Moxnes om Libya-gransking: Vil vite antall døde etter norske bombetokt

8
Bjørnar Moxnes (Rødt) stilte Ine Eriksen Søreide til veggs i spørretimen på Stortinget om Libyakrigen. Skjermdump fra ABC Nyheter.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener rapporten om Norges krigføring i Libya er en «hvitvasking». Han vil ha en ny gransking, for å få svar på hvor mange som døde av bomber fra norske fly. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

I et nytt forslag oppfordrer Moxnes til at «Stortinget ber regjeringen undersøke hvor mange som ble drept og skadet av de bombene som ble sluppet av norske kampfly over Libya».

– Når man ikke har undersøkt hvor mange som ble drept av norske bomber, så kan man ikke si at Norges deltagelse i krigen i Libya er undersøkt, sier Moxnes til VG. …

I løpet av 133 dager våren og sommeren 2011 slapp femten norske F-16-fly til sammen 588 bomber over Libya. Ifølge Forsvarsdepartementet ble prisen 317 millioner kroner.

– Vi vet at Norge bombet der andre land sa nei, men vi vet ikke hvem som ble truffet av disse bombene, og om det var sivile eller militære mål, sier Moxnes.

UNder debatten om Petersen-utvalgets innstilling forsøkte Moxnes å få den behandlet i Stortinget i plenum. Dette ble avvist av flertallet. Dermed skal den behandles av utenriks- og forsvarskomiteen, der Rødt ikke er representert.

– Petersen-rapporten er langt på vei en hvitvasking av partiene som valgte å gå til krig, og nå skal den diskuteres i en komité der kun de partiene som tok beslutningen er representert, sier Moxnes.

Spørsmålene fra Bjørnar Moxnes er helt på sin plass. Petersen-utvalget har ikke oppsummert Norges rolle i krigen mot Libya. Jan Petersen & co har levert en hvitvasking, som bestilt. Ved å be om konkrete tall på dem som ble ofre for Norges bombing viser Moxnes igjen krigens karakter. Det var ikke et videospill, slik man får inntrykk av at utenriksminister Søreide vil ha det til. Det var heller ikke en krig for menneskerettigheter. Norge drepte virkelige mennesker av kjøtt og blod og ødela et land. Det er det norske politikere bør stilles til ansvar for.

Petersenutvalget hvitvasker en skitten krig

Terje Tvedt kritiserer store mangler ved Libya-rapport

Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

steigan.no er det norske nyhets- og kommentarmediet som har drevet mest kritikk av krigen mot Libya og Norges rolle i denne krigen. Les her.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Ein veit ikkje kva alternativ ein hadde på den tida heller. Kanhende det hadde kosta fleire liv om ein ikkje fekk skift styre i Libya. Raudt var og faktisk positive til at Noreg skulle hjelpe opprørerane, men utan å blande Nato inn. Det heile kunne då ha drege ut tid. Og mange fleire kunne ha mista livet. Desse tilhøva blir ikkje analysera av Steigan.

  • Nei, det kan ikke hende at det hadde kostet flere liv uten «skifte av styre» i Libya. Den pågående humanitære katastrofen der koster liv på daglig basis, og kommer til å gjøre det i uoverskuelig fremtid.

 2. Er det grunnlag for å glorifisera moxnes, så som Steigan gjer?

  Skjerp sanksjonene mot Gaddafi
  PUBLISERT 10. MARS 2011 10:19
  Gaddafi bruker nå den massive våpentilførselen han har fått fra Vesten de siste åra til å komme på offensiven overfor det rettferdige opprøret mot han.
  – Det libyske folket og Det nasjonale overgangsrådet må få all den støtten vi kan gi dem i denne kritiske fasen, sier Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt.
  – Opprøret er retta mot den anstrengte økonomiske situasjonen som også flertallet i Libya er ramma av, i kontrast til den overflod det korrupte regimet til diktatoren har nytt godt av. Opprøret ville ta kontroll over landets rike naturressurser til fordel for folkets beste. Det er derfor avgjørende at støtten som gis dem ikke fører til en ny etablering av et utbytterregime. Forberedelsene for at vestlige stormakter skal få styringen over landet, må motarbeides, sier Arnljot Ask.

