettavisa fortsetter:

Brannfakkelen kommer fra historiker Terje Tvedt, som i 2017 ga ut sin meget omdiskuterte bok «Det internasjonale gjennombruddet», som har møtt alt fra begeistring til voldsom kritikk.

– Det er et forsøk på å beskrive hvordan framveksten av de store humanitære organisasjoner må forstås, og at disse er systematisk og nærmest prinsipielt har blitt tilhengere av humanitær intervensjon, sa Tvedt da han sist søndag igjen stilte opp på et debattmøte.
Denne gangen skjedde det i regi av medieselskapet Mot Dag, som står bak nettstedet steigan.no.
At de fem største bistandsorganisasjonene i Norge har mottatt 40 milliarder kroner fra UD siden 2000, er ifølge ham viktig å vite.
Historikeren og forfatteren ramset opp:
Flyktningehjelpen, Kirkens Nødhjelp og Røde Kors har fått ca 10 milliarder hver, Norsk Folkehjelp under 7 men har til gjengjeld fått nye av den amerikanske regjeringen. Redd Barna har fått rundt 4 milliarder.

Terje Tvedt trakk også fram Sudan, der Kirkens Nødhjelp siden 1972 drev med humanitær hjelp i samarbeid med regjeringen i Khartoum. Så involverte også Norsk Folkehjelp seg i Sudan.

– Norsk Folkehjelp støttet helt systematisk støtte til SPLA-geriljaen i et land Norge hadde anerkjent. Norge støttet i lang periode to parter i en krig som aldri tok slutt. 2 millioner mennesker døde.

Kommentar:

Tvedts foredrag var en perle. Bare det alene var god når grunn til å gå på konferansen. Og Mot Dag-konferansen var pakket med perler, som man kan se ved å se noen av videoene fra det to dager lange møte. Likevel ble konferansen boikottet av de store medieorganisasjonene. Slik er det blitt i Norge. Det er godt at i hvert fall noen få medieorganisasjoner har integritet og journalistisk nysgjerrighet nok til å gå mot strømmen.

Terje Tvedt avslørte på en nøktern, faktaorientert og vitenskaplig måte en bærebjelke i Norges overgang til en aggressiv og krigersk imperialistmakt, og hvordan dette skjedd under et dekke av bistand og veldedighet. De folkelige organisasjonene gikk fra å være grasrotorganisasjoner til å bli statsfinansierte instrumenter for norsk utenrikspolitikk. Og samtidig gikk anti-imperialistiske organisasjoner basert på aktivisme til å bli NGOer finansiert over statsbudjsettet.

Dette faller sammen med at Norge ble et søkkrikt land på oljepenger og at det norske oljefondet ble eier av 1,5 prosent av alle aksjer i verden. Det norske oljefondet ble en kilde til kassakreditt for gigantene på Wall Street, samtidig som Norge ble en av de aller ivrigste deltakerne i USAs kriger.

Tvedts forskning åpner døra for en serie temaer som både forskere og det som måtte være igjen av uavhengige og kritiske journalister burde elske å følge opp.

Her er Tvedts foredrag og noen av de andre foredragene på Mot Dag-konferansen 2019.

Terje Tvedt: Kriger, nye eliter, og det internasjonale gjennombruddet. Et historisk perspektiv.

Patrick Henningsen: War – the ultimate goal of all propaganda

Eva Bartlett – The silenced voice of the Syrian people

Vanessa Beeley -The tale of the White Helmets in the Western media, on the ground in Syria and beyond

Vanessa Beeley: Den grove politivolden mot de gule vestene i Frankrike

Denne konferansen er blitt mulig fordi hundrevis av folk betaler regelmessige eller uregelmessige bidrag til steigan.no. Vi er 100 prosent avhengige av lesernes støtte. Vi har ikke statsstøtte og har ingen rike onkler eller tanter.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA beordrer alle sine borgere ut av Haiti etter omfattende massedemonstrasjoner
Neste artikkelBBCs Syriareporter: – Jeg kan bevise at gassepisoden i Douma var fabrikert