Spiegel-journalist forfalsket historier i årevis

0
Tyske Der Spiegel er rammet av en av de største skandalene i sin historie. Her en skjermdump fra artikkelen der redaksjonen legger seg flat og innrømmer at deres prisbelønte journalist Claas Relotius var en svindler.

Den tyske journalisten Claas Relotius «har diktet opp historier og funnet på deltakere i dem» i omtrent 14 av 60 artikler som er publisert både på papir og på nett. Dette innrømmer det prestisjetunge tidsskriftet Der Spiegel. Reloitus har arbeidet for Spiegel i sju år og han har vunnet en rekke priser for sin undersøkende journalistikk. Blant annet ble han utropt til årets journalist av CNN for året 2014. Tidligere denne måneden vant han Tysklands Reporterpreis for 2018.

Relotius, som nå har sagt opp jobben, innrømmer svindelen. Alle kildene hans var tvilsomme på sitt beste og mesteparten av det han skrev var fullstendige påfunn.

Redaksjonen i det tyske magasinet skriver at blant annet denne artikkelen om situasjonen på grensa mellom USA og Mexico var rein svindel.

Det var kollegen Juan Moreno som avslørte Relotius fordi han oppdaget at det var noe merkelig med det tyskeren skrev fra grensa mellom USA og Mexico. Moreno snakket med to av de angivelige kildene til Relotius og de sa at de aldri hadde snakket med mannen. Relotius påsto også at han hadde sett et håndmalt skilt med påskriften: «Mexicans keep out!» Dette viste seg også å være en løgn.

Hvor mange andre journalistsvindlere som Relotius finnes det der ute? Den tidligere redaktøren i Frankfurter Allgemeine Zeitung, Udo Ulfkotte, fortalte at han hadde fått betaling fra CIA for å skrive falske historier. Han sa også at mange europeiske journalister er kjøpt og betalt av etterretningstjenestene for å drive propaganda for dem.

Det er også betegnende at det ikke var de såkalte «faktasjekkerne» som avslørte Relotius, men en kollega som risikerte jobben sin ved å gjøre det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.