Kurdisk leder: Avtale med Syrias myndigheter er «uunngåelig»

0
De kurdiskdominerte SDF-styrlene søker en forhandlingsløsning med Syrias regjering. Kilde Almasdar News.

– En løsning mellom den autonome administrasjonen og den syriske regjeringen er uunngåelig, fordi våre områder er en del av Syria, sier Redur Khalil, som er tilknyttet den kurdiskdominerte militsgruppen Syrian Democratic Forces (SDF). Dette skriver Aftenposten på grunnlag av et intervju som kurderlederen Redur Khalil gjorde med AFP 4. januar 2019. Intervjuet er også gjengitt av det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Grunnen til at denne militære lederen i SDF sier at en avtale med Syrias regjering er uunngåelig er at Donald Trump har bestemt at USAs styrker skal trekkes ut av Syria og dermed avslutte sin ulovlige okkupasjon av omtrent 30 prosent av landet. SDF har kunnet administrere det nordøstre hjørnet av Syria sivilt og militært på grunn av amerikansk beskyttelse. Når den beskyttelsen forsvinner må SDF velge. Skal de risikere å bli knust av tyrkiske styrker eller skal de finne en løsning innenfor rammene av et forent og integrert Syria.

– Forhandlinger med regjeringen om en endelig løsning for administrasjon av Manbij pågår, sier Khalil, og legger til at det er «positive tegn».
Han føyer til at hvis partene kommer frem til en løsning som beskytter Manbij-innbyggernes rettigheter, kan en lignende løsning tas i bruk i områder SDF kontrollerer i Deir al-Zor provinsen, øst for elven Eufrat.

Khalil «utelukker ikke» at den syriske regjeringshæren kan innta stillinger langs den tyrkisk-syriske grensa i nordøst. Det kan han naturligvis ikke utelukke, fordi det er den eneste løsninga som kan hindre et tyrkisk angrep.

Dette er en offisiell innrømmelse fra SDF av det vi har pekt på lenge. Deres eneste alternativ er å søke enhet innenfor rammene av et forent Syria. Khalil sier at rollen til hans styrker «kan komme til å bli endret», men at de ikke vil forlate sitt territorium. Men det er opplagt at Syria ikke kommer til å godta at det finnes mer enn én armé i Syria, nemlig den syriske armeen, og det vil SDF måtte forholde seg til. Khalil tok også til orde for en ny grunnlov som sikrer kurdiske rettigheter.

Arbeidet med en ny grunnlov er i gang, og det er en del av den såkalte Astana-prosessen, som ledes av Russland. Et av de spørsmålene som vil bli løst der er hvilken styringsform som vil bli innført i de kurdiske områdene, og det er sannsynlig at kurderne vil kunne oppnå en del framganger på dette området, men de vil ikke være i stand til å stille ultimative krav. Det er mange etniske minoriteter i Syria, og det er mange hensyn som må tas. Dessuten er kurderne i flertall i bare en liten del av det nordøstlige Syria. Den såkalte «Føderasjonen Nordøst-Syria» vil ikke kunne opprettholdes, og det virker det som om også SDF har innsett.

USAs spesialutsending for Syria, James Jeffrey, sier til Atlantic Council at «de syriske kurdernes framtid ligger i Syria». USA har ingen interesse av å opprettholde «permanente forhold til grupper under statlig nivå». Han sa også at «vi prøver ikke å bli kvitt Assad», så nå har også USA forlatt den langvarige parolen til den internasjonale koalisjonen som har ført krigen mot Syria om at «Assad må gå».

Khalil omtaler fortsatt Syrias regjering som «regime», men han stiller ingen krav om «regimeskifte» i Syria, og det er nok fornuftig av ham.

SDF/YPG har bedt Russland om å mekle mellom dem og regjeringa i Damaskus, og det russiske utenriksdepartementet har sagt at de vil ta på seg den rollen. Dette sier den kurdiske lederen Bedran Ciya Kurd ifølge den kurdiske nyhetstjenesten Rudaw.

Igjen ser vi at sjøl om USAs styrker på ingen måte er trukket tilbake, så er bare vedtaket om at de skal ut tilstrekkelig til at den politiske prosessen på bakken og i hele regionen har endret kurs. Alle parter, både regjeringer i regionen og dessuten SDF/YPG, innser at Syria har vunnet krigen. Nå handler det om å posisjonere seg for tida etter krigen.

Les også: USAs, Frankrikes og andre vestmakters støtte til SDF i Syria

Kurderne frykter – med rette – at USA vil svikte dem

Kom på Mot Dag-konferansen 9. og 10. februar. Klikk her for å melde deg på.

steigan.no er 100 prosent avhengig av støtte fra leserne. Vi har ingen rike onkler eller tanter. Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

Fra utlandet:IBAN-nummer NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus
LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTilbaketrekningen fra Syria gjør kyllinghaukene forbannet
Neste artikkelThe Tragedy of the Commons – allmenningenes tragedie eller kapitalismens tragedie?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).