Spiegel-journalist forfalsket historier i årevis

7
Tyske Der Spiegel er rammet av en av de største skandalene i sin historie. Her en skjermdump fra artikkelen der redaksjonen legger seg flat og innrømmer at deres prisbelønte journalist Claas Relotius var en svindler.

Den tyske journalisten Claas Relotius «har diktet opp historier og funnet på deltakere i dem» i omtrent 14 av 60 artikler som er publisert både på papir og på nett. Dette innrømmer det prestisjetunge tidsskriftet Der Spiegel. Reloitus har arbeidet for Spiegel i sju år og han har vunnet en rekke priser for sin undersøkende journalistikk. Blant annet ble han utropt til årets journalist av CNN for året 2014. Tidligere denne måneden vant han Tysklands Reporterpreis for 2018.

Relotius, som nå har sagt opp jobben, innrømmer svindelen. Alle kildene hans var tvilsomme på sitt beste og mesteparten av det han skrev var fullstendige påfunn.

Redaksjonen i det tyske magasinet skriver at blant annet denne artikkelen om situasjonen på grensa mellom USA og Mexico var rein svindel.

Det var kollegen Juan Moreno som avslørte Relotius fordi han oppdaget at det var noe merkelig med det tyskeren skrev fra grensa mellom USA og Mexico. Moreno snakket med to av de angivelige kildene til Relotius og de sa at de aldri hadde snakket med mannen. Relotius påsto også at han hadde sett et håndmalt skilt med påskriften: «Mexicans keep out!» Dette viste seg også å være en løgn.

Hvor mange andre journalistsvindlere som Relotius finnes det der ute? Den tidligere redaktøren i Frankfurter Allgemeine Zeitung, Udo Ulfkotte, fortalte at han hadde fått betaling fra CIA for å skrive falske historier. Han sa også at mange europeiske journalister er kjøpt og betalt av etterretningstjenestene for å drive propaganda for dem.

Det er også betegnende at det ikke var de såkalte «faktasjekkerne» som avslørte Relotius, men en kollega som risikerte jobben sin ved å gjøre det.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. ABC says:

  Han er nok ikke alene (ironi). Hele steigan.no foresten er litt i en situasjon som denne “qouten” beskriver. :thinking::wink:

  “The Titanic hit the iceberg not because they could not see it coming but because they could not change direction.”

 2. AndersP says:

  Förfalskade nyheter är inte det enda problemet. Lika allvarligt är “uteblivna” nyheter, när dessa inte stämmer med tidningens agenda. Detta är svårare att kritisera eftersom en tidning ju omöjligen kan skriva om allt. Men det kan ske när

  1. Stora saker sker. Så t.ex. förteg Dagens Nyheter helt att Angela Merkel i maj hastigt reste för att diskutera med Putin. Det stämde inte in i DN:s agenda att han var “internationellt isolerad”. Andra tidningar återgav åtminstone TT:s (Tidningarnas Telegrambyrå) reportage.

  2. Då en tidning drar igång en sak för att sedan släppa den när inte utvecklingen går åt “önskat” håll. 2015 var det stort pådrag om parlamentsvalet i Estland, som efterföljdes av stor tystnad när inte esterna röstat som tidningarna varit säkra på att de skulle göra.

 3. Rapper says:

  “You are Fake News!”

 4. ABC says:

  Veldig veldig sant… Stor poeng!

 5. AnneBrit says:

  I siste sesongen av The Wire var denne typen “journalistikk” et sentralt tema. For meg er alle slike Scott Templeton. Luke Harding i The Guardian er også en slik en:

 6. TerjeM says:

  For Syria-kjennere her kan det legges merke til at Claas Relotius antageligvis også diktet opp saker som:

  • Guttungen som laget grafittien Syria-krigen begynte med i Dara’a i 2011,

  • En skillingsvise om de syriske flyktning-søstrene Ahmed and Alin som drømmer om ‘dronning Merkel’. Dette er ikke humanistisk, venstreorientert journalistikk, men en kynisk utnyttelse av våre følelser i den geopolitisk viktige flyktning-tematikken.

  • 15-åringen fengslet i Guantanamo som foretrekker fengsel framfor frihet

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.