USA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India

27

Det har lenge vært kjent at de internasjonale storbankene ønsker å avskaffe kontanter. Dette er også en politikk som DNB går inn for i Norge. Nå har USAID tatt initiativet til en kampanje som skal drive fram «det kontantløse samfunnet» i verdens nest mest folkerike land, India.

Dette går fram av nettsidene deres. USAID er ikke noe annet enn et utenrikspolitisk redskap som USA bruker til å endre og påvirke politikken i andre land.

USAID skriver:

The U.S. Agency for International Development (USAID) announced today the launch of a new initiative “Catalyst: Inclusive Cashless Payment Partnership” (www.cashlesscatalyst.org (link is external)). This multi-stakeholder partnership is designed to scale digital payments systems in India, catalyzing an exponential increase in cashless payments in select geographic locations. These locations will be selected based on criteria such as smartphone penetration, the local economy, and administrative feasibility.
This launch marks the next phase of partnership between USAID and India’s Ministry of Finance to help catalyze the rapid adoption of digital payments in India as a step toward achieving Prime Minister Narendra Modi’s vision of universal financial inclusion to end “economic untouchability” in India.

Catalyst påstår at det kontantløse samfunnet deres skal fremme «inkluderende vekst».
På sponsorlista deres finner vi blant annet milliardærklubben World Economic Forum (naturligvis), Visa, MasterCard og Bill & Melinda Gates Foundation.

Bare tre uker etter den offisielle lanseringa av Catalyst bestemte Indias statsminister Narendra Modi at de to mest brukte pengesedlene i Indias økonomi skulle forbys. Det er rimelig å anta at dette tiltaket var samkjørt med Catalyst.

Indias statsminister overrasket og sjokkerte sitt eget land da han i november 2016 utstedte et forbud mot 500 og 1000-rupeesedler. Han sa at hensikten med dette var å slå ned på korrupsjon og svart økonomi. Men det betydde å forby 86% av Indias kontanter, og det er dristig i et land der nesten hele den økonomiske veksten er drevet av forbruk. Mellom 90 og 98 % av dette forbruket skjer med kontanter, skriver Bloomberg.

Bill & Melinda Gates Foundation er også ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

USA og noen av de rikeste milliardærene i verden er altså pådrivere for en løsning som vil gi finanskapitalen både total kontroll over folks penger og fullstendig oversikt over hva de bruker dem til – ned til minste klikk. Overrasket? Vel, egentlig ikke.

Og Erna Solberg og Høyre vil at Norge skal bli kontantfritt innen 2030. (Solberg gjør som USA sier – nei, hva gir du meg!)

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


27 KOMMENTARER

 1. Og i dag ble det kjent at «Høyres digitaliseringsutvalg vil fjerne butikkers plikt til å ta imot kontanter innen 2020, for å få en raskere overgang til et samfunn uten mynter og sedler.»

  «Forslaget skal bidra til Høyres mål om et kontantfritt samfunn innen 2030. I helga skal partiets felleskonferanse ta stilling til om forslagene fra digitaliseringsutvalget skal til videre vurdering av landsmøtet. Astrup påpeker at vi beveger oss mot et kontantløst samfunn og mener bedrifters plikt til å ta imot fysiske penger bremser utviklingen.»

  «Også andre, som Finans Norge, DNB og Politiets Fellesforbund går inn for et kontantfritt samfunn.»

  http://www.an.no/nyheter/okonomi-og-naringsliv/politikk/vil-fase-ut-kontantplikt-i-butikker-innen-tre-ar/s/5-4-454328

  Hva skjedde med Høyres mange slagord om frihet for individet opp gjennom årene, mon tro…?

 2. Jeg er i India nå, og kan melde at kontantkrisa i stor grad er over. De har innført nye 2000 rupee sedler, som jo har større verdi enn de gamle 1000 rupee sedlene.

 3. «Bare tre uker av den offisielle lanseringa av Catalyst bestemte Indias statsminister Narendra Modi at de to mest brukte pengesedlene i Indias økonomi.» Denne setningen mangler vel kanskje et par ord? Og det skulle kanskje vært etter i stedet for av?

