Frankrike og Tyskland fortsetter krigen mot kontanter

12

Innskrenking av kontantbruken er en høyt prioritert sak for Tyskland og Frankrike. Offisielt dreier det seg om kamp mot terror og svart økonomi. Men i virkeligheten dreier det seg om muligheten til å innføre strafferenter på sparepengene, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Min kommentar: At det skulle dreie seg om kampen mot svarte penger og hvitvasking er til å trekke på smilebåndet av. Den virkelig store svarte økonomien i verden drives av storbankene og de multinasjonale korporasjonene. (Jeg har skrevet om bankenes kamp mot kontantene før.)

I 2013 avslørte en anonym kilde et gigantisk internasjonalt nettverk av skatteunndragelser. Det er International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har jobbet med disse dataene. Det dreier seg om økonomiske forbrytelser i mega-format. Vi snakker om formuer på rundt 32.000 milliarder dollar.

358 av USAs 500 største selskaper har saltet ned kjempeformuer i skatteparadiser. De som topper lista er Apple, GE og Microsoft.

Å påstå at man kommer denne svarte økonomien til livs ved å avskaffe kontanter, er ikke morsomt en gang. Med et kontantfritt samfunn, vil jo absolutt all makt over forbrukernes penger være i bankenes hender. I USA er det sånn at Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley og Goldman Sachs, altså de virkelige storbankene, bruker 395 kjente skatteparadiser for å unndra seg skatt. 

Men Tyskland og Frankrike gir seg ikke. I første omgang skal kontantbruken begrenses. I neste omgang skal den forbys. Både Frankrikes finansminister Michel Sapin og sjefen i Bundesbank, Jens Weidmann, er klare på hvor de vil.

Men den tidligere sjefen for forfatningsdomstolen i Tyskland, Hans-Jürgen Papier, mener at et forbud mot kontanter, eller en øvre kontantgrense, er i strid med grunnloven.

I Tyskland har det oppstått en bevegelse mot kontantforbud. Den opererer med ei underskriftsliste der et hovedargument er at et kontantforbud vil bety en vesentlig innskrenking av friheten.

KampanjeStøtt oss

12 KOMMENTARER

  • Hva mener du? At jeg burde ha skrevet 32 billioner, som det heter på norsk? Og så lenket til en kilde der det står 32 trillion, slik det heter på amerikansk? Vil det skape større klarhet hos folk som er forvirret over tall uansett? 1000 milliarder = 1 norsk billion = 1 amerikansk trillion, altså velger jeg et tallformat folk har et forhold til. (Det blir enda verre lengre opp i tallrekka.)

   • Det var bare litt tullete flisespikkeri som egentlig ikke har noe med budskapet ditt å gjøre. Jeg sjekket på Wickipeia og trodde selv det skulle være «Terra». Mega betyr iallfall million og blir litt svakt når man omtaler billioner. Fortsett å skriv bra artikler du på bloggen din. Håper det blir noe mer av det etter hvert.

 1. Først -Bankunion,deretter Fiscalunion,får så å opprette Eurpas Forenede Stater.
  Uenighetene dreier eg om tatikk.Hvordan få fletallet av -borgerne til å godta neste steg i ostehøveltaktikkken som «fornuftig,»for så å få neste steg til å være uunngåelig.Lokkemiddelet er en innskuddsgaranti,som bare kan være felles for alle -evt.alle Euroland-om også skattelegging blir felles.Det spilles på «trygghet.»At minusrentene gjør innskuddene mindre og mindre få man ta med.For noen er det også uinteressant,fordi gjeldenstyngden er viktigere.
  Denne nedadgående spiral kan møtes,som man ser i Tyskland,med aksjoner for bruk av kontanter.

 2. Det er viktig at folk kan lese belöpets störrelse. 32.000.000.000.000 usd. Eller på norsk: Da sier jeg ca. 300.000.000.000.000,- norske kroner. Belöpet er så ufattelig stort, at de fleste av oss ikke har noe forhold til det. Joda, vi kan telle nullene, men å forstå hvor mye dette egentlig er, er langt verre. Derfor er det bra at Steigan tar seg bryet med å forklare forskjellen på benevningen. Jeg gjorde et lite regnestykke. Hvis 1 dollarseddel er 5×10 cm, og vi legger disse etter hverandre, vil de kunne legges 8000 ganger rundt jorden, eller en 400 meter bred vei rundt hele jorden dekket med en-dollarsedler. Hjelper det litt på å forstå mengden ? For de fleste av oss er dette ufattelig mye ! Bare for morro skyld.

  • Kanskje litt mer forståelig om en deler «tallet» på antall mennesker på jorden. Litt lett hoderegning med usikre befolknings-anslag vil tilsi et beløp på 40.000 kr pr menneske. Dette uavhengig av om du kommer fra i-land/u-land, er gammel/ung eller fattig/rik. Ganske høye summer, spør du meg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.