Frankrike og Tyskland fortsetter krigen mot kontanter

0

Innskrenking av kontantbruken er en høyt prioritert sak for Tyskland og Frankrike. Offisielt dreier det seg om kamp mot terror og svart økonomi. Men i virkeligheten dreier det seg om muligheten til å innføre strafferenter på sparepengene, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Min kommentar: At det skulle dreie seg om kampen mot svarte penger og hvitvasking er til å trekke på smilebåndet av. Den virkelig store svarte økonomien i verden drives av storbankene og de multinasjonale korporasjonene. (Jeg har skrevet om bankenes kamp mot kontantene før.)

I 2013 avslørte en anonym kilde et gigantisk internasjonalt nettverk av skatteunndragelser. Det er International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har jobbet med disse dataene. Det dreier seg om økonomiske forbrytelser i mega-format. Vi snakker om formuer på rundt 32.000 milliarder dollar.

358 av USAs 500 største selskaper har saltet ned kjempeformuer i skatteparadiser. De som topper lista er Apple, GE og Microsoft.

Å påstå at man kommer denne svarte økonomien til livs ved å avskaffe kontanter, er ikke morsomt en gang. Med et kontantfritt samfunn, vil jo absolutt all makt over forbrukernes penger være i bankenes hender. I USA er det sånn at Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley og Goldman Sachs, altså de virkelige storbankene, bruker 395 kjente skatteparadiser for å unndra seg skatt. 

Men Tyskland og Frankrike gir seg ikke. I første omgang skal kontantbruken begrenses. I neste omgang skal den forbys. Både Frankrikes finansminister Michel Sapin og sjefen i Bundesbank, Jens Weidmann, er klare på hvor de vil.

Men den tidligere sjefen for forfatningsdomstolen i Tyskland, Hans-Jürgen Papier, mener at et forbud mot kontanter, eller en øvre kontantgrense, er i strid med grunnloven.

I Tyskland har det oppstått en bevegelse mot kontantforbud. Den opererer med ei underskriftsliste der et hovedargument er at et kontantforbud vil bety en vesentlig innskrenking av friheten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.