 4. En aspekt med kontanter jeg undrer litt over er forfalskninger. Med dagens teknikk som åpner just det så må det vare en gigant problem som ikke mange (medier) snakker kanskje om da hele samfunn er beroende at et fungerende pengersystem. Er det noen som kan noe om det?

  Men visst fan skal vi har kontanter og ikke skal banker skape penger skal man vel også si:).

 5. Ren galskap fra høyre, det partiet har tydeligvis forlatt frihetstanken og hva er igjen da ?
  At en Statsminister kan komme med et slikt forsvar av digitalisering er skremmende, og fjerne fysiske penger er det totale vannvidd.

  Bare tenk :

  – Du vil kjøpe noe som er på kanten , kan være erotiske bøker mm, legemidler, rusmidler, store kontantkjøp bil hytte etc, eller det kan være noe du har lyst på ellers som du ikke vil at noen skal få rede på, kan jo være hva som helst og det er hele poenget, folk som ikke forstår dette er mindre smarte og må kastes ut av Stortinget snarest mulig !

  – Hva jeg velger å kjøpe trenger ingen andre å vite om, om det er så interessant for høyrefolket og vite dette, sier det jo bare noe om dem.
  Er jo bare å se seg rundt i samfunnet, så vil en se at det ikke er noen store overraskelser.
  – Høyrefolket må ta seg en god lang hard skogstur og få litt blodsirkulasjon i den øvre delen av kroppen, ellers blir det 1984 «

  • Det noen svært viktige forhold som ikke blir nevnt i kampen «for og imot kontanter.»

   Hele greia kommer som et krav fra de internasjonale private bankene. Det er de som eier og styrer oss/verden.
   Det hele er lett å se, når alle land fører en koordinert kampanje mot kontanter. Videre er det ekkelt å se at de folkevalgte ikke har noen innvendinger. «Puddler»

   Verdens økonomien skal resettes punktum: «World currency reset» vi er inne i et jubileår.

   https://www.youtube.com/watch?v=lRswq0Ntc3c

   Hele svindelen av jordas befolkning skal utføres på ny med de samme bankeierne/sentralbankene som skal starte på nytt igjen med SDR penger/IMF som «world currency» dvs en delvis gullstandard.

   The Gold Solution is a Lie, #1457

   https://www.youtube.com/watch?v=ojkr0u7p5iA

   Så har vi en sølv link som beviser det hele online: Når børsen faller går gull og sølv til himmels:

   Noe som er i ferd med å skje:

   http://www.kitco.com/charts/livesilver.html

   Håper at norges pensjonsfond ikke er i amerikanske statsobligasjoner ???

 6. Norge skal slutte å lage mynter! Her om dagen var det basardag på skolen til småjenta, og da hun kom hjem spurte vi hva hun hadde handlet. Ikke så mye fortalte hun, fordi hun hadde gitt bort det meste av pengene til ei som hadde lyst på dem. Slik fikk vi forklart henne at man gir ikke vekk penger til venner, da er de ikke gode venner, men man kan kjøpe noe til dem. F.eks. et kakestykke som gave.

  Denne muligheten til å gi våre barn et fornuftig forhold til penger ønsker nå den norske stat å ta vekk fra norske foreldre. Resultatet er at vi får et samfunn av livsfjerne sløsere. Jeg kaller det barnemishandling!

  • Hei leveveg? jeg er så enig! Det var nok lenge siden Erna hadde små barn. …. egentlig burde politikere uten erfaring med barn, eksluderes fra å stille i valg.

 7. Det er to grunner til at politikere og myndigheter vil avskaffe kontanter, og ingen av dem har noe med korrupsjon og svart arbeid å gjøre.

  Det ene er at politikerne kjører med negative renter. Folk finner ut at de ikke tjener på å ha penger i banken så lenge som banken gir negative renter, og folk tar derfor pengene ut av banken som kontanter og legger dem i madrassen i stedet. Politikerne vil fjerne denne muligheten ved å fjerne kontanter.

