Moxnes om Libya-gransking: Vil vite antall døde etter norske bombetokt

0
Bjørnar Moxnes (Rødt) stilte Ine Eriksen Søreide til veggs i spørretimen på Stortinget om Libyakrigen. Skjermdump fra ABC Nyheter.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener rapporten om Norges krigføring i Libya er en «hvitvasking». Han vil ha en ny gransking, for å få svar på hvor mange som døde av bomber fra norske fly. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

I et nytt forslag oppfordrer Moxnes til at «Stortinget ber regjeringen undersøke hvor mange som ble drept og skadet av de bombene som ble sluppet av norske kampfly over Libya».

– Når man ikke har undersøkt hvor mange som ble drept av norske bomber, så kan man ikke si at Norges deltagelse i krigen i Libya er undersøkt, sier Moxnes til VG. …

I løpet av 133 dager våren og sommeren 2011 slapp femten norske F-16-fly til sammen 588 bomber over Libya. Ifølge Forsvarsdepartementet ble prisen 317 millioner kroner.

– Vi vet at Norge bombet der andre land sa nei, men vi vet ikke hvem som ble truffet av disse bombene, og om det var sivile eller militære mål, sier Moxnes.

UNder debatten om Petersen-utvalgets innstilling forsøkte Moxnes å få den behandlet i Stortinget i plenum. Dette ble avvist av flertallet. Dermed skal den behandles av utenriks- og forsvarskomiteen, der Rødt ikke er representert.

– Petersen-rapporten er langt på vei en hvitvasking av partiene som valgte å gå til krig, og nå skal den diskuteres i en komité der kun de partiene som tok beslutningen er representert, sier Moxnes.

Spørsmålene fra Bjørnar Moxnes er helt på sin plass. Petersen-utvalget har ikke oppsummert Norges rolle i krigen mot Libya. Jan Petersen & co har levert en hvitvasking, som bestilt. Ved å be om konkrete tall på dem som ble ofre for Norges bombing viser Moxnes igjen krigens karakter. Det var ikke et videospill, slik man får inntrykk av at utenriksminister Søreide vil ha det til. Det var heller ikke en krig for menneskerettigheter. Norge drepte virkelige mennesker av kjøtt og blod og ødela et land. Det er det norske politikere bør stilles til ansvar for.

Petersenutvalget hvitvasker en skitten krig

Terje Tvedt kritiserer store mangler ved Libya-rapport

Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

steigan.no er det norske nyhets- og kommentarmediet som har drevet mest kritikk av krigen mot Libya og Norges rolle i denne krigen. Les her.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.