  I dag diskuterer Natos forsvarsministere hvilke muligheter de har for militær inngripen i Libya.

  – Forslagene om flyforbudssone ville innebære en regelrett militær intervensjon, som også kan risikere å gi Gaddafi større støtte og forlenge krigen. I stedet må opprørerne få politisk, materiell og økonomisk støtte slik at de sjøl kan styrke også sin militære slagkraft. Samtidig som sanksjonene mot Gaddafi må gjøres mer effektive. Det nasjonale overgangsrådet må overta Libyas sete i internasjonale foraer, fortsetter Ask.

  – Norge må reise forslag innenfor Schengen om samarbeide for en forsterka innsats for å ta i mot flyktninger til Europa, og sjøl gå ut med tilbud om å ta i mot et betydelig antall flyktninger, avslutter Arnljot Ask.

  https://xn--rdt-0na.no/nyheter/2011/03/skjerp-sanksjonene-mot-gaddafi/

  • Takk. De som leser steigan.no fast vet at jeg har kritisert Rødts Libya-politikk. Og den eneste «glorifisering» jeg gjør av Moxnes er følgende setning: «Spørsmålene fra Bjørnar Moxnes er helt på sin plass.»
   Jeg mener at det er dekning for å si dette.

 3. Det er på tide at disse tallene blir fremlagt, det kan dreie seg om flere tusen mennesker som ble drept av norske bomber.
  Det makabre med denne norske drepingen er at dette skjedde omtrent samtidig med at Stoltenberg trøstet folk som gikk i rosetog. Og denne drepingen skjedde altså ikke i selvforsvar for å beskytte Norge og den norske befolkning. Politikerne kan selvfølgelig si at de feilvurderte situasjonen (at det som var R2P isteden ble til regimeendring), men dette bør få konsekvenser selv om de drepte afrikanere i det godes navn.

 4. Moxnes har jo så flott hår må du skjønne, så jeg kan saktens tilgi dem litt «glorifisering» men spørsmålene han stiller er både relevante og på sin plass. Skjønt å tro at det skal bli noe annet enn teater ut av dette er å tro på julenissen. Kansje hvis noe så urovekkende skjer at folk flest blir rista ut av boblene sine. Eller at nok folk leser steigan;) istedenfor pro zio medier som resett, document o.l som funker som avledning fra farlige tema med å fremme usa og israelsleiking og fokusere på multikulturkonflikt slik at fokus blir på problemet og roten til det forvinner bak et teppe med røyk. Det er blitt så karikert på dette tidspunkt at det er nesten ubegripelig at folk ennå ikke lukter lunta.
  Takk for at dere tør ta opp tema der andre tier, og faktisk dokumenterer det dere skriver. Dette er hovedgrunnen til at jeg deler deres artikler til alle jeg kjenner som ønsker å lese om virkelige nyheter istedenfor agurknytt. Stå på

 5. Politikerne kan si at de feilvurderte…?
  Hvis jeg blir tatt for fyllekjøring kan jeg slippe unna med å beklage meg over at jeg feilvurderte?
  Og i Libya-saken var det ikke noe så uskyldig som fyllekjøring.
  Det var drap…, kanskje på hundre eller tusenvis av sivile.
  Unnskyldningen om at «hadde ikke vi grepet inn kunne mange flere blitt drept av regimet» (mon tro det) er et absurd argument.

 6. Ja, Danmark var også med i præcisions-myrderierne af de, der forsvarede Libyen. Men der er ingen tendens til international retspolitisk-intellektuel granskning heraf. Så man kan kun håbe, at undersøgelsen fortsætter i Norge, og at de ansvarlige norske politikere bag mordene bliver stillet til ansvar.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.