Korrupsjonssak ryster regjeringspartiet Frelimo i Mosambik

0
Den sveitsiske banken Credit Suisse og toppfolk i regjeringspartiet Frelimo var sammen om det store korrupsjonsopplegget som nå er avslørt i Mosambik. Illustrasjon: Shutterstock.

Mosambiks tidligere finansminister, Manuel Chang, ble nylig arrestert i Sør-Afrika anklaget for å ha stått bak svindel med statslån i størrelsesorden 2 milliarder dollar. På grunn av hans posisjon da disse handlingene skal ha blitt begått og på grunn av det omfanget saka har, er dette ei politisk krise som også rammer regjeringspartiet Frelimo som har styrt landet siden frigjøringa i 1975.

Adriano Nuvunga, professor i politisk vitenskap ved Eduardo Mondlane-universitetet sier at dette er Frelimos største krise. Det finnes ikke lenger ett Frelimo, det finnes mange.

Regjeringa i Maputo har vært fullstendig taus om saka etter arrestasjonen. De lånene som Chang skaffet var ikke basert på landets interesser, men var et resultat av et korrupsjonsopplegg som ble utviklet av ansatte i banken Credit Suisse sammen med ledende politikere og tjenestemenn i Mosambik. Men det er Mosambik som vil bli sittende med regninga.
USA har engasjert seg i saka og har reist en tiltale der det hevdes at 200 millioner dollar gikk til bestikkelser og ulovlige provisjoner.

Mosambik har reist tiltale mot 18 personer for korrupsjon og misbruk av offentlige midler. For landets økonomi er denne skandalen helt ødeleggende. Det beløpet det er snakk om utgjør 25 prosent av landets statsbudsjett, skriver Financial Times. Skandalen har fått kreditorer til å suspendere betalinger til landet og Mosambik har vært nødt til å melde at landet ikke klarer å håndtere gjelda si. Da kan neste skritt være å havne i Pengefondets og kreditorenes klør.

Sittende president Filipe Nyusi var forsvarsminister da lånene ble tatt opp, så søkelyset kommer farlig nær ham. Antakelig vil han gjøre Chang til syndebukk for å berge seg sjøl og vinne valget seinere i år.

Korrupsjonssaka river opp Frelimo og tar lokket av den kokende misnøyen som har bygd seg opp mot partiet, særlig blant ungdommen. At det er mange krefter som vil prøve å fiske i rørt vann i den forbindelsen, er det heller ingen tvil om.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelMoxnes om Libya-gransking: Vil vite antall døde etter norske bombetokt
Neste artikkelHvem krever omvalg i DR Kongo?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).