Månegudinnen har landet

368
Kina har lykkes med en mjuk landing på månens bakside.

Kina har skrevet romfartshistorie. Landet har lykkes med å gjennomføre en mjuk landing med romfartøyet Chang’e-4 på månens bakside. Landinga ble foretatt3. januar 2019. Det er ingen tidligere som har landet på den siden av månen. Det innebærer en del tekniske vanskeligheter fordi det ikke er noen direkte måte å kommunisere med jorda på. Som forberedelse til landingen har derfor Kina først plassert en sambandssatellitt i det såkalte Lagrange-punktet mellom månen og jorda, altså der gravitasjonskrafta fra de to er like stor.

Hvis alt går videre etter planen skal Chang’e-4, som er oppkalt etter den kinesiske månegudinnen, sette ut et lite kjøretøy som skal foreta undersøkelser av måneoverflaten. Tyskland, Nederland og Sverige samarbeider med Kina om prosjektet og har alle instrumenter ombord i Chang’e-4.

Et av eksperimentene som skal gjennomføres er å plante frø i en medbrakt minibiotop for å se om man kan få frøene til å spire på månen. Les mer om ekspedisjonen her.

Vi omtalte prosjektet her, og skrev blant annet:

Denne ekspedisjonen er ett skritt videre i et måneutforskingsprogram som omfatter Chang’e-5,for å utforske månens framside. Det er også en Chang’e-6,som vil forsøke å lande og komme tilbake igjen. Etter det finnes Chang’e7 og ytterligere prosjekter. Kina utvikler sterkere bæreraketter beregnetpå å sende større fartøyer til månen, også bemannede romskip. Det finnes også planerom å opprette en ubemannet eller bemannet stasjon på månen. Det er også planlagt en ferd med et ubemannet fartøy til mars i 2020.

Kina er i ferd med å ta over ledelsene i internasjonal romfart. En god oversikt over landets romfartsprogrammer finnes på Space.com.

Det finnes en avleggs oppfatning i Vesten om Kina om at landet bare driver kopiering av vestlig teknologi. Dette er feil og har vært feil lenge. Måneprogrammet burde i det minste få folk til å kvitte seg med slike oppfatninger. Det Kina gjør nå er det ingen som har gjort før.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Johnny Johnny says:

  Kina har funnet opp mye rart;

  • Desimalsystemet, ca 1300 år før kristus.
  • Newtons 1. lov , i den 2000 år eldre boken Mo Ching står newtons 1 lov beskrevet.
  • Armbrøst , 400 år før kristus.
  • Høyovn, 400 år før kristus.
  • Jernplog, 600 år før kristus.
  • Såing i rader, 600 år før kristus.
  • kinaputter ble lagd uner HAN-dynastiet av bambusrør som bøe oppvarmet til de sprakk , ca. 200 år før kristus.
  • Papirets historie går tilbake til Kina til rundt 200 før kristus.
  • Boring etter naturgass, ca 100 år før kristus.
  • Trillebår, 100 år før Kristus.
  • Seil, skip og ror, 100 år etter kristus.
  • Seismograf , 130 år etter Kristus.
  • Stigebøylen, ca 300 år etter kristus.
  • Kruttet ble oppfunnet av Kina ca 400 år etter kristus.
  • Paraplyen, ca 400 år etter kristus.
  • Fyrstikker, 600 år etter kristus.
  • Whisky, 600 år etter kristus!!!
  • Trykkekunsten, 800 år etter kristus.
  • Papirpenger, ca 1000 år etter kristus.
  • kompasset , ca 1100 år etter kristus.
  • Brannpiler ble brukt mot mongolsk angrep på Kai-Keng i 1232 etter Kristus.
  • Verdens første astronaut var fra Kina . På 1500-tallet konstruerte Wan Hu en rakettstol under to store drager. Under rakettstolen var det montert 47 store tønneraketter, og 47 fakkelbærere tente på luntene samtidig. Et enormt brak fulgte med masse røyk, Wan Hu forsvant og siden har ingen sett han. Ikke engang en liten bit av ham, stolen eller dragene. Man antar Wan Hu ennu går i bane rundt jorden.
 2. Jeg tror dette stuntet kommer fra noen universitetsstudenter som ville ha det litt gøy :grinning: De utnytter dumme Amerikanere.

  Vi er ikke så lure i Norge heller. Jeg husker det var noen studenter som bar på en stor tømmerstokk i byen. Den var tung, så de spurte om noen kunne hjelpe. Det kom mange velvillige folk. Etterhvert stakk studentene av og kunne se en tømmerstokk på vei gjennom byen, uten mål og mening :grinning:

 3. Avatar for INK INK says:

  Jeg har en annen variant:
  Never wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it. :pig:
  – George Bernard Shaw

  Når det gjelder Flat Earth- og f.eks. Mandela-effekten-teoriene vet man aldri om folk faktisk tror på dem eller om de bare troller.

  Jeg har lov å ta pauser. Såh!

 4. Avatar for INK INK says:

  Jeg har, som nevnt, ikke noe problem med at folk kritiserer sionisme, Israels politikk, Mossads diverse handlinger eller opprettelsen av den Israelske staten i det hele tatt. (Jeg er enig i at opprettelsen av Israel var en veldig dårlig idé, men jeg tror vi må innse at den staten nok er kommet for å bli, uansett om vi liker det eller ikke, i alle fall innen overskuelig framtid, selv om intet varer og alt [og alle, forresten] flyter inn i hverandre, og ein skigard kan’kje vare evig, veit du etc- med mindre det bryter ut full atomkrig og blodbad i regionen og ellers, men det synes i hvert fall ikke jeg er ønskelig). Det må man altså selvsagt, IMO, ha lov til uten å bli mistenkeliggjort eller kneblet. Og jeg tror i alle fall det ville være en fordel for den alminnelige jødiske mann og kvinne at slik kritikk ikke ble kneblet, enten den kommer innenfra eller utenfra.

