Korrupsjonssak ryster regjeringspartiet Frelimo i Mosambik

0
Den sveitsiske banken Credit Suisse og toppfolk i regjeringspartiet Frelimo var sammen om det store korrupsjonsopplegget som nå er avslørt i Mosambik. Illustrasjon: Shutterstock.

Mosambiks tidligere finansminister, Manuel Chang, ble nylig arrestert i Sør-Afrika anklaget for å ha stått bak svindel med statslån i størrelsesorden 2 milliarder dollar. På grunn av hans posisjon da disse handlingene skal ha blitt begått og på grunn av det omfanget saka har, er dette ei politisk krise som også rammer regjeringspartiet Frelimo som har styrt landet siden frigjøringa i 1975.

Adriano Nuvunga, professor i politisk vitenskap ved Eduardo Mondlane-universitetet sier at dette er Frelimos største krise. Det finnes ikke lenger ett Frelimo, det finnes mange.

Regjeringa i Maputo har vært fullstendig taus om saka etter arrestasjonen. De lånene som Chang skaffet var ikke basert på landets interesser, men var et resultat av et korrupsjonsopplegg som ble utviklet av ansatte i banken Credit Suisse sammen med ledende politikere og tjenestemenn i Mosambik. Men det er Mosambik som vil bli sittende med regninga.
USA har engasjert seg i saka og har reist en tiltale der det hevdes at 200 millioner dollar gikk til bestikkelser og ulovlige provisjoner.

Mosambik har reist tiltale mot 18 personer for korrupsjon og misbruk av offentlige midler. For landets økonomi er denne skandalen helt ødeleggende. Det beløpet det er snakk om utgjør 25 prosent av landets statsbudsjett, skriver Financial Times. Skandalen har fått kreditorer til å suspendere betalinger til landet og Mosambik har vært nødt til å melde at landet ikke klarer å håndtere gjelda si. Da kan neste skritt være å havne i Pengefondets og kreditorenes klør.

Sittende president Filipe Nyusi var forsvarsminister da lånene ble tatt opp, så søkelyset kommer farlig nær ham. Antakelig vil han gjøre Chang til syndebukk for å berge seg sjøl og vinne valget seinere i år.

Korrupsjonssaka river opp Frelimo og tar lokket av den kokende misnøyen som har bygd seg opp mot partiet, særlig blant ungdommen. At det er mange krefter som vil prøve å fiske i rørt vann i den forbindelsen, er det heller ingen tvil om.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.