– Uten kontanter går vi rett inn i et digitalt diktatur Tidligere svensk politidirektør advarer.

23
Tidligere rikspolitisjef Björn Eriksson går sterkt mot det kontantfrie samfunnet. Bakgrunn: Shutterstock.

De nordiske landene er blant landene i verden som er kommet lengst på veien mot helt å fase ut kontanter.

Finans Norge mener Norge om få år kan bli første kontantfrie samfunn.

Men motstanden mot å droppe kontanter fullstendig er stor på mange hold – og av ulike årsaker. Digitaliseringssjef Christoffer Hærnes i Skandiabanken betonte i fjor i et innlegg i DN viktigheten av å være oppmerksomme på de uforutsette konsekvensene av å kvitte seg med kontanter. Dette skriver Dagens Næringsliv, som fortsetter:

«I Sveriges er landets tidligere rikspolischef Björn Eriksson en ihuga motstander av å kvitte seg med kontanter. Rikspolischef er politietatens øverste leder og tilsvarer politidirektør i Norge. Eriksson er talsperson for Kontantopprøret, et nettverk av ulike interesseorganisasjoner, bransjeforbund og privatpersoner som jobber for å beholde kontanter som betalingsmåte i Sverige.

«Det de tjener penger på»

– Å frata innbyggerne muligheten til å benytte kontanter er å lede dem rett inn i et digitalt diktatur. De som har monopol vil alltid foretrekke kort fordi det er det de tjener penger på, sier Eriksson til Finlands statlige allmennkringkaster Yle.

Han bekymrer seg for en fremtid der man monterer ned det offentlige betalingssystemet, det vil si kontantbetalingen, til fordel for de private bankene.»

Kommentar: Bankene og milliardærene er pådrivere

Vi har skrevet mye om dette på steigan.no. Vi har vist hvordan de store bankene går i spissen for å fjerne kontantene.

DNB vil fjerne alle norske kontanter. – Bare seks prosent av våre kunder bruker kontanter i løpet av en dag. Kontantenes tid er forbi, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB, skriver VG. Dette sier nå praktisk talt alle storbanker. Bank of England har for lengst stilt det samme kravet. Sentralbankene har lenge diskutert å avskaffe kontanter, og flere land tar tiltak for å redusere kontantbruken. Det hele selges som en stor framgang.

Finansselskapet Bloomberg har gjennom sin nettavis startet en politisk kampanje mot kontanter. Argumentene er:

They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.

Sentralbankene diskuterer å gjennomføre forbud mot kontanter, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Fra og med mars 2015 innførte storbanken Chase restriksjoner på kontanter i enkelte markeder. Banken innførte også forbud mot å ha kontanter i bankbokser.

Frankrike har innført en serie restriksjoner mot kontanter:

I Sveits foreligger det et forslag om å innføre gebyrer på kontanter.

Innskrenking av kontantbruken er en høyt prioritert sak for Tyskland og Frankrike. Offisielt dreier det seg om kamp mot terror og svart økonomi. Men i virkeligheten dreier det seg om muligheten til å innføre strafferenter på sparepengene, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Min kommentar: At det skulle dreie seg om kampen mot svarte penger og hvitvasking er til å trekke på smilebåndet av. Den virkelig store svarte økonomien i verden drives av storbankene og de multinasjonale korporasjonene.  I USA er det sånn at Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley og Goldman Sachs, altså de virkelige storbankene, bruker 395 kjente skatteparadiser for å unndra seg skatt. 

Bill Gates i spissen for det kontantfrie samfunn

Kampen mot kontantene har vært en gjenganger på milliardærklubben World Economic Forums agenda i flere år. En av dem som har gått i spissen for dettte er en av verdens rikeste menn, nemlig Bill Gates. I India er han sammen med USAID (det vil si USAs utenriksdepartement), World Economic Forum, Visa og MasterCard i gang med å prøve å gjøre landet til et kontantfritt samfunn.

Bill & Melinda Gates Foundation er også ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

Les: Frankrike og Tyskland fortsetter krigen mot kontanter

Det digitale diktaturet

Tidligere rikspolitisjef Björn Eriksson advarer altså mot det digitale diktaturet. Det kan lyde drastisk, men han har jo rett. Avskaffelse av kontanter plasserer en absolutt makt i hendene til dem som kontrollerer de digitale pengene. Denne makta kan brukes drakonisk, og den vil bli brukt. Ta en enkel erfaring fra det siste året. De «sosiale mediene» har demonstrert at de kan bannlyse folk og meninger de ikke liker.

Og neste grep fra de store monopolene er å ta fra deg inntektene. Det er veldig enkelt. Det er bare å sperre bankkontoen din eller gjøre kortet ditt ugyldig. Kan de virkelig gjøre det? Ja, de ikke bare kan. De har begynt. Nylig bestemte Mastercard at forfatteren Robert Spencer i JihadWatch skulle utelukkes fra betalingstjenesten Patreon. Han fikk ingen forklaring og hadde ingen ankemuligheter. Spencer regnes av mange som «islamofob». Han ble sitert av Breivik i det vide og det brede, så han er ikke akkurat noen vi på venstresida vil ta i med en ildtang.

Men likevel, han er ikke dømt for noe, bortsett fra av en internjustis i Mastercard, en «dom» han ikke får innsyn i. Sjøl om man misliker mannen og det han står for, må man kunne se hvor det bærer hvis det er monopolkapitalen som skal tildele og frata folk rettigheter. Hvis det først blir godtatt i tilfellet Spencer kan man jo ta aksjonsgrupper mot GMO eller anti-kapitalistiske nettaviser i neste omgang, eller fagforeninger – eller brysomme enkeltpersoner.