  Den andre grunnen er at mange banker står foran kollaps, og politikere og myndigheter har forstått at de ikke lenger kan bruke skattemidler for å redde bankene. Istedet planlegger myndighetene å redde bankene ved såkalte «bail-ins», dvs. at innskyternes sparemidler blir konfiskert for å redde bankene. Hittil har folk som er litt forutseende kunnet redde pengene sine ved å ta dem ut i kontanter, og myndighetene ønsker å fjerne denne muligheten.

  • Hovedgrunnen til omlegging til kun elektronisk valuta er dessverre enda mer dystopisk preget enn som så.

   Det er som steigan antyder: «USA og noen av de rikeste milliardærene i verden er altså pådrivere for en løsning som vil gi finanskapitalen både total kontroll over folks penger og fullstendig oversikt over hva de bruker dem til – ned til minste klikk.»

   Med vekt på «kontroll over». Jeg har littegrann problemer med begrepet «folks penger». Men det blir i det minste kanskje da klarere for folk hva penger er og ikke er, og hvem som «eier» pengene er i verden. Sannheten i bakspeilet. Veldig dumt at vi må helt dit før det blir klart for folk, men det ser slik ut, så lenge flertallet har blikket vendt motsatt vei av fartsretningen.

   Det er på høy tid å ta en ny runde med vurdering av alternativene for en selv og det man måtte ha av sosiale og økonomiske nettverk. Her tenker jeg både på BitCoin, som nå opplever en ny vår og kan vise seg (mot undertegnedes antakelse for inntil under et år siden) å bli det vi bør satse på, og på så analoge ting som «verdiløse» samlermynter i sølv, av typen man kjøper i lader for kilospris i myntmiljøer på nettet. Det vil bli noen år til før døra lukkes for godt, men begynn gjerne å preppe litt med dette i bakhodet allerede nå. Just sayin’. Just my 2 riksdaler.

 8. Som OlaBog temmelig slagferdig påpekte for få måneder siden i samme saks anledning (parafraserer):

  -Et pengeløst samfunn? Der har vi da levd lenge allerede. Velkommen etter! 😀

 9. Noe er fryktelig galt ! Norges bank skal gi ut en ny serie sedler som kommer ut nå i 2017-18 og 19.
  Hva er vitsen med nye sedler når alt og alle som har makt skal fjerne kontantene, med start i 2020 ?

  Hvem bestemmer i dette landet ? DNB/Davås/Bjerke eller Norgesbank/stortinget/folket eller våre internationale eiere ?

  Vil bare minne om følgende faktum: I et monetert system som er avhengig av vekst, grunnet at penger blir opprettet av luft og lån og med et krav på rente tilknyttet den samme pengen. Så må penger likvideres i takt med at veksten flater ut og/eller blir negativ.

  Vekst i pengemengde og folketall kommer fra forbruk av energi. Noe vi ikke lengre kan eller vil fortsette med.

  Det er mange grunner til at tidlig kristendom og islam har forbud mot renter. Såkalt «usury» Dette er en av dem.
  Fariserne og senere zionistene forsto og utnytte dette.
  Noe å tenke på !

  • Meget viktig, alt du her sier. Det er mye det samme jeg antyder om å oppdage «hva penger egentlig er» i min kommentar over.

   Når det gjelder motsetningsforholdet mellom planene om lansering av nye sedler versus planene om å avvikle kontanter, er det den samme type motsetning vi kan se i misforholdet mellom

   A. visse krefters åpenbare aganda om å bringe «folk flest» her i verden ned både i antall og i forbruk og materiell levestandard, for selv fortsatt å kunne surfe på toppen av bølgen og skumme fløten av teknologien og de gjenværende arbeidsfolks svette, inntil de evt. kan begynne å kolonisere andre steder enn Tellus en gang i fremtiden. Herunder hører også det kontantfrie, senere helt pengeløse samfunn, slik vi forstår et allment monetært system i dag. Og de drøyestes klart uttalte ambisjoner om selv å leve nærmest evig, i hvert fall i hundrevis av år.

