Spiegel-journalist forfalsket historier i årevis

0
Tyske Der Spiegel er rammet av en av de største skandalene i sin historie. Her en skjermdump fra artikkelen der redaksjonen legger seg flat og innrømmer at deres prisbelønte journalist Claas Relotius var en svindler.

Den tyske journalisten Claas Relotius «har diktet opp historier og funnet på deltakere i dem» i omtrent 14 av 60 artikler som er publisert både på papir og på nett. Dette innrømmer det prestisjetunge tidsskriftet Der Spiegel. Reloitus har arbeidet for Spiegel i sju år og han har vunnet en rekke priser for sin undersøkende journalistikk. Blant annet ble han utropt til årets journalist av CNN for året 2014. Tidligere denne måneden vant han Tysklands Reporterpreis for 2018.

Relotius, som nå har sagt opp jobben, innrømmer svindelen. Alle kildene hans var tvilsomme på sitt beste og mesteparten av det han skrev var fullstendige påfunn.

Redaksjonen i det tyske magasinet skriver at blant annet denne artikkelen om situasjonen på grensa mellom USA og Mexico var rein svindel.

Det var kollegen Juan Moreno som avslørte Relotius fordi han oppdaget at det var noe merkelig med det tyskeren skrev fra grensa mellom USA og Mexico. Moreno snakket med to av de angivelige kildene til Relotius og de sa at de aldri hadde snakket med mannen. Relotius påsto også at han hadde sett et håndmalt skilt med påskriften: «Mexicans keep out!» Dette viste seg også å være en løgn.

Hvor mange andre journalistsvindlere som Relotius finnes det der ute? Den tidligere redaktøren i Frankfurter Allgemeine Zeitung, Udo Ulfkotte, fortalte at han hadde fått betaling fra CIA for å skrive falske historier. Han sa også at mange europeiske journalister er kjøpt og betalt av etterretningstjenestene for å drive propaganda for dem.

Det er også betegnende at det ikke var de såkalte «faktasjekkerne» som avslørte Relotius, men en kollega som risikerte jobben sin ved å gjøre det.

Forrige artikkelKrigshisserne fortviler – i panikkmodus etter Trumps beslutning om å trekke USA ut av Syria
Neste artikkelLøgn, forbannet løgn og statistikk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).