Kurderne frykter – med rette – at USA vil svikte dem

0
Ledere for det kurdiske SDC har vært i Damaskus for å forhandle. Det er å håpe at partene finner en løsning som Syria kan leve med.

Til tross for at daværende utenriksminister i USA i januar 2018 erklærte at USA vil bli stående i Nordøst-Syria lenge, er det nokså åpenbart etter møtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki at USA har lagt om politikken. Dette har vist seg i praksis i det sørvestre Syria der USA ga jihadistene beskjed om at fra da av måtte de klare seg uten amerikansk hjelp. Og det åpnet for den syriske hærens raske seier helt opp til demarkasjonslinja mot de okkuperte Golanhøydene.

Det gjør det sannsynlig at USA også vil oppheve sin okkupasjon av det nordøstre Syria. Daværende utenriksminister Rex Tillerson sa altså i januar 2018 at USA hadde tenkt å holde kontrollen over dette området lenge. Men det er lite trolig at det vil skje. USA vil kanskje fortsatt bruke den ulovlige kontrollen de har der som instrument for å påvirke den videre prosessen. USA ser okkupasjonen av Nordøst-Syria som et nyttig verktøy mot den tvilsomme allierte Tyrkia og som en plattform for en eventuell krig mot Iran. Men alt tyder på at de vil svikte SDF og YPG, til tross for at Pentagon har investert mye i denne alliansen.

Journalisten Arnab Neil Sengupta, som blant annet skriver for al-Jazeera, har en artikkel i den kurdiske nettavisa Rudaw.net der han på vegne av kurderne trygler om at Trump og USA må bli stående i Nordøst-Syria.

«Denne delen av Syria trenger besluttsom støtte fra det amerikanske folket og deres president fordi den står overfor eksistensiell trussel fra tre sider, fra tyrkerne i nord, fra Assad-regjeringa i sør og fra lommer av ISIS-styrker.»

Sengupta innrømmer at SDF er helt avhengig av «den amerikanske sikkerhetsparaplyen» for beskyttelse. US Air Force har etablert en de facto flyforbudssone over hele det nordøstre Syria.

Sengupta applererer derfor sterkt til Trump at han må «make America great again» gjennom å fortsette alliansen med SDF. Det er liten grunn til å tro at Trump lytter på det øret.

Det er også vurderinga til det «private CIA», Stratfor, som i en analyse av situasjonen mener at USA vil svikte kurderne. Charles Glass i Stratfor mener også at det er usannsynlig at regjeringa i Syria vil godta PYD/SDFs krav om desentralisering. Glass peker på at Syria har vært desentralisert før, nemlig under det franske kolonistyret mellom 1920 og 1946, da landet var delt i fire. Frigjøringa fra kolonialismen etablerte en syrisk nasjonalstat, og det er «lite trolig at al-Assad, som i likhet med sin far, har studert historie, vil ta opp igjen den feilslåtte franske modellen».

USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis lovte riktignok 6. juni 2018 at «vi vil ikke ganske enkelte kaste vekk den organisasjonen (SDF)». Men Stratfor tror ikke dette løftet vil bli holdt og mener at kurderne vil bli tvunget til å finne en løsning med Damaskus mens de fortsatt har kort å spille.

 

 

Forrige artikkelFlyktninger vender hjem til Syria
Neste artikkelSaudi-Arabia massakrerer titalls av skolebarn – hva sier Norge?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).