Moxnes om Libya-gransking: Vil vite antall døde etter norske bombetokt

0
Bjørnar Moxnes (Rødt) stilte Ine Eriksen Søreide til veggs i spørretimen på Stortinget om Libyakrigen. Skjermdump fra ABC Nyheter.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener rapporten om Norges krigføring i Libya er en «hvitvasking». Han vil ha en ny gransking, for å få svar på hvor mange som døde av bomber fra norske fly. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

I et nytt forslag oppfordrer Moxnes til at «Stortinget ber regjeringen undersøke hvor mange som ble drept og skadet av de bombene som ble sluppet av norske kampfly over Libya».

– Når man ikke har undersøkt hvor mange som ble drept av norske bomber, så kan man ikke si at Norges deltagelse i krigen i Libya er undersøkt, sier Moxnes til VG. …

I løpet av 133 dager våren og sommeren 2011 slapp femten norske F-16-fly til sammen 588 bomber over Libya. Ifølge Forsvarsdepartementet ble prisen 317 millioner kroner.

– Vi vet at Norge bombet der andre land sa nei, men vi vet ikke hvem som ble truffet av disse bombene, og om det var sivile eller militære mål, sier Moxnes.

UNder debatten om Petersen-utvalgets innstilling forsøkte Moxnes å få den behandlet i Stortinget i plenum. Dette ble avvist av flertallet. Dermed skal den behandles av utenriks- og forsvarskomiteen, der Rødt ikke er representert.

– Petersen-rapporten er langt på vei en hvitvasking av partiene som valgte å gå til krig, og nå skal den diskuteres i en komité der kun de partiene som tok beslutningen er representert, sier Moxnes.

Spørsmålene fra Bjørnar Moxnes er helt på sin plass. Petersen-utvalget har ikke oppsummert Norges rolle i krigen mot Libya. Jan Petersen & co har levert en hvitvasking, som bestilt. Ved å be om konkrete tall på dem som ble ofre for Norges bombing viser Moxnes igjen krigens karakter. Det var ikke et videospill, slik man får inntrykk av at utenriksminister Søreide vil ha det til. Det var heller ikke en krig for menneskerettigheter. Norge drepte virkelige mennesker av kjøtt og blod og ødela et land. Det er det norske politikere bør stilles til ansvar for.

Petersenutvalget hvitvasker en skitten krig

Terje Tvedt kritiserer store mangler ved Libya-rapport

Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

steigan.no er det norske nyhets- og kommentarmediet som har drevet mest kritikk av krigen mot Libya og Norges rolle i denne krigen. Les her.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelHistorisk stor innvandring presset norskfødte ut av arbeidslivet
Neste artikkelKorrupsjonssak ryster regjeringspartiet Frelimo i Mosambik
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).