   og

   B. de mange gigantprosjektene, da særlig i kinesisk regi, men også de mange små og større omlegginger og all forsøksvis planlegging for oppskalering og grønne revolusjoner for en revitalisert fremtid også i Europa, med masse folk og rimelig «hög standard». Utplyndringen av det afrikanske kontinent er heller ikke akkurat ferdig ser det ut til, og enorme greier er i sving world wide som ikke hadde vært det om det ikke fantes en nærmest blind tro på «fortsatt vekst med Arbeiderpartiet», for å bruke et godt, norsk uttrykk om globale forhold …

   Av disse to hovedstrømningene av mer el. mindre uttalte visjoner og deres korresponderende økonomiske hovedstrømninger, ser det på tross av den immanente galskapen i hovedstrøm A ut til å være dens apologeter som har det mest realistiske forholdet til de absolutte ressursgrensene på planeten.

   I den andre strømmen er det mye gode intensjoner, men enda mer kortsiktig økonomisk opportunisme som bl.a. nærer seg på en halvveis kriseforståelse hos folk flest, som da fungerer som samvittighetssmøring ved investering i de løsningene som kan vise seg å være de kortsiktige opportunisters verk.

   Noe som tangerer dette fenomenet er klimadebatten og alt fra co2-avlatskvotekjøp til personlig søpleresirkulering og bretting av melkekartonger. Som alle her vet, er det også en betydelig fraksjon som ser selve påstanden om klimaendring eller global oppvarming som det eneste menneskskapte i den sammenheng. Denne eventuelle konspirasjonen antas selvfølgelig å være hemmelig iscenesatt av hovedstrøm A’s apologeter, og gir så grunnlag for en del opportunisme i hovedstrøm B.

   Hvor det bærer skal jeg ikke kunne si, men det er en dynamikk her, og ingen liten elite styrer verden alene med full kontroll, det bør være klart. Kontroll er ofte sterkt overvurdert. Det gjelder på individ- så vel som på samfunnsnivå. Akkurat sånt interesserer nok et flertall av de herværende faste, politisk besatte dyr midt i akterspeilet, da det nok er kampene og strategiene på akkurat det politiske, kun én millimeter fra partipolitiske, nivået som er den underforståtte konteksten for mangt og mange fremdeles. På godt og vondt. «Ingen kommer undan politii-hi-ken», heller ikke anarkister (sukk … ), og det er ikke så mange andre arenaer man har å snu seg rundt på enn der og i det rene gravende, opplysende og formidlende arbeidet, type f.eks. steigan.no.

   Hva man kan gjøre for å beholde kontanter er å benytte kontanter.

   Hilsen Hele verden pluss fem prosent

   • Og blant de virkelig tunge opportunistene som forsøker å tjene maksimalt med lekepenger på både klimaet, krigene og all annen elendighet og globale urettferdighet/ ulikhet som genereres av finanskapitalens spill og krav om vekst inn i himmelen, er selvfølgelig vårt eget, elskede, gode, varmende, knitrende evige peisbål av et oljefond.

 10. Ja, det du skriver er opplysende og viktig.

  Jeg vil minne meg selv og andre som skriver i disse fora om hva tråden gjelder:

  Det er så lett å skrive seg bort fra sakens nyhet/kjerne:

  «USA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India»

  Og her vil jeg folkeopplyse med en påstand om noe som må linkes til denne overskriften:

  De pengene du og alle andre har i kontanter i pengeboka di og/eller elektronisk i banken er ikke din eiendom. Punktum.

  Ved at du og politikkerne har valgt denne formen for penger, så har du gitt eiendomsretten og styringsretten over pengene til utstederne. Dvs, sentralbanken. Du har bare har bruksretten til pengene her og nå. Eller du har bare pengene som en mellomlanding/mellomverdi med sentralbankens varemerke/navn.

  Da dollaren er nå tids «world currency» og samtidig er en fiat currency og det faktum at USA over flere 10år har trykket/inflatert sin valuta, slik at de nå skylder 20 trillioner + forpliktelser for 280 trillioner. Så betyr dette at USA sin trykking medfører at alle verdens valutaer blir inflatert. Eller sagt med andre ord: USA har handlet med et kredittkort som aldri kan bli belastet til slutt.

