Månegudinnen har landet

126
Kina har lykkes med en mjuk landing på månens bakside.

Kina har skrevet romfartshistorie. Landet har lykkes med å gjennomføre en mjuk landing med romfartøyet Chang’e-4 på månens bakside. Landinga ble foretatt3. januar 2019. Det er ingen tidligere som har landet på den siden av månen. Det innebærer en del tekniske vanskeligheter fordi det ikke er noen direkte måte å kommunisere med jorda på. Som forberedelse til landingen har derfor Kina først plassert en sambandssatellitt i det såkalte Lagrange-punktet mellom månen og jorda, altså der gravitasjonskrafta fra de to er like stor.

Hvis alt går videre etter planen skal Chang’e-4, som er oppkalt etter den kinesiske månegudinnen, sette ut et lite kjøretøy som skal foreta undersøkelser av måneoverflaten. Tyskland, Nederland og Sverige samarbeider med Kina om prosjektet og har alle instrumenter ombord i Chang’e-4.

Et av eksperimentene som skal gjennomføres er å plante frø i en medbrakt minibiotop for å se om man kan få frøene til å spire på månen. Les mer om ekspedisjonen her.

Vi omtalte prosjektet her, og skrev blant annet:

Denne ekspedisjonen er ett skritt videre i et måneutforskingsprogram som omfatter Chang’e-5,for å utforske månens framside. Det er også en Chang’e-6,som vil forsøke å lande og komme tilbake igjen. Etter det finnes Chang’e7 og ytterligere prosjekter. Kina utvikler sterkere bæreraketter beregnetpå å sende større fartøyer til månen, også bemannede romskip. Det finnes også planerom å opprette en ubemannet eller bemannet stasjon på månen. Det er også planlagt en ferd med et ubemannet fartøy til mars i 2020.

Kina er i ferd med å ta over ledelsene i internasjonal romfart. En god oversikt over landets romfartsprogrammer finnes på Space.com.

Det finnes en avleggs oppfatning i Vesten om Kina om at landet bare driver kopiering av vestlig teknologi. Dette er feil og har vært feil lenge. Måneprogrammet burde i det minste få folk til å kvitte seg med slike oppfatninger. Det Kina gjør nå er det ingen som har gjort før.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. ahndrom says:

  Kinserne trenger ikke mer enn et bilde ? Man bruker x anntall milliarder på turen dit med x anntall kamerarer og video fra start til landing. Så er dette ene bildet beviset :slight_smile: jada det kommer sikkert ett bilde til og en bitteliten snutt på 20 sekunder som viser landingen…
  Verden er blitt morsom, ganske artig å se artiklene til vg, minst 1 gang i uka, om en eller anna ny planet. Propaganda siden 1945(da VG ble opprettet) for å fortelle historien. :slight_smile: Norge er et mini nord korea på mange måter og det er utrolig morro å se det Real live komedie show.
  hehe

 2. Jeg tenkte på den: Hvor mange tabletter må en tysker ta når han har hodepine?

  1. En i hvert hjørne :grinning:
 3. Johnny says:

  Kina har funnet opp mye rart;

