Är Gui Min-Haj en bra demokratisk symbol?

0
Gui Min-Haj. skjermdump fra kinesisk TV.

Leserinnlegg.

Av Anders Persson

Det talas om att ett sätt att stödja kampen för demokrati och yttrandefrihet i Kina, är att stödja en “konkret kampanj” för Gui Min-Haj, den i Kina kidnappade och fängslade svensk-kinesiske regimkritikern. Det verkar vara en bra idé, men innan vi startar kan det vara bra att ta reda på vem denne Gui Min-Haj är.  

På svenska Wikipedia Svenska Wikipedia: Gui Min-Haj finner vi en drygt 20-radig biografi, på engelska Wikipedia Engelska Wikipedia: Gui Min-Haj en cirka åtta gånger så omfattande. Den tyska är nästan lika lång, den franska kortare, men ändå dubbelt så lång som den svenska. På den alltså kortfattade svenska får vi en biografi som i stort sett stämmer med vad vi har fått veta i de svenska medierna.

Låt oss granska hårdfakta:

1. Enligt svenska Wikipedia flydde Gui Minhaj till Sverige efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, fick svenskt medborgarskap och avsade sig samtidigt sitt kinesiska medborgarskap.

Enligt de övriga, icke-svenska Wikipediabiografierna, kom han redan 1988 för att studera vid Göteborgs universitet, där han sedan avlade doktorsexamen. Han hade alltså inget med händelserna på Himmelska fridens torg att göra. Det bör i de svenska arkiven finnas uppgifter när han kom hit och när han sökte och erhöll svenskt medborgarskap.

2. Hösten 1999 lämnade han Sverige för att etablera sig i sin kinesiska hemprovins där han startade ett relativt framgångsrikt företag. Varför lämnade han Sverige där han ju ändå var medborgare och hade familj, bla. en 4-årig dotter?

Ett svar på detta ges av den kinesiska ambassaden i Stockholm http://www.chinaembassy.se/eng/mtfw/sgfyryw/t1588073.htm som hävdar att i slutet på 90-talet var Gui Minhai inblandad  i ett storskaligt utbildningsbedrägeri i Göteborg som orsakade två dödsfall av kinesiska gäststudenter. Bedrägeriet avslöjades av SVT i ett kvällsprogram den 23 juni 1999, strax innan Gui Minhai, enligt ambassaden, flydde till sin kinesiska hemort Ningbo för att undgå rätten i Sverige.

Mina egna forskningar har givit vid handen att redan den 8 juni 1999 sände SVT ett program om kinesiska studenter som lurats betala pengar för att få studera vid Handelshögskolan i Göteborg.

Svenska Dagbladet 8 juni 1999

Det repriserades 9 och 13 juni. Det är möjligt att Gui Minhais namn inte nämndes då. Programmet som ambassaden hänvisar till sändes alltså 23 juni, i repris 28 och 29 juni.

Svenska Dagbladet 23 juni 1999

Nu heter det att de lurats av ett privat företag där två professor vid Handelshögskolan arbetade. Uppenbarligen har Gui Minhais namn nämnts här.

Svenska Dagbladet 29 juni 1999

Om Gui varit oskyldig borde programmen inte ha repriserats eller så borde han rentvåtts efter en anmälan till Myndigheten för press, radio och TV https://www.mprt.se/att-anmala/anmal-program/anmalan/

I SvD 3 juli 1999 kunde man under rubriken “Köpt utbildning får kritik” läsa att Högskoleverket riktat “allvarlig kritik” emot Göteborgs universitet eftersom kinesiska studenter fått betala för sin utbildning.

Svenska Dagbladet 8 juli 1999

Totalt rörde det sig om 60 studenter och ett sammanlagt belopp på 3 miljoner kronor. Strax  efter denna skandal lämnar alltså Gui Sverige. Man kan inte utesluta att han återkom som turist, han hade ju ett svenskt pass giltigt i hela EU. Men 2004 gör han en ny oförklarlig flyttning.

3. I oktober 2004  lämnar Gui sin hembygd i Kina och beger sig till Tyskland. Bakom sig lämnar han en givande affärsverksamhet.

I den svenska Wikipediaartikeln  var det en detalj som fångade min uppmärksamhet. Det heter att Gui 2003 blev arresterad av de kinesiska myndigheterna för en “trafikförseelse”. I en länk till SVT 11 sep 2016 SvT talas det om “trafikbrott”. Tja, tänker man, de eländiga kinesiska polismyndigheterna tar varje tillfälle i akt att sätta åt regimkritiker för bagateller som “trafikförseelser”.Men går vi in på de icke-svenska Wikipediabiografierna får vi veta vad denna “trafikförseelse” bestod i.

Berusad vid ratten dödade Gui i december 2003 en 23-årig flicka vid en övergång för fotgängare. Enligt CNN var det en “dödlig smitningsolycka” (fatal hit and run accident) dvs att Gui hade också avvikit från olycksplatsen. Guis fulla skuld verkar dock till en början inte ha tagits på allvar av myndigheterna, som menade att flickan själv delvis bar ansvar för att inte ha sett sig för när hon gick över gatan.

Protester

Flickans mor var inte alls överens med polisens slutsatser eftersom hon hört av vittnen att bilen hade brutit mot hastighetsbegränsningen. Med hjälp av sin son inledde hon nu en serie experiment, som inte alls var ofarliga, för att söka fastställa vad som hade hänt. De kom fram till att Gui kört med en hastighet av 110 kilometer i timmen.

Hon överklagade till den lokala polismyndigheten i Zhejiang (söder om Shanghai) som i maj 2004 vid en förnyad undersökning fann att Gui ensam bar ansvar för det skedda.

Detta, att en enskild medborgare motsatt sig polismyndigheternas beslut och vunnit, gavs stor spridning i kinesiska media 2004. Den döda flickans mor och bror blev lite av folkhjältar.

Bara villkorlig dom

Gui dömdes i augusti 2004 till 2 års villkorligt fängelsestraff. Detta framstår som ett lindrigt straff, i Sverige skulle samma brott givit 2-3 års fängelse – ovillkorligt.

Hursomhelst, i den villkorliga domen ingick givetvis att Gui inte fick lämna landet. Icke desto mindre, i oktober 2004 får han av svenska generalkonsulatet i Shanghai, förebärande att han tappat sitt svenska pass, ett nytt. De svenska sändebuden borde ha insett, dumma är de inte, att han som en del av sitt villkorliga straff, berövats sitt svenska pass.

Med hjälp av en förfalskad ID-handling tar han sig därefter ut ur Kina och beger sig alltså till Tyskland.

Hans agerande bör inte bara ha retat de kinesiska myndigheterna utan i stort sett Kinas befolkning, vilken som sagt följt ärendet i detalj. Han har alltså inte bara berusad kört ihjäl en ung flicka, enligt CNN sedan smitit, blivit villkorligt dömd och sedan smitit i från denna lindriga dom.

«Regimkritiker?»

Om Gui Min-haj heter det ofta att han är “regimkritiker” och ger ut “regimkritiska” skrifter. Det har han all heder av, alla regimer förtjänar att granskas och kritiseras, den kinesiska som alla andra. Men vad är det han skrivit?

Brittiska “The Guardian”, som ju inte kan beskyllas för att gå i den kinesiska regeringens ledband, skrev 7 december 2015 https://www.theguardian.com/world/2015/dec/08/gui-minhai-the-strange-disappearance-of-a-publisher-who-riled-chinas-elite att Guis “slippriga” och, som många misstänker, i stor utsträckning fabricerade historier, fokuserade på de främsta partiledarnas privatliv, snarare än politiken.

Böckerna skildrade de påstådda sexuella eskapaderna av Bo Xilai, den skandaliserade partiledaren i Chongqing vars fru Gu Kailai fängslades för mordet på den brittiska affärsmannen Neil Heywood. Guis böcker angrep Zhou Yongkang, Kinas en gång fruktade säkerhetschef som fick livstids fängelse för korruption 2015. Till och med kinesiska presidenten Xi Jinping fanns sitt namn i en ny bok med titeln “Collapse of Xi Jinping 2017”.

Opolitisk skribent

Lee Bo, Gui Min Hajs Hongkongbaserade affärspartner, sa att hans vän hade publicerat cirka 200 böcker under de senaste nio åren. “Han är ganska produktiv”, sade han och men förnekade att Gui bedrev en politiska kampanj mot kommunistpartiet. Detta måste, såvitt jag kan förstå, innebära att det har inte berott på Gui att olika kinesiska potentater avsatts eller fängslats.

Enligt vännen Lee Bo är Gui främst en affärsman. “Publicering för honom är ett sätt att tjäna pengar i stället för ideologi”, säger han till The Guardian. “I hans böcker finns det mycket av rena gissningar men också politisk skvaller istället för rena fakta.”

Man bör här komma ihåg att också i en föredömlig demokrati med yttrandefrihet finns det gränser för vad man får påstå om andra människor i tal och skrift https://www.metro.se/artikel/det-h%C3%A4r-%C3%A4r-f%C3%B6rtal-och-d%C3%A5-kan-du-d%C3%B6mas-f%C3%B6r-det

Ingen symbol för demokrati

Som sagt, om nu Gui behandlats rättsvidrigt av de kinesiska myndigheterna sedan han greps 2015, är det ändå fåfängt att tro att man hjälper det kinesiska folket till större demokrati och åsiktsfrihet, genom att starta en kampanj i hans namn. Det vällovliga syftet bör nog ske kring en person som utgör en klart bättre symbol för rättvisa och jämlikhet än Gui Min-Haj.

En tidligere versjon av denne artikkelen ble først publisert på Globalpolitics.se, som presenterer forfatteren slik:

Anders Persson är pensionerad meteorolog, med stort intresse för historia. 1991-2001 jobbade han på det europeiska vädercentret ECMWF i Reading och mellan 2008 och 2010 vid vetenskapsavdelningen på brittiska Meteorological Office i England. 1993-2013 reste han runt i världen och lärde ut moderna väderprognosmetoder via kurser anordnade av FN:s meteorologiska gren, WMO.

Eva Bartlett kommer på Mot Dag-konferansen. Gjør du? Meld deg på her.
Forrige artikkelMånegudinnen har landet
Neste artikkelDesinformasjon fra Atlanterhavskomiteen