  Det jeg reagerer på, som nevnt, er den stadige negative generaliseringen av “jødene”, som generelt begrep, og den beslektede tendensen som flere (ikke egentlig du) har her, til å gi “jødene” skylda for alt som er galt i verden. Jeg synes dette virker som en økende trend i Norge nå, og at den negative generaliserende retorikken, som er blitt en slags vane i visse miljøer, er en del av denne trenden, og jeg synes jeg ser tendenser til at det “smitter over” som et voksende hat eller forakt også mot de du kaller “hverdagsjøder”, og som strengt tatt er en veldig uensartet gruppe, ofte med lite annet til felles en enn en slektsmessig/kulturell bakgrunn og dermed en kulturell identitet som “jøde”. Jeg synes negative generaliseringer om “jøder” støtter en slik trend, enten det er ment sånn eller ikke.

  NB! Jeg vet at du ikke er av dem som tenker svart-hvitt på denne måten og du har jo selv understreket at du ikke klandrer “jødene” for alt som er galt.

  Når jeg likevel har problemer med generaliserende, negative utsagn om “jødene” også når de kommer fra folk som egentlig ikke legger så mye i det (mens jeg ignorerer mye annen generalisering om andre grupper fra medlemsfaunaen her på bruket) er det også fordi jeg ser på de få jødene som bor i Norge (og i Skandinavia) som en allerede noe utsatt og potensielt sårbar gruppe. En liten gruppe vanlige mennesker som fra før er utsatt både for hat fra noen ekstremistiske muslimske miljøer og fra enkelte høyreekstremistiske miljøer, og jeg synes da ikke det er en god ting om negative (eller til og med hatefulle) holdninger til jøder begynner å spre seg andre steder i det norske samfunnet. Jeg synes det ville være veldig synd om de begynte å føle seg så utsatt - og uvelkomne - her at de faktisk flytter til Israel. Hvis man er imot Israel, må man vel mene at Europas jøder heller burde bo i Europa?

  En annen ting er at jeg synes det er så meningsløst er konstrueringen av et fiendebilde/syndebukk som inkluderer et flertall av mennesker som overhodet ikke har makt og som videre utelukker svært mange av de faktisk som har det. Mens det finnes mennesker med enorm makt (av forskjellig hærkomst og bakgrunn, noen av dem selvsagt også med jødisk bakgrunn) som skaper vanvittig mye lidelse og kaos i verden i dag, og som burde stoppes, og som det er grunn til å klandre, er det så meningsløst å i stedet lage fiendebilder av vanlige folk uten makt, også selv om noen av dem faktisk skulle ha noen kjipe meninger. Det er litt som å få en skyllebøtte av sjefen og så gå hjem og banke unga i stedet.

  Nå er det selvfølgelig litt urettferdig at jeg skriver denne harangen til deg og ikke til noen som fortjener den bedre, men det får du bare ta som et kompliment. Når jeg skriver til deg så regner jeg liksom med å få et svar som enten er fornuftig, eller - om du ikke er i humør til å være fornuftig den dagen - i alle fall underholdende.

 5. Avatar for Erland Erland says:

  Ben Webster spilte av og til mens tårene rant. Han grein. Han var forresten også en prøvet sjel, med herion og sånn. Denne generasjonen jazzmusikere var sånn. Det livet de levde… Han bodde forresten en periode i København, og dansk TV har laget en veldig god dokumentar. Den ligger på youtube,

 6. Avatar for Erland Erland says:

  Jeg kan ikke dy meg, men kjører på med litt mer rainbow… Hørt om John Martyn? Han overrasket de fleste da han smelte til med en noe suppete 80-tall-synth-pad-versjon av Over The Rainbow. Og her er en noe eldre korpulent Martyn i crooner-rollen. I dress!

  https://www.youtube.com/watch?v=D12peqNcYzU
  Men for en følsomhet i stemmen. John Martyn ga ut drøssevis med album, og skrev for det meste alt sjøl. Veldig sterk musikk, det svingte voldsomt - men akkurat litt for mye off-pist til at den store hopen av publikum fikk det med seg. Anbefales!
  https://www.youtube.com/watch?v=UikPQOaJpfU
 7. Avatar for aford aford says:

  I avdelingen for nordisk og veldig fint: Det er neppe ubetinget kjølig, snarere et uttrykk for den lune vårvinden som varsomt kjærtegner vinterskruden av landskapet og tiner markens tele for de lyse sommernetter som skal komme. Men nordisk og veldig fint er det: Jeg lytter i skrivende stund til Ingebjørg Bratlands splitter nye album, en samling nytolkninger av gamle salmer i samarbeid med Espen Lind. Og det gjør jeg av én eneste grunn, og ville gjort det av samme grunn uansett hva det tekstlige innholdet måtte være: Det er for å høre Ingebjørgs overjordisk vakre stemme synge hva som helst på verdens vakreste talemål, som er Vinje-dialekten.

  Jeg er super-busy og burde vært en blekksprut mht. til antall hender på ulike steder samtidig akkurat nå, men dere får ha god helg så lenge!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

360 flere kommentarer

Deltakere