  • Desimalsystemet, ca 1300 år før kristus.
  • Newtons 1. lov , i den 2000 år eldre boken Mo Ching står newtons 1 lov beskrevet.
  • Armbrøst , 400 år før kristus.
  • Høyovn, 400 år før kristus.
  • Jernplog, 600 år før kristus.
  • Såing i rader, 600 år før kristus.
  • kinaputter ble lagd uner HAN-dynastiet av bambusrør som bøe oppvarmet til de sprakk , ca. 200 år før kristus.
  • Papirets historie går tilbake til Kina til rundt 200 før kristus.
  • Boring etter naturgass, ca 100 år før kristus.
  • Trillebår, 100 år før Kristus.
  • Seil, skip og ror, 100 år etter kristus.
  • Seismograf , 130 år etter Kristus.
  • Stigebøylen, ca 300 år etter kristus.
  • Kruttet ble oppfunnet av Kina ca 400 år etter kristus.
  • Paraplyen, ca 400 år etter kristus.
  • Fyrstikker, 600 år etter kristus.
  • Whisky, 600 år etter kristus!!!
  • Trykkekunsten, 800 år etter kristus.
  • Papirpenger, ca 1000 år etter kristus.
  • kompasset , ca 1100 år etter kristus.
  • Brannpiler ble brukt mot mongolsk angrep på Kai-Keng i 1232 etter Kristus.
  • Verdens første astronaut var fra Kina . På 1500-tallet konstruerte Wan Hu en rakettstol under to store drager. Under rakettstolen var det montert 47 store tønneraketter, og 47 fakkelbærere tente på luntene samtidig. Et enormt brak fulgte med masse røyk, Wan Hu forsvant og siden har ingen sett han. Ikke engang en liten bit av ham, stolen eller dragene. Man antar Wan Hu ennu går i bane rundt jorden.
 4. Jeg fikk jo dette rommet på hotellet, og var sulten. Jeg gikk ned på en hamburgersjappe rundt hjørnet og ville kjøpe en hamburger å ta med på rommet. Så jeg sa:

  “Ein Hamburger zumitbringen bitte!”

  Han rettet meg og sa; “Zumitnehmen meinst du?” og jeg svarte “Ja,Ja”

  Det var en god hamburger, så neste dag ville jeg gjøre det samme. Jeg tenkte at jeg ikke skulle gjøre samme tabben igjen. Jeg traff samme fyren og sa: “Ein Hamburger zu ombringen bitte!”

  Han sa ikke noe, men han hadde tydeligvis sans for humor og skjønte hva jeg mente. Da jeg fikk hamburgeren tok han en gaffel og stakk den kraftig 3 ganger! “Genau!” sa han.

  Jeg skjønte ikke dette med gaffelen før jeg kom tilbake på holtellrommet og fikk tenkt meg om :grinning:

 5. Erland says:

  Neida, du ødelegger ikke idyllen.

  Jeg syns at dette flat earth-konseptet er ganske underholdende!! Men jeg spør deg; så lenge hverken religion eller «vitenskap» gir oss svar på livets og universets gåter, hvor henter da overbevisningen din fra?

  Nå googla jeg litt for å finne ut når dette flat-earth-hysteriet begynte, og ble overraska. 2017!! I forbindelse med den store solformørkelsen i USA det året. Det var jo akkurat det året jeg første gang hørte om det. Jeg trodde ærlig talt det var litt eldre enn det, men nei, det ser ut til at det «eksploderte» da. Noen konspirasjonsteoretikere her som har noen mening om hvorfor, og hva som egentlig skjedde? Jeg har en teori, og nå kødder jeg ikke!, nemlig at det ikke var tilfeldig, men et planlagt angrep eller stunt. Noen som trykte på de rette knappene for å utløse noe, og kanskje det ble større og morsommere enn de hadde sett for seg.

  Hvem? Det er ganske rart at NASA, og i og for seg USA generelt, spiller hovedroller i dette you-tube-skvalderet. NASA driver bare med bløff og har gjort det siden dag én. De har brukt milliarder av dollars på å få folk til å tro at jorda er ei kule. Det er litt mistenkelig at ikke andre lands romfartsprogrammer blir nevnt oftere. Kan dette 2017-stuntet komme fra Russland tro?

 6. INK says:

  Jeg har en annen variant:
  Never wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it. :pig:
  – George Bernard Shaw

  Når det gjelder Flat Earth- og f.eks. Mandela-effekten-teoriene vet man aldri om folk faktisk tror på dem eller om de bare troller.

  Jeg har lov å ta pauser. Såh!

 7. Erland says:

  Ja, jeg er den første beveger her, og har litt myndighet.

  Jeg prøver en gang til: På stedet!! HVIL.

  Røyk en sokk og gå og legg deg!!

 8. Erland says:

  Ittno problem her. Prøvde meg på en liten spøk. Og di.

  :neutral_face:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

118 flere kommentarer

Deltakere