Hvis sentrale grupper i maktapparatet som har kontroll over det digitale betalingssystemet ønsker å bannlyse deg, så kan de gjøre betalingskodene dine ugyldige. Du vil da ikke få kjøpt et brød, betalt husleia eller strømmen, ikke få kjøpt billett på bussen eller få brukt telefonen din. Du vil bli en fredslø uten mulighet til å opprettholde livet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Sukk. Som bare er enda et planlagt - og lenge varslet - skritt på veien mot total kontroll og NWO. Sauene ledes mot stupet lykkelig gloende i sine smarte duppeditter. Håper sistemann husker å slokke :wink:

 2. Kontanter er den største og beste støtdemperen i samfunnet. Dette byttemidlet ivaretar først og fremst personvernet, samtidig som de svakeste kan motta almisser kjapt - uten avsender. Dette gjelder også anonym sponsing av aktiviteter der avsender av mange årsaker ikke ønsker å legge igjen digitale fotspor. En hodeløs snobbete overbetalt regjering uten bakkekontakt evner ikke å forstå konsekvensen av hva et så stort frislipp av makt mot den menige mann/kvinnes maktesløshet vil forårsake.

  Etter at bankene har svindlet de europeiske statene for over 520 milliarder kroner, benevnt som tidenes største skattesvindel, skal de nå få full kontroll på sin aktivitet, samtidig som de uanstrengt kan skvise ut enhver som truer/trosser valutahegemoniets posisjon - I ALLE NÆRINGSLEDD (!). Allerede i dag misbruker de sin makt for å ødelegge opposisjoner og konkurrenter ved å kjøre de bankerott gjennom sin økonomiske kjøttkvern. Denne kjøttdeigen inneholder inkassosalær, tvangsinndragelse/salg, ågerrente, anmerkninger for svartelisting hos bankene og deres allierte - uten utløpsdato.

  Å gi finansmafiaen fullstendig kontroll og monopol på byttemidler er ikke noe mindre enn renhekla galskap. Den såkalte “Finanskrisa”, forårsaket av bankene selv - er vel allerede glemt hos de fleste uopplyste politikere? HUSK èn ting da for s**** - De som taler FOR dette er bankene.

  • Det er en stor fare for at det er nettopp det de gjør! . . . . . . .
 3. Utvilsomt hva de har i tankene, og jeg blir absolutt ikke forundret over deres tankeløse tankegang. Nå har jo mennesker, som andre dyr - et iboende overlevelsesinstinkt, og en sjette sans til å finne “verten” - når urett begås mot sitt eksistensgrunnlag. En forsmak på dette ser vi jo i Frankrike. Skal hver enkelt politiker eller finansmann ha en flokk sikkerhetsvakter rundt seg? Hvor mye må de i så fall bestikkes med, før de bestemmer seg for å skifte side? Samfunnet kommer nok til å oppleve en annen og hardere type kriminalitet som skriver seg fra menneskets primære behov og raseri. En sådan konsekvensutredning er de ikke i stand til å ta, før noen fjerner skylappene deres - og da kan det være for sent.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er mye vanskeligere å vaske papirpenger, enn digitale. Digitale trenger bare å få en ny tittel, for å sendes hvor som helst i verden. Prøv det med papirpenger, og se hvor langt du kommer.

  På tide å lenke til “Thieves Emphorium”, romanen om å overleve den digitale diktaturet:

 5. Med det kontantløse samfunn blir individet helt hjelpeløst, forsvarsløst og maktesløst. Spesielt i et samfunn som det norske med en meget individuell livsstil. Kjernefamilien er forlatt, og de fleste sitter på hver sin tue, uten særlig kontakt med øvrige familie eller nettverk, spesielt mange eldre. Skulle det digitale betalingssystemet svikte, eller en blir utestengt fra det, blir situasjonen fort prekær for den enkelte.

  Mange fremmedkulturelle er bedre rustet til katastrofer hvis betalingssystemer svikter. De fleste har sine klansamfunn, en kjernefamilie omgitt av en storfamilie knyttet sammen med andre storfamilier: klanen. De vil ved sine nettverk og samhold være bedre rustet til å skaffe seg vann, mat, brensel og drivstoff i et samfunn som kommer i en frembragt eller naturlig krise.

  Det kontantløse samfunn, sammen med smartmålere som kan stenges av strømselskapet ved fjernstyring, forbud mot privateide skytevåpen, og etterhvert utvidet overvåkning og chipping, gir myndigheten langt på vei total makt over innbyggerne, både enkeltpersoner og som gruppe. Den enkeltes motstandskraft brytes ned, også evnen til folkeopprør.

  Det er grunn til å tro at Europa-hæren også er tenkt som et militærpoliti for å holde en europeisk befolkning under kontroll i et nyliberalt Europa med enorme forskjeller og nød for store grupper. Med kun digitale penger kan brysomme enkeltpersoner eller grupper raskt isoleres fra samfunnet. Med det kontantløse samfunnet kommer en dystopisk orwelliansk verden raskt nærmere.

 6. Avatar for aford aford says:

  Lastenes sum er kontant.

  cash

  Cash is king.

 7. Avatar for Anki Anki says:

  Å bruke cash burde være den enkleste sak i verden. Enn så lenge. Vi burde vel egentlig totalt boikotte vipps, digipost, apper, gps-sporing og alt vi kan av overvåkingstyranniet. Skal man funke sånn nogenlunde uten å melde total overgang til selvforsynt isolasjon slipper man ikke helt unna, men jaggu er det mye man kan unngå - hvis man vil. Go for it!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

14 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

23 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.