Integrity Initiative: Norske navn trukket inn i hemmelig nettverk for informasjonskrig mot Russland

0
Skjermdump fra nettsidene til Integrity Initiative. De hevder at de skal forsvare demokratiet, men av dokumentene deres framgår det at de driver psykologisk krigføring.

Som det første av de etablerte mediene følger ABC Nyheter opp avsløringa av Integrity Initiative, som vi har presentert her på steigan.no. Bare for kort å minne om hva dette handler om:

Den britiske regjeringa har måttet innrømme at ikke bare utenriksdepartementet, men også hæren og forsvarsdepartementet har finansiert Institute for Statecraft som står bak en meget skitten kampanje mot Labour-leder Jeremy Corbyn.

Dette «instituttet» driver noe som kalles The Integrity Initiative, som er et hemmelig program som er opprettet for å drive svart propaganda mot Russland.

Chris Donnelly er tidligere rådgiver for NATO og er sjef for Institute for Statecraft. Han sier i en video som er lagt ut på YouTube:

We have across Europe a network, we call them clusters, of people who understand the issue and have agreed voluntarily to bound themselves to keep together in order to tackle the issue in their own country and to share information between each country on the problems and how to tackle them and how to improve their own governmental capacity how to deal with them.”

Både dokumentene fra Institute of Statecraft og deres leder sier at de har bygd opp et nettverk av klynger over hele Europa, og i dokumentene sies det at det finnes en slik klynge i Norge. Takket være lekkasjene kjenner vi også navnene på medlemmene av den norske «klyngen». Den «tidligere statstjenestemannen» er antakelig Chris Prebensensom var sekretær i Den norske atlanterhavskomité fra 1997 til 2010. Den øvrige medlemmene av «klyngen» er Jardar Østbø, Institutt for forsvarsstudier, Kristin Ven Bruusgaard, Institutt for forsvarsstudier, Tor Bukkvoll, Forsvarets forskningsinstitutt og Henning André Søgaard, Forsvarets forskningsinstitutt.

«I Norge bygger vi med hjelp fra kolleger i Den Norske Atlanterhavskomité en klynge i Oslo, ledet av en forhenværende embedsmann. Denne klyngen har en kobling til en uavhengig frivillig organisasjon som arbeider med det sivile samfun i Tromsø og opererer i det høye nord, idet russisk innflytelse i Norge har en annerledes karakter i nord enn i hovedstaden, og må behandles tilsvarende.», heter det i Integrity Initiatives egen framdriftsrapport, som er lekket (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

ABC Nyheter har spurt tre av dem om hvordan dette forholder seg, og de benekter alle å være med i en slik klynge. Chris Prebensen er riktignok «fellow» i Institute of Statecraft, og det er dette instituttets egne dokumenter som hevder at Prebensen er med i en slik klynge.

Institute of Statecraft har gått ut med en kommentar til lekkasjen der de bekrefter at det dreier seg om virkelige dokumenter fra dem som de sier er blitt stjålet og de sier at:

«many of the names published were on an internal list of experts in this field who had been considered as potential invitees to future cooperation. In the event, many were never contacted by the Integrity Initiative and did not contribute to it. «


Ingen røyk uten ild. Og her er slukningsbrigadene ute for å begrense skadene. Et nettverk av denne typen, uansett hvor langt eller kort det var kommet i oppbygginga, tåler ikke offentlighetens søkelys.

77th Brigade of The British Army

Dette er bare overflatekrusninger av noe mye større som foregår nede i djupet. I 2015 meldte vi at den britiske hæren hadde opprettet en hæravdeling av Facebook Warriors, Facebook-krigere.

British Army har en brigade for å føre krig i sosiale medier. Fra nettsidene til British Army

Hæravdelinga kalles 77th Brigade. Den har hovedkvarter i Hermitage, Berkshire. Og den er i fullt arbeid. Brigaden består av 1500 Facebook-soldater og de har et svært nettverk av informasjonskrigere rundt seg. Generalstabssjefen i den britiske hæren, general Sir Nick Carter, holdt en tale til dem i januar 2018 der han lovpriste dem for det arbeidet de utfører. Carter siterte forfatteren David Patrikarakos og gjorde hans ord til sine:

I was caught up in two wars: one fought on the ground with tanks and artillery, and an information war fought largely, though not exclusively, through social media. And counter intuitively, it mattered more who won the war of words and narratives than who had the most potent weaponry.

Informasjonskrigen pågår nå og den føres som en virkelig krig

Ta ikke mine ord for det, les general Carter. Han ser på informasjonskrigen som en virkelig krig, som kanskje er viktigere enn den som føres med tradisjonelle våpen. I denne krigen rekrutteres det journalister, mediefolk, bloggere og andre som kan bidra til hjernevask, svart propaganda og krigshysteri.

Forrige artikkelHvem er oppdragsgiver for Mission Essential i Norge?
Neste artikkelMånegudinnen har landet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).