  Det er derfor USA vil drive frem det kontantøse samfunnet i India.

  Når krakket kommer, så kan ikke nåværende verdensmakt risikere at en stor økonomi som india blir stående med hodet over vannet. Det «nye word order» pengesystemet krever at alle skal med for at bankene skal kunne fortsette med sin totalmakt.

  Ingen land må slippe unna.

  Alvoret for Norge er at vårt «pensjons fond utland» blir radert bort og at vi i tillegg gjennom mange 10 år har solgt melk/olje til USA, uten å få virkelig betalt. Det er prisen for å ha en storebror og samtidig være en puddel.
  Dette er fakta som politikkere aldri vil inrømme for det norske folk.

 11. At bankene vil avskaffe cash for å skikkelig få den skitne neven sin i lomma di er det ingen tvil om. Men det er mulig å ha «kontanter» uten fysiske penger, det går an å ha betalingskort som fylles fra en minibank eller lignenfde (dsom vi nå tar ut pengesedler). Reisekortene som har tatt over for klippekort og månedskort av papp er et slikt eksemplel. I Oslo kan jeg, som Sporveisansatt, ikke bruke mitt frikort (et Reisekort) hos NSB. Periodedelen er ikke gyldig der. Men da kan jeg gå på en automat hos Rutet eller NSB, og fylle på Reisepenger i kortet. Så kan jeg da senere gå hen og kjøpe en billett til for eksempel Bryn eller Gjøvik for Reisepengene på NSBs automater. Slike reisekort kan jo da i prinsippet også brukes som en elektronisk lommebok, ved at Reisepenger også kan brukes i f.eks. en kiosk til tyggis, brus o.l. Flere og flere trafikkselskaper dropper billettsalg ombord fra fører, dels på grunn av ransfaren (sjåførveska har alltid vært hengende frukt, mens butikker har sikret seg med allehånde ranssikringssystemer), dels på grunn av bryderiet med nettopp å håndtere kontanter (Oslotrikken sluttet med førersalget 31. januar 2016, da det var forsvinnende lite og det kostet mer å ha baksystemene gående enn det de faktisk fikk inn på før med billettsalg.
  Og tenk på det: Hvor ofte har du lommeboka full av sedler for å handle inn melk & brød & middagsmat? Handler du sofa på IKEA, TV & PC på Elkjøp, kardang til bilen, med kontanter? Sånn sett er kort uhyre kjekt.
  Men vi skal passe på, selvsagt. Uten kontanter overhodet er det jo kurant å innføre negative renter, som påpekt mange ganger her på denne bloggen. Og ingen skal lure oss til å tro at bankene tar vekk kontanter for å gjøre det «enklere» for butikkene.
  En annen sak er disse forsøkene med lokale myntenheter, altså at man i landsbyer og lignende melder seg ut av den globale økonomien og istedet innfører en helt lokal valuta, si «Akershuske Rubeniker» som da er «verdt» det samme som norske kroner, men bare tas i mot i f.eks. Oslo Øst, og «gullstandarden» for eksempel er honning. Altså, ti AR kan kjøpe deg en liter melk, eller et brød, eller omsettes i ti kilo honning. Og honningen er produsert lokalt, kanskje til og med i lokale, felleseide kuber. Jeg har lest om et slikt prosjekt i Sverige, men hvor tør jeg ikke svare på. Det kan ha vært her, det kan ha vært i Gateavisa. Men Steigan kan kanskje grave litt?

 12. […] Kampen mot kontantene har vært en gjenganger på milliardærklubben World Economic Forums agenda i flere år. En av dem som har gått i spissen for dettte er en av verdens rikeste menn, nemlig Bill Gates. I India er han sammen med USAID (det vil si USAs utenriksdepartement), World Economic Forum, Visa og MasterCard i gang med å prøve å gjøre landet til et kontantfritt